• Gunvaldis,
  • Gunvaris,
  • Sandra,
  • Sondra
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kuldīgā atzīmēs kultūrvēsturiskā mantojuma mēnesi

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
LETA 12:43, 02.09.2024


Atzīmējot gadu kopš Kuldīgas vecpilsētas iekļaušanas UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, septembris Kuldīgā pasludināts par vēsturiskā mantojuma mēnesi.



Tā mērķis ir pievērst uzmanību pilsētas unikālajam mantojumam, vēsturisko vērtību saglabāšanai, izpētei un popularizēšanai. Šomēnes Kuldīgā notiks izstādes, restaurācijas meistarklases, lekcijas, semināri, radošas nodarbes bērniem un citi pasākumi.

Sestdien, 7.septembrī, no plkst.12 līdz 18 Kuldīgas vecpilsētas dārzā, ēkas Baznīcas ielā 30 pagalmā, notiks pasākums visai ģimenei "ES mantojuma dienu svinības "Dārzs runā". Kuldīgas kultūras centrs sadarbībā ar biedrību "KPKC" rīko radoši izglītojošu pasākumu, lai iedvesmotu novada iedzīvotājus saudzēt, saglabāt un uzturēt vēsturisko vidi un dārzu kopšanas tradīcijas.

Pasākuma laikā darbosies stādu maiņas punkts, ieinteresētie apmeklētāji aicināti ņemt līdz augu stādus, lai apmaiņā iegūtu kāda cita dārzkopja lolojumu. Visas pasākuma aktivitātes apmeklētājiem pieejamas bez maksas, aicināti gan Kuldīgas vecpilsētas, gan novada iedzīvotāji un pilsētas viesi.

Trešdien, 11.septembrī, plkst.17 ēkas Ventspils ielā 8 pagalmā notiks praktiska darbnīca "Klūgu pinumu nožogojumu ierīkošana", kuru vadīs amatnieks Uldis Ozols. Dalība bez maksas, nav nepieciešams iepriekš pieteikties.

Kuldīgas Restaurācijas centrs sestdien, 7.septembrī, no plkst.12 līdz 18, Baznīcas ielā 30 rīkos "Atvērto durvju dienu." Tā būs iespēja dalīties ar savas senās mājas atjaunošanas stāstu, saņemt speciālistu padomu par koka būvdetaļu uzturēšanu un atjaunošanu, uzzināt par koka logu atjaunošanu, izmantojot tradicionālos materiālus.

Kuldīgas restaurācijas centrs piektdien, 13.septembrī, no plkst.10 līdz 14 Kuldīgas Mākslas namā, 1905.gada ielā 6 aicina uz semināru "Ilgtspējīga seno ēku modernizācija. Energoefektivitātes paaugstināšanas un siltuma zudumu novēršanas iespējas vēsturiskās ēkās".

7.septembrī un 8.septembrī no plkst.10 līdz 18 Kuldīgas novada muzejs aicina jebkuru interesentu doties uz atvērtā krājuma ekspozīciju, Dzirnavu ielā 5 un piedalīties izzinošā aktivitātē "Tuk- tuk, kas tur? Kultūras piemineklis." Tās laikā apmeklētājiem būs iespēja uzzināt par dažādiem kultūras pieminekļu veidiem, doties izzinošā pastaigā pa Kuldīgas ielām un patstāvīgi veikt uzdevumus. Abas dienas ieeja atvērtā krājuma ekspozīcijā būs bez maksas.

Piektdien, 6.septembrī, no plkst.10 līdz 18 muzejs aicina skolēnus piedalīties izzinošā aktivitātē "Tuk- tuk, kas tur? Kultūras piemineklis" un iepazīt kultūras mantojumu mums visapkārt.

Visu septembri 6.-9.klašu skolēniem piedāvājumā izglītojoša nodarbība "Pilsētas detaļas atvērtā krājuma ekspozīcijā".

No 27.septembra Kuldīgas novada muzejā, Pils ielā 5 apskatāma izstāde "Dzīve Kuldīgā starp pasaules kariem". Tā dos ieskatu kuldīdznieka ikdienā starp abiem pasaules kariem. Apmeklētājiem būs iespēja uzzināt, kā cilvēki šajā laikā dzīvoja, ar ko nodarbojās, kas dzīvoja Kuldīgā, kā arī citus interesantus faktus. Izstādē būs iespēja ielūkoties tā laika turīga kuldīdznieka dzīvojamajā istabā.

