• Ēriks,
  • Inese,
  • Inesis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvija plāno pieteikties dalībai "Expo 2025 Osaka" kopā ar Lietuvu un Igauniju

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 14:31, 22.11.2022


Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) pilnvaros vienoties ar Lietuvas un Igaunijas atbildīgajām institūcijām par pieteikuma iesniegšanu dalībai starptautiskajā izstādē "Expo 2025 Osaka" kas notiks no 2025.gada 13.aprīļa līdz 13.oktobrim, ar īrētu B tipa moduļa Baltijas paviljonu, kā sekundāru prioritāti piesakot Latvijas Republikas dalību Izstādē ar īrētu B tipa moduļa Latvijas Republikas paviljonu, izriet no Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotā informatīvā ziņojuma, ko šodien konceptuāli atbalstīja valdībā.


Foto: LETA

Informatīvajā ziņojumā ietverta informācija par aktuālo situāciju Latvijas dalībai starptautiskajā izstādē "Expo 2025 Osaka", kuru EM, sadarbībā ar LIAA apkopoja, izvērtējot izstādes organizatora sagatavotos informatīvos materiālus, kā arī ņemot vērā informāciju, kas darba gaitā tika gūta no izstādes organizatora paziņojumiem, sarakstes ar Izstādes organizatora starptautisko attiecību koordinatoriem un dažāda līmeņa pārrunām.

Kā norāda EM, "Expo 2025 Osaka" organizators plāno, ka tajā ieradīsies apmēram 28,2 miljoni apmeklētāju, tostarp 3,5 miljoni viesu no ārvalstīm.

Izstādes tēma ir "Nākotnes sabiedrības veidošana mūsu dzīvei" ar trim apakštēmām - "Dzīvību glābšana", "Dzīvju spēcināšana", kā arī "Dzīvju savienošana". Liels uzsvars izstādē tiks likts arī uz Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ilgtspējīgas attīstības mērķiem.

Atbilstoši Ministru kabineta dotajam mandātam Latvija ir pieteikusies uz B tipa paviljonu - moduļu paviljonu, ok uzbūvēs organizators un nodos nomai. Izstādes dalībnieks var īrēt moduļu paviljonu, lai izveidotu izstādes, papildinot telpas un interjeru. Paviljonos būs pieejami komunālie pakalpojumi, tostarp notekūdeņu un lietus ūdens novadīšana, ūdens, elektrība un telekomunikācijas. Aptuvenās dalības izmaksas īrētajam paviljonam ir 2,2 miljoni ASV dolāru.

Pēc izstādes organizatora paustās informācijas, konkurence uz B tipa paviljoniem ir visai augsta, tomēr Latvijas puse ir paudusi, ka, skatoties uz Latvijas sekmīgajiem rezultātiem Dubaijā, īrēts paviljons vērtējams kā vislabākais variants Latvijas dalībai Izstādē. Ievērojot, ka Latvijas labākās spējas izstādē ir parādāmas ar īrēta paviljona ekspozīciju, nav izslēgta arī iespēja apvienoties ar citām valstīm, lai kopīgi iegūtu B tipa paviljonu, kas, neskatoties uz nepieciešamību dalīties platībā ar kādu partneri, joprojām ir uzskatāma par labāku un plašāku izvēli kā C paviljona stends, kas ir organizatora uzbūvētas koplietošanas paviljona telpas.

Kā norāda EM, Laikā no 2022.gada 12.septembra līdz 16.septembrim ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA) atradās oficiālā vizītē Japānā, kuras ietvaros tika organizēta arī tikšanās ar Japānas Asociāciju pasaules izstādei 2025. Tikšanās laikā tika prezentētas izstādes vīzijas un notika viedokļu apmaiņa par organizatoriskajiem apstākļiem, tostarp paviljonu piešķiršanas kārtību. Tika atkārtoti gūts apstiprinājums informācijai par īrēto paviljonu pieejamības grūtībām, kamēr Latvijas puse uzsvēra savu gatavību turpināt konkurēt uz B tipa paviljona īres tiesībām. Organizatoru puse informēja, ka Skandināvijas valstis apsver dalību Izstādē ar kopīgu paviljonu un izteica piedāvājumu Latvijai uzņemties līdzīgu iniciatīvu attiecībā uz mūsu kaimiņvalstīm un kandidēt uz B tipa Baltijas valstu paviljonu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Dronu uzbrukumi izraisa desmitiem sprādzienu Krimā un Novorosijskā

Krievijas okupētā Krimas pussala un Krasnodaras novada Novorosijskas pilsēta naktī uz piektdienu tika pakļautas bezpilota lidaparātu un jūras dronu uzbrukumiem, kas izraisīja desmitiem sprādzienu.

Pasaule Kijiva: Izjaukts krievu plāns maksimāli dziļi iespiesties Vovčanskā

Ukrainas karavīri izjaukuši Krievijas karaspēka plānu Harkivas apgabalā maksimāli dziļi iespiesties Vovčanskas pilsētas teritorijā un tur nostiprināties, aizstāvjiem turpinot pildīt kaujas uzdevumus pilsētas ziemeļu daļā un turot pretinieku uguns kontrolē, pavēstīja Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Pasaule Armēnija un Azerbaidžāna vienojas par strīdīgajiem robežas posmiem

Armēnija un Azerbaidžāna panākušas vienošanos par strīdīgajiem robežas posmiem, kas ir solis ceļā uz attiecību normalizēšanu.

Pasaule Ievainotais Slovākijas premjerministrs spēj runāt

Ievainotais Slovākijas premjerministrs Roberts Fico spēj runāt, bet ir noguris un joprojām atradās ļoti smagā stāvoklī, pēc sava sabiedrotā apmeklējuma slimnīcā pavēstīja jaunievēlētais Slovākijas prezidents Peters Pellegrīni.

Lasiet arī

Ekonomika Par LIAA direktora amatu otrajā kārtā sacentīsies 32 pretendenti

Par Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu konkursa otrajā kārtā sacentīsies 32 pretendenti, informē Valsts kancelejā.

Sabiedrība LIAA atvērusi inovāciju un tehnoloģiju pārstāvniecību Šveicē

Ženēvā, Šveicē darbu ir sākusi Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvniecība, kuras uzdevums būs nodrošināt saikni starp Eiropas Kodolpētniecības organizāciju (CERN) Latvijas uzņēmējiem un zinātniskajām institūcijām, informē LIAA.

Ekonomika LIAA aicina pieteikties jaunajā digitalizācijas programmā

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) aicina pieteikties jaunajā digitalizācijas programmā "Atbalsts komercdarbības procesu digitalizācijai", pavēstīja LIAA pārstāvji.