• Severīns,
  • Urzula
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kāpēc slavena Helēna Heinrihsone pērtiķus attēloja asiņainos toņos (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
VS.LV 13:15, 19.10.2024


Kustība un mīmika šajos darbos it kā nepārprotami norāda uz tēlu fizisko piederību.


Spriedze rada pārpratumus attiecībās, sasteigtas kustības un saasinātas emocijas. Izstādē kopumā būs aplūkojami 15 jauni lielformāta darbi.

Latvijas Nacionālajā rakstniecības un mūzikas muzejā (LNRMM), kādreizējās galerijas un kafejnīcas "M6" telpās, atklāta ievērojamās latviešu mākslinieces Helēnas Heinrihsones personālizstāde "Klejotāji", kurā aktualizēts iekšējais konflikts starp cilvēka jūtām un prātu. Ar izstādes starpniecību, kas norisināsies līdz 9.novembrim, apmeklētājiem pirmo reizi būs iespēja apmeklēt arī LNRMM telpas Mārstaļu ielā 6, kur 2025.gadā atklās muzeja pastāvīgo ekspozīciju "Prokrastinācija & Radīšana".

Helēnas Heinrihsones personālizstāde "Klejotāji" veido simbolisku tiltu ar kulta vietas "M6" pagātni. 1995.gadā pēc kolektīvās mākslinieku - Edvarda Grūbes, Intas Celmiņas, Helēnas Heinrihsones un Ivara Heinrihsona - gleznu izstādes, mākslas zinātniece Māra Līce uzaicināja Helēnu Heinrihsoni uzgleznot kaut ko monumentālu iekšpagalmā uz sienas. Māksliniece četrās nišās uzgleznoja "Četras rozes", nosaukumu pieskaņojot amerikāņu burbonam "Four Roses". Šobrīd, gandrīz trīsdesmit gadus vēlāk, pēc LNRMM jauno telpu restaurācijas rozes uzplauka no jauna.

Figuratīvās kompozīcijās Heinrihsone atklāj saskarsmes nozīmi attiecību veidošanā. Laikā, kad spēja komunicēt un sarunāties izgaismojas kā viena no eksistences pamatvērtībām, objektīvā realitāte pierāda šīs prasmes izzudumu sabiedrībā. Individuālisms nereti pārvēršas egoismā un nepamatotā, saspīlētā konkurencē. Spriedze rada pārpratumus attiecībās, sasteigtas kustības un saasinātas emocijas. Izstādē kopumā būs aplūkojami 15 jauni lielformāta darbi, kuru protagonisti ir primāti, viņu silueti un portreti, kā arī Heinrihsones identitātes simbols - rozes. Kustība un mīmika šajos darbos it kā nepārprotami norāda uz tēlu fizisko piederību, vienlaikus abstraktais gleznojums pieļauj uztveres un nozīmju interpretāciju. Izstādes "Klejotāji" tēma saistīta ar jautājumiem par laiku kā telpas un gara dimensiju, par sākumu un beigām.

Izstādes "Klejotāji" ekspozīcijā iekļauta režisores Ligitas Vidulejas 1980.gada avangarda filma "Disko ēnā", ar Raimonda Paula mūziku un Jāņa Petera dzeju. Filmas mākslinieki ir Helēna un Ivars Heinrihsoni. Filma tiek izrādīta, pateicoties izstādes tehnoloģiju partnerim Samsung un jaunajam AI 8K TV. Īpašu filmas skatīšanās pieredzi nodrošinās TV mākslīgā intelekta attēla un skaņas uzlabošanas tehnoloģija, kas optimizē satura kvalitāti un izšķirtspēju, piesātina krāsas un izceļ detaļas. Savukārt Dolby Atmos veido dinamisku un ieskaujošu kinematogrāfisku skaņu, kas ļaus izbaudīt R. Paula hrestomātisko filmas skaņas celiņu.

LNRMM direktore Iveta Ruskule: "Helēnas Heinrihsones izstādes ienākšana muzeja vēl neapdzīvotajās telpās ir liktenīga ēkas un mākslinieces atkalsatikšanās. "Klejotāji" spoguļo laika radītās transformācijas telpā un mūsos. Šī sadarbība ir unikāla iespēja apmeklēt muzeja renovēto ēku, pirms tajā tiek iekārtota latviešu literatūrai un mūzikai veltīta pastāvīgā ekspozīcija."


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Latviešu kokle ir 21. gadsimta mūzikas instruments (+VIDEO)

"Tas ir tāds mazliet kosmisks ceļojums, kurā iekāp ar aizvērtām acīm".

Kultūra Liepāja 400 gadu jubileju svinēs ar pasākumu programmu visa gada garumā

Liepāja nākamgad svinēs 400 gadu jubileju, un visa gada garumā pilsētā norisināsies svētku pasākumi, kas apvienos kultūru, sportu, mākslu, uzņēmējdarbību un citas nozares ar dažādām iedzīvotāju iesaistes aktivitātēm.

Kultūra Smieklīga latviešu multene par runājošām sēnēm virzās pa festivāliem (+VIDEO)

Šī ir režisora un scenārija autora Ēvalda Lāča izlolota filma.

Kultūra Grupas «One Direction» bijušais dalībnieks Liams Peins gājis bojā 31 gada vecumā

Bijušais britu un īru puišu popmūzikas grupas "One Direction" dalībnieks Liams Peins trešdien gāja bojā 31 gada vecumā, nokrītot no trešā stāva kādā Buenosairesas viesnīcā, paziņoja Argentīnas policija un ātrās palīdzības dienests.

Lasiet arī