Visu septembri skolēni aicināti izmantot iespēju un izzinošās muzejpedagoģiskās nodarbībās atraktīvā veidā iepazīt Kuldīgas novada vēsturisko mantojumu.

Nodarbības "Viena diena kunga namā" 1.-3. un 4.-7.klašu skolēniem Bangertu villā mērķis ir mudināt aizdomāties par to, kāda varētu būt bijusi Bangertu villas iemītnieku dzīve 20.gadsimta sākumā, kas varētu būt darīts katrā no nama telpām un kādām nodarbēm viņi paši šīs telpas izmantotu mūsdienās.

Kuldīgas Galvenā bibliotēka laikā no 9.septembra līdz 29.septembrim piedāvās iespēju ikvienam piedalīties izaicinājumā, izstaigājot vecpilsētu un atpazīstot tos pilsētvides objektus, kas palīdzējuši ceļā uz Kuldīgas iekļaušanu UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Savukārt ceturtdien, 26.septembrī, no plkst.10 līdz 12 Kuldīgas Mākslas namā, 1905.gada ielā 6 notiks bibliotēkas darbinieku metodiskās dienas pasākums, kurā varēs piedalīties jebkurš interesents. Ar lekciju "Kurp jāvērš skatiens, staigājot pa Kuldīgas vecpilsētu" aizraujošā stāstā par Kuldīgu vedīs būvarheologs un restaurators Juris Zviedrāns.

No 5.septembra līdz 5.oktobrim Kuldīgas Vecajā rātsnamā, Baznīcas ielā 5 apmeklētāji varēs apskatīt ekspozīciju "Kuldīgas vecpilsētas - UNESCO Pasaules mantojuma vieta." Tajā apskatāmas liecības par to, kāds bijis pilsētas ceļš uz prestižo statusu. Izstāde bez maksas apskatāma no pirmdienas līdz piektdienai, no plkst.9 līdz 17, bet sestdienās un svētdienās no plkst.10 līdz 15.

Atzīmējot gadadienu kopš Kuldīgas vecpilsētas iekļaušanas UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, otrdien, 17.septembrī, plkst.13 Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inese Astaševska ("Kuldīgas novadam") un Kuldīgas novada būvvaldes vadītāja Jana Jākobsone Kuldīgas novada muzejam svinīgi nodos oficiālo UNESCO dokumentu - apliecinājumu par Kuldīgas uzņemšanu Pasaules mantojuma sarakstā. Pasākums notiks Kuldīgas novada muzeja atvērtajā krājumā, Dzirnavu ielā 5.

Piektdien, 27.septembrī, plkst.10 Kuldīgas Mākslas namā, ICOMOS Latvija sadarbībā ar Kuldīgas novada pašvaldību, atzīmējot 60 gadi kopš Starptautisko pieminekļu un vēsturisko vietu konservācijas un restaurācijas hartas jeb Venēcijas hartas pieņemšanas, aicina uz starptautisku zinātnisku konferenci profesionāļiem un interesentiem par kultūras mantojuma saglabāšanu "Teorija un prakse Venēcijas hartas transkripcijā."


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra 13. septembrī Rotko centrā atklās ebreju mākslinieka no Krievijas (+VIDEO)

Starp Geršova nozīmīgākajiem darbiem jāmin sērijas “Mikelandželo” un “Atmiņas par Vitebsku”, cikli “Par Dmitrija Šostakoviča septīto simfoniju” un “Rekviēms”, kā arī Marka Šagāla un Pāvela Filonova portreti.

Kultūra Amerikāņu vokālie speciālisti meklē talantus Rīgā un Liepājā (+VIDEO)

Latvijas speciālistiem būs iespēja klausīties tieši viņiem pielāgotas lekcijas.

Kultūra Šodien Jūrmalā piemin tautas dzejnieku Raini (+VIDEO)

Tēmu plūdums būs brīvs, bez didaktikas un konkrētām norādēm, kā labāk dzīvot.

Kultūra Teilore Svifta pauž atbalstu Herisas kandidatūrai ASV prezidenta amatam

Viena no mūzikas industrijas lielākajām zvaigznēm Teilore Svifta neilgi pēc Kamalas Herisas un Donalda Trampa televīzijas debašu beigām pauda atbalstu Herisas kandidatūrai ASV prezidenta amatam.

Lasiet arī