• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


NASA nosūta uz Mēnesi bezpilota kosmosa kuģi

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 12:53, 16.11.2022


ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) trešdien nosūtījusi ceļā uz Mēnesi bezpilota kosmosa kuģi, uzsākot misiju "Artemis I".



Nesējraķete SLS, kas ir varenākā raķete kāda jebkad uzbūvēta un slejas 32 stāvu augstumā, startēja no Kenedija kosmosa centra Floridā plkst.1.48 (plkst.8.48 pēc Latvijas laika).

Raķete nes bezpilota kosmosa kuģi "Orion", kas vēlāk atdalīsies no raķetes un veiks pusotras orbītas lidojumu ap Mēnesi. Tas būs izmēģinājuma lidojums, lai sagatavotos vēlākiem lidojumiem. NASA mērķis ir līdz aptuveni 2025.gadam nogādāt uz Mēnesi pirmo sievieti un pirmo krāsaino cilvēku.

Pa Mēnesi ir staigājuši tikai 12 cilvēki, kas visi bija amerikāņi. Zemes pavadoni neviens cilvēks nav apciemojis kopš 1972.gada, kad NASA apturēja "Apollo" misijas.

Atšķirībā no iepriekšējām misijām, šoreiz NASA cer izveidot Mēness bāzi, kas ļautu astronautiem rotācijas kārtība uzturēties tur vairākas nedēļas. Pēc tam NASA plāno misiju uz Marsu.

Nesējraķete SLS tika veiksmīgi palaista, neskatoties uz tehniskām problēmām. Inženieri otrdienas vakarā bija spiesti apturēt šķidrā ūdeņraža plūsmu uz galveno raķetes posmu vārsta noplūdes dēļ, taču komandai, kas tika nosūtīta uz palaišanas platformu, stundas laikā izdevās problēmu atrisināt.

Vēlāk NASA ziņoja, ka radusies problēma raķetes lidojuma ceļu uzraugošajam radaram, bet arī tā tika novērsta.

Šī ir trešā reize, kad NASA centās palaist SLS. Iepriekšējās divās reizēs raķetes startu tehnisku problēmu dēļ nācās atlikt. Raķetes palaišanu aizkavēja arī viesuļvētra "Īens", kas septembrī plosījās ASV Floridas štatā.

Raķetes startu no piekrastes vēroja tūkstošiem cilvēku.

Plānots, ka "Artemis I" misija ilgs 25 ar pusi dienas, un 11.decembrī "Orion" atgriezīsies uz Zemes, piezemējoties Klusajā okeānā.

Pēc SLS izstrādes, kas ilga vairāk nekā desmit gadus, NASA cer uz veiksmīgu misiju. NASA līdz 2025.gadam būs ieguldījusi savā jaunajā Mēness programmā vairāk nekā 90 miljardus ASV dolāru.

Plānots, ka "Artemis 2" misijas ietvaros 2024.gadā kosmosa kuģis veiks lidojumu gar Mēnesi ar astronautiem, bet "Artemis 3" misija nogādās astronautu uz Mēness.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Herisa un Tramps jaunnedēļ varētu tikties ar Zelenski

Ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski jaunnedēļ ASV varētu tikties abi Savienoto Valstu prezidenta amata kandidāti - demokrāte Kamala Herisa un republikānis Donalds Tramps, vēsta ASV mediji.

Pasaule ISW: Triecieni Krievijas aizmugurē mazina krievu spējas uzbrukt Ukrainā

Ukrainai turpinot triecienus Krievijas aizmugurē, ne tikvien tiek iznīcinātas munīcijas rezerves un paši objekti, bet arī mazinātas krievu spējas uzbrukt Ukrainā, teikts ASV domnīcas "Kara studiju institūts" (ISW) ziņojumā.

Pasaule Libānā rāciju sprādzienos 20 bojāgājušie

Libānā trešdien eksplodējot rācijām, dzīvību zaudējuši 20 cilvēki, bet vairāk nekā 450 ievainoti, pavēstīja Libānas Veselības ministrija.

Pasaule Libānas ministrs: peidžeru sprādzienos 12 bojāgājušo vidū ir divi bērni

Libānā otrdien vienlaicīgi sprāgstot vairākiem simtiem peidžeru, dzīvību zaudējuši 12 cilvēki, arī divi bērni, trešdien pavēstīja Libānas veselības ministrs Firass Abiads.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.