• Erna,
  • Eva,
  • Evita
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Lūznavas muiža pulcēs kultūras darbiniekus no Eiropas (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
VS.LV 11:13, 19.08.2024


Kultūras mantojumu dienas norisi atbalsta Rēzeknes novada pašvaldība.


No 1993. gada agrākajā muižas pilī izvietojās Lūznavas pagasta administrācija, 1998. gadā uz šejieni pārcēla Lūznavas pamatskolu, no 2009. gada daļēji pamestajā ēkā darbojās Lūznavas pagasta bibliotēka.

Lūznavas muiža 7.septembrī aicina uz Eiropas kultūras mantojuma dienu, kurā norisināsies divas prezentācijas un diskusijas kopā ar Lību Bērziņu, Baibu Baikovsku un Elfu par kultūras mantojuma pieejamību un drošību.

2024.gada Eiropas kultūras mantojuma dienu tēma ir veltīta kultūras mantojuma pieejamībai un drošībai. "Atjaunotās Lūznavas muižas kā valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa darbībā esam centušies veidot iekļaujošu vidi visām sabiedrības grupām, gan kultūras norisēs, gan infrastruktūras pielāgošanā un sociālās uzņēmējdarbības veicināšanā un joprojām "esam ceļā", lai veidotu muižas vidi arvien pieejamāku un drošāku," tā Lