• Salvis,
  • Selva,
  • Venta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Lielbritānijā plāno izrakstīt e-cigaretes kā medicīniskus līdzekļus

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 18:44, 04.11.2021 2


Lielbritānijas valdība paziņojusi, ka sāks izrakstīt elektroniskās cigaretes kā medicīnisku līdzekļus cilvēkiem, kuri vēlas atmest smēķēšanu.



Lielbritānijas Veselības ministrija norāda, ka Lielbritānija plāno kļūt par pirmo valsti pasaulē, kas elektroniskās cigaretes izrakstīs kā medicīniskus līdzekļus.

Lielbritānijas valdība, pamatojoties uz Lielbritānijā un ASV veiktajiem zinātniskajiem pētījumiem, uzskata, ka e-cigaretes ir mazāk kaitīgas nekā tradicionālās cigaretes.

Lielbritānijas veselības nozares regulators – Zāļu un veselības aprūpes produktu regulācijas aģentūra (MHRA) - 29. oktobrī paziņoja, ka uzsāks elektronisko cigarešu licencēšanu.

Visiem MHRA iesniegtajiem elektronisko cigarešu produktiem tiks piemērota tāda pati apstiprināšanas procedūra, kā citiem recepšu medikamentiem.

Pēc medicīniskā līdzekļa licences saņemšanas, ārsti pacientiem elektroniskās cigaretes varēs izrakstīt kā līdzekli smēķēšanas atmešanai. Katru gadījumu ārsts varēs izvērtēt individuāli, cik lietderīgi pacientam ir izrakstīt e-cigaretes, lai palīdzētu viņam pārtraukt smēķēšanu.

"Lai arī e-cigaretes satur nikotīnu un nav bez riska, tomēr ir pārliecinoši pierādījumi, ka e-cigaretes ir mazāk kaitīgas veselībai nekā cigarešu smēķēšana. E-cigaretes var būt labs palīgs cilvēkiem smēķēšanas atmešanas procesā," skaidro MHRA.

Cigarešu smēķēšana joprojām ir vadošais novēršamais priekšlaicīgās nāves cēlonis Lielbritānijā. 2019.gadā Lielbritānijā no smēķēšanas nomira gandrīz 64 000 cilvēku. Valstī ir aptuveni 6,1 miljoni smēķētāju. 2020. gadā e-cigaretes Lielbritānijā kļuva par populārāko līdzekli smēķēšanas atmešanai un ir sevi pierādījušas kā efektīvāku smēķēšanas atmešanas līdzekli nekā citi nikotīna aizstājējprodukti, piemēram, nikotīna plāksteri vai nikotīnu saturošās košļājamās gumijas.

E-cigaretes satur nikotīnu un nav bezriska produkts, tomēr Lielbritānijas un ASV eksperti uzskata, ka licencētās e-cigaretes ir mazāk kaitīgas nekā cigarešu smēķēšana. Lielbritānijas valdība arī turpmāk iestāsies pret to, lai e-cigaretes lietotu nesmēķētāji un bērni.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Profesors: Krieviju apturēt ir vienkārši, tikai jāgrib to izdarīt

Krievija ir ļoti atkarīga no savas naftas un gāzes eksporta, un šādu valstu ekonomikas apturēt ir ļoti vienkārši, ja vien ir pietiekama politiskā griba, intervijā aģentūrai LETA norādīja Jeruzalemes Ebreju universitātes profesors Ichaks Brudnijs.

Pasaule Tusks: Polija tērēs 2,3 miljardus eiro austrumu robežas stiprināšanai

Polija tērēs vairāk nekā 2,3 miljardus eiro savas austrumu robežas stiprināšanai, sestdien pavēstīja premjerministrs Donalds Tusks.

Pasaule Slovākijas veselības ministre: prognozes par Fico veselību ir pozitīvas

Prognozes par atentātā sašautā Slovākijas premjerministra Roberta Fico veselību ir pozitīvas, sestdien sacīja Slovākijas veselības ministre Zuzana Dolinkova.

Pasaule Zelenskis: Krievijas ofensīva Harkivas apgabalā var būt tikai pirmais vilnis

Krievijas ofensīva Harkivas apgabalā šomēnes var būt tikai tās uzbrukumu "pirmais vilnis" un Krievijas armijai varētu būt mērķis ieņemt Harkivu, piektdien intervijā ziņu aģentūrai AFP brīdināja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Lasiet arī

Sabiedrība Stājas spēkā ierobežojumi aromatizētiem karsējamās tabakas izstrādājumiem

Šodien visās Eiropas Savienības dalībvalstīs, tostarp arī Latvijā, stājas spēkā jauni ierobežojumi aromatizētiem karsējamās tabakas izstrādājumiem.

Sabiedrība Tabakas likuma grozījumus Saeimā cer skatīt līdz gada beigām

Apjomīgie grozījumi Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā skatīšanā Saeimā galīgajā lasījumā varētu nonākt līdz 2023.gada beigām.

Sabiedrība Ir pienācis pēdējais laiks cīnīties ar ceļu piesārņojumu Latvijā (VIDEO)

Izmest izsmēķi pa auto logu ir tas pats, kas izmest ceļmalā plastmasas maisu ar ķīmiskiem atkritumiem.

Veselība Izmest izsmēķi pa auto logu jeb Izmest ceļmalā maisu ar ķīmiskiem atkritumiem

Lai sekmētu sabiedrības izpratni par pareizu rīcību ar cigarešu izsmēķiem, "Zaļā josta" sadarbībā ar "Philip Morris Latvia" projekta "Kas pazūd no acīm, dabā nepazūd" ietvaros izstrādājusi izglītojošu video, liekot no malas paraudzīties uz smēķētāju aplamo rīcību, izmetot cigarešu izsmēķi pa auto logu. Joprojām, smēķējot automašīnā vai pie tās, smēķētāji regulāri izmet izsmēķus neatbilstošās vietās. Cigaretes filtrs satur plastmasu un, nomests zemē, tas ir kaitīgs apkārtējai videi.