Nākamnedēļ Dabas muzejā būs skatāma ķirbju un paprikas izstāde

Kultūra
LETA 09:46, 09.10.2024 0

Nākamnedēļ Latvijas Nacionālajā dabas muzejā notiks izstāde "Ķirbjaugi un paprika 2024", aģentūru LETA informēja muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīna Soloha.

 
Foto: LETA

No 16.oktobra līdz 20.oktobrim sezonas noslēguma dārzkopības izstādē būs apskatāms plašs klāsts dažādu ķirbjaugu un paprikas šķirņu, aicinot pievērst uzmanību gan to vizuālajai daudzveidībai un garšas īpašībām, gan nozīmei veselības veicināšanā.

Izstāde top sadarbībā ar Artūra Sildes Dārzkopības entuziastu klubu "Tomāts", un tajā apskatāmo ķirbjaugu vidū būs ēdamie un dekoratīvie ķirbji, kabači, cukini, patisoni, arbūzi, melones, pepino, momordikas jeb balzāmbumbieri, melotrijas jeb peļu arbūzi.

Izstādē varēs iepazīt kādu senu, bet Latvijā reti sastopamu šķirni - vaska ķirbi. Būs apskatāms par 2023.gada skaistāko ķirbi atzītais "Labais Gustiņš", kā arī lufa jeb sūkļa ķirbis, ko svaigā veidā var izmantot kulinārijā līdzīgi kā cukini, bet izkaltējot - kā sūkli jeb švammi. Tāpat īpaša vieta izstādē, kā ierasts, būs atvēlēta piparu ražai, piedāvājot apskatīt gan saldo papriku, gan aso piparu šķirnes.

Izstāde aicina pievērst uzmanību ne tikai ķirbjaugu un piparu krāsai, formai, izmēram un garšas niansēm, bet arī bioloģiskajai vērtībai. Gan ķirbji, gan pipari ir svarīgs vitamīnu un dzelzs avots. Izstādes laikā speciālisti konsultēs par ķirbjaugu un piparu audzēšanu, kā arī to lietošanu uzturā un veselības veicināšanā.

Šogad izstādē piedalīsies Artūra Sildes Dārzkopības entuziastu kluba "Tomāts" ilggadējās kolekcionāres Elga Bražūne un Saiva Pekuse no dārzniecības "Neslinko", Valentīna Cuznetova, Sarma Žarčinska, Darja Jureviča, Ludmila Kodzasova, Maija Čerjaka un Marija Tocupe. Būs iespēja iegādāties ķirbju un citu dārzeņu sēklas, kas reģistrētas Valsts augu aizsardzības dienesta reģistrā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Cels Latvijas Nacionālā vēstures muzeja biļešu cenas

Valdība otrdien atbalstīja jauno Latvijas Nacionālā vēstures muzeja publisko maksas pakalpojumu cenrādi, kas paredz būtisku muzeja biļešu cenu pieaugumu.

Kultūra Latviešu mākslinieki izstādei izmanto bijušo VDK namu (+VIDEO)

Pirmā akcija "Disidents" 2015.gadā izraisīja starptautisku skandālu.

Kultūra «Es - Andrejs Osokins un mans tēvs Sergejs spēlēsim uz vienas skatuves» (+VIDEO)

Koncertprogrammā iekļauto komponistu skaņdarbus caurstrāvo padziļināta interese par garīgumu.

Kultūra Oktobrī Daugavpils kļūs par orķestru galvaspilsētu (+VIDEO)

Klausītāji varēs baudīt visu veidu mūziku.

Lasiet arī

Interesanti fakti Ir pienācis laiks apmeklēt Kurzemes ziedošās kāpas (+VIDEO)

Saulainās un siltās vasaras dienas bijušas īpaši labvēlīgas.

Sabiedrība VIDES SOS pusgada laikā ziņots par 15% biežāk nekā pērn (+VIDEO)

Visbiežāk tiek saņemti ziņojumi par vides piegružošanu ar atkritumiem.

Sabiedrība Valmieras novads sācis cīņu pret latvāņiem (+VIDEO)

Invazīvais augs ir izplatījies pustūkstoš hektāru.

Interesanti fakti Astoņās diennaktīs brīvprātīgie izglābuši vairāk nekā 1 200 krupju

Lai arī šogad abinieku migrācija uzsākās netipiski agri, Dabas aizsardzības pārvaldes (pārvalde) kampaņā “Misija-KRUPIS. Izglāb princi!” iesaistījās 149 brīvprātīgie, informēja VS.LV Ilze Reinika, Dabas aizsardzības pārvaldes vecākā komunikācijas speciāliste.