Boršča gatavošana Ukrainā ir apdraudēts kultūras mantojums - UNESCO

Pasaule
LETA 09:03, 02.07.2022 0

Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija (UNESCO) piektdien atzinusi boršča gatavošanas kultūru Ukrainā par apdraudētu nemateriālo kultūras mantojumu, kam nepieciešama steidzama aizsardzība.

 

UNESCO uz šādu soli bija mudinājusi Kijiva, bet pret to iebildusi Krievija, kas arī uzskata boršču par savu nacionālo ēdienu.

Kijiva atzinīgi novērtēja UNESCO lēmumu.

"Uzvara boršča karā ir mūsu," vietnē "Telegram" paziņoja Ukrainas kultūras un informācijas politikas ministrs Oleksandrs Tkačenko, piebilstot, ka Ukraina uzvarēs arī karā pret uzbrūkošo Krieviju.

Lēmums iekļaut boršča gatavošanu apdraudētā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā tika pieņemts paātrinātā kārtībā, ņemot vērā Krievijas iebrukumu Ukrainā un kara negatīvo ietekmi uz šo tradīciju, paziņoja UNESCO.

Organizācija noradīja, ka Ukrainas borščs ir viena versija šim ēdienam, kas populārs daudzās valstīs, un tam ir liela nozīme Ukrainā.

"Ukrainas borščs (..) ir neatņemama ukraiņu ģimenes un kopienas dzīves sastāvdaļa," norādīja organizācija.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule ANO eksperti apstiprina, ka Harkivā sprāgusi Ziemeļkorejas raķete

ANO eksperti nosūtījuši ANO Drošības padomei ziņojumu, kurā apstiprināts, ka pret Ukrainu izmantota Ziemeļkorejā ražota ballistiskā raķete, vēsta ziņu aģentūra "Reuters", kas iepazinusies ar ziņojuma tekstu.

Pasaule Krievijas raķešu triecienā Odesai nogalināti vismaz pieci cilvēki

Krievijas armija pirmdienas vakarā ar raķetēm apšaudīja Ukrainas dienvidu pilsētu Odesu, nogalinot vismaz piecus cilvēkus un ievainojot vairāk nekā 30, paziņoja Ukrainas Valsts ārkārtas situāciju dienests un vietējās amatpersonas.

Pasaule Izraidītajiem Latvijas diplomātiem Krievija jāpamet līdz 9.maija dienas beigām

Izraidītajiem Latvijas diplomātiem Krievija jāpamet līdz 9.maija dienas beigām, paziņoja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretāre Diāna Eglīte.

Pasaule Virpuļviesuļos ASV pieci bojāgājušie

ASV Oklahomas un Aiovas štatos virpuļviesuļos zaudējuši dzīvību pieci un ievainoti apmēram 100 cilvēki, svētdien paziņoja varasiestādes.

Lasiet arī

Ekonomika FM: 2024.gadā budžeta deficīts būtiski pieaugs un sasniegs 2,9%

Šajā gadā valdības budžeta deficīts būtiski pieaugs un sasniegs 2,9% no iekšzemes kopprodukta (IKP), pietuvojoties tuvu Māstrihtas 3% no IKP robežai, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajā Latvijas Stabilitātes programmas projektā 2024.-2028.gadam, ko otrdien skata valdībā.

Pasaule Igaunija neplāno repatriēt valstī likumīgi dzīvojošus ukraiņu vīriešus

Igaunijas Iekšlietu ministrija neplāno repatriēt uz Ukrainu iesaucamā vecuma Ukrainas pilsoņus, kuri Igaunijā ieradušies likumīgi, paziņoja ministrijas pilsonības un migrācijas politikas nodaļas padomniece Anneli Viksa.

Sabiedrība Valmieras skolēni uzsāka nodarbības jaunajā sporta zālē (+VIDEO)

Vidusskolai - attīstības centram ir arī būtiska nozīme bērnu ar dzirdes traucējumiem izglītošanā.

Sabiedrība Atsevišķos valsts ceļu posmos no trešdienas palielinās maksimālo atļauto ātrumu

Latvijā atsevišķos valsts ceļu posmos no šī gada 1.maija palielinās maksimālo atļauto ātrumu, LETA informēja VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC) pārstāvji.