• Agija,
  • Aldonis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Lietuva turpmāk oficiāli sauks Gruziju par Sakartveliju

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 22:49, 11.01.2021


Lietuva oficiāli nolēmusi turpmāk saukt Gruziju atbilstoši tās pašnosaukumam par Sakartveliju (gruzīniski Sakartvelo, lietuviski - Sakartvelas), un šis nosaukums tagad jālieto visos oficiālajos dokumentos.


Foto:

Kā ziņu aģentūrai BNS apliecinājis Lietuvas valsts valodas komisijas vadītājs Audris Antanaitis, kopš decembra beigām Sakartvelija ir šīs valsts oficiālais nosaukums lietuviski.

Lēmumu no dokumenta par oficiālajiem valstu nosaukumiem svītrot vārdu "Gruzija" un aizstāt to ar "Sakartvelija" Lietuvas valsts valodas komisija pieņēmusi 21.decembrī.

Pirms diviem gadiem komisija apstiprināja Sakartveliju kā Gruzijas alternatīvo nosaukumu, pieļaujot tā lietošanu arī oficiālās vēstulēs.

Kā tagad norādījis Antanaitis, bija vajadzīgs pārejas laiks, lai izvērtētu, vai sabiedrība šo nosaukumu pieņems.

"Tagad redzams, ka tas iegājies neticami ātri. Es prognozēju, ka būs vajadzīgi divdesmit gadi, bet iegājās jau divos gados. Tas tiešām bija negaidīti," viņš atzinis. "Nolēmām pabeigt šo procesu, un Sakartvelija kļūst par oficiālo nosaukumu."

Komisijas vadītājs uzskata, ka šis lēmums atvieglos oficiālo iestāžu darbu, jo līdz šim tām oficiālajos dokumentos bija jāraksta "Gruzija (Sakartvelija)".

Mainīt nosaukumu Lietuvu savulaik lūdza gruzīnu politiķi un diplomāti, norādot, ka vārds "Gruzija" atbilst valsts nosaukuma krievu valodas versijai.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Krievija pārceļ kara lidmašīnas no Pleskavas uz Sibīriju

Krievija pārvieto Pleskavā izvietotās kara transporta lidmašīnas "Il-76" uz 2700 kilometru attālo Hantu-Mansu reģionu, jo bažījas par iespējamiem Ukrainas gaisa uzbrukumiem, ziņo igauņu laikraksts "Louna-Eesti Postimees".

Pasaule Ķīna pārmet Filipīnām spriedzes saasināšanu Dienvidķīnas jūrā

Ķīna ceturtdien pārmetusi Filipīnām spriedzes saasināšanā Dienvidķīnas jūrā.

Pasaule Ukraina naktī notriekusi 26 krievu lidrobotus

Ukrainas pretgaisa aizsardzība aizvadītajā naktī notriekusi 26 lidrobotus, ko Krievija raidīja uz mērķiem Ukrainā, ceturtdien paziņoja Ukrainas Gaisa spēki.

Pasaule Kolumbija izraida Argentīnas diplomātus tās prezidenta izteikumu dēļ

Kolumbija trešdien paziņoja, ka ir likusi izraidīt Argentīnas diplomātus pēc tam, kad Argentīnas prezidents Havjers Milejs nosauca Kolumbijas prezidentu Gustavo Petro par "teroristu" un "slepkavu".

Lasiet arī

Pasaule Gruzijas prezidente: Lavrova ģimenes locekļu kāzas valstī nenotiks!

Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova ģimenes locekļu kāzas Gruzijā nenotiks, sestdien paziņoja Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili, vienlaikus aicinot gruzīnus boikotēt lidsabiedrību "Georgian Airways", kura atsākusi reisus ar Krieviju.

Pasaule Gruzijā ieradusies sankcijām pakļautā Lavrova meita. Ko viņa tur darīs?

Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova meita Jekaterina Vinokurova un viņas vīrs uzņēmējs Aleksandrs Vinokurovs, kuriem ir noteiktas Rietumvalstu sankcijas, ieradušies Gruzijā uz Vinokurova brāļa kāzām, ziņoja Gruzijas telekanāls "Mtavari Arhi".

Pasaule ES brīdina Gruziju nepieņemt «ārvalstu aģentu» likumu

Eiropas Savienības (ES) augstais pārstāvis ārējās un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels otrdien brīdināja Gruziju, ka likuma par "ārvalstu aģentiem" pieņemšana būtu pretrunā ES vērtībām un standartiem.

Pasaule Mūžībā devies gruzīnu aktieris Vahtangs Kikabidze

Mūžībā 84 gadu vecumā devies gruzīnu aktieris, dziedātājs, režisors un sabiedriskais darbinieks Vahtangs Kikabidze, svētdien vēsta Gruzijas telekanāls "Mtavari arhi".