• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kubā sāk potēt pret Covid-19 ar vēl vienu savu vakcīnu

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 11:59, 30.03.2021


Kuba pirmdien sāka potēt desmitiem tūkstošu veselības aprūpes darbinieku ar otru Covid-19 vakcīnu, kuras klīniskie izmēģinājumi vēl nav pabeigti.


Foto:

Pagājušajā nedēļā Kuba sāka vakcinēt 150 000 veselības aprūpes darbinieku ar Covid-19 vakcīnu "Soberana 2", kura vēl ir klīnisko izmēģinājumu trešajā fāzē.

Pirmdien Kuba sāka potēt 124 000 veselības aprūpes darbinieku ar Covid-19 vakcīnu "Abdala", kas arī ir klīnisko izmēģinājumu trešajā fāzē.

Kuba strādā pie vēl divām Covid-19 vakcīnām ''Mambisa" un "Soberana 1", kuras ir attiecīgi klīnisko izmēģinājumu pirmajā un otrajā fāzē.

"Kontrolētas iejaukšanās pētījumu ar vakcīnu "Abdala" 27.martā apstiprināja Kubas regulācijas aģentūra, un šodien, pirmdien, mēs sākām vakcinēšanu," valsts televīzijā paziņoja valsts farmācijas kompānijas "BioCubaFarma" zinātnes un inovāciju direktors Rolando Peress.

Šajā pētījumā piedalās kubieši 19 līdz 80 gadu vecumā "ar augstu [inficēšanās] risku", bet vēl 48 000 brīvprātīgo piedalās paralēlā "Abdala" 3.fāzes klīniskā pētījumā.

Trešajā iejaukšanās pētījumā, kurā tiek izmantota "Soberana 2", ir mērķis vakcinēt 1,7 miljonus Havanas iedzīvotāju, tai skaitā sportistus, kas ir kvalificējušies šīgada Tokijas Olimpiskajām spēlēm.

Abus pētījumus ar "Soberana 2" ir paredzēts pabeigt līdz maijam.

Atšķirībā no regulāriem klīniskiem izmēģinājumiem iejaukšanās pētījumos netiek izmantota "placebo" grupa.

Kubas valdība plāno jūnijā sākt oficiālu vakcinācijas programmu un cer, ka līdz tam laikam būs apstiprināta pirmā Covid-19 vakcīna, kas izstrādāta un ražota Latīņamerikā.

Peress sacīja, ka "BioCubaFarma" plāno no aprīļa veikt klīniskos izmēģinājumus bērniem pat piecu gadu vecumā.

Kuba ir bijusi spiesta kopš 20.gadsimta astoņdesmitajiem gadiem izstrādāt savas vakcīnas, ņemot vērā grūtības, kuras radīja ASV 1962.gadā noteiktās sankcijas pret Kubu.

Kubu ar 11,2 miljoniem iedzīvotāju jaunā koronavīrusa pandēmija ir relatīvi viegli skārusi. Valstī ir reģistrēti 73 000 inficēšanās un 417 nāves gadījumi.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Netanjahu draud atriebties hutiešiem

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu svētdien draudējis atriebties Jemenas hutiešu nemierniekiem, kuru izšautā raķete šorīt piezemējās Izraēlas vidienē.

Pasaule Venecuēlā aizturēti seši ārvalstu pilsoņi par Maduro slepkavības plānošanu

Venecuēlā sestdien aizturēti seši ārvalstu pilsoņi, kas apsūdzēti par prezidenta Nikolasa Maduro slepkavības plānošanu.

Pasaule Ukraiņi notriekuši desmit Krievijas dronus un raķeti H-59

Ukrainas pretgaisa aizsardzības vienības notriekušas vienu vadāmo raķeti H-59 un desmit no 14 trieciendroniem "Shahed", ko Krievijas karaspēks naktī uz svētdienu raidīja uz Ukrainu, pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki.

Pasaule Rīgas līcī sankciju dēļ iestrēgušā kuģa minerālmēslu krava joprojām bez virzības

Rīgas līcī sankciju dēļ iestrēgušā kuģa "Asian Majesty" minerālmēslu krava joprojām ir bez virzības, jo aizvien nav panākta galēja vienošanās starp kravas īpašnieku, Eiropas Savienības (ES) sankcijām pakļauto Dmitriju Mazepinu, ANO Pasaules pārtikas programmu un saņēmējvalsti Dienvidāzijā, informē Ārlietu ministrija (ĀM).

Lasiet arī

Veselība Latvijas onkoloģe iestājas par sieviešu vakcināciju pret vēzi (+VIDEO)

Šogad ir pēdējais gads, kad darbojas līdzšinējais “Veselības aprūpes pakalpojumu onkoloģijas jomā uzlabošanas plāns".

Veselība Saslimstība ar gripu aug, bet epidēmijas vēl nav

Pagājušā nedēļā Latvijā laboratoriski apstiprināti 15 gripas gadījumi, no kuriem 6 gadījumos tika noteikta A tipa gripa un 9 gadījumos B tipa gripa. Pozitīvo testu īpatsvars uz gripu pieaudzis no 3,5% līdz 6,6%.

Sabiedrība Dzemdību namā valsts apmaksāta vakcinācija pret gripu grūtniecēm nav pieejama

Patlaban Rīgas Dzemdību nama vakcinācijas kabinetā vairs nav pieejamas valsts apmaksātas vakcīnas pret gripu, liecina Dzemdību nama paziņojums.

Sabiedrība Riska grupās esošos aicina vakcinēties pret gripu un Covid-19

Turpinoties valsts apmaksātai sezonālajai vakcinācijai pret gripu un Covid-19, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) aicina veselības riska grupā ietilpstošos cilvēkus vakcinēties pret šīm infekcijām, lai pasargātu sevi no smagām saslimšanām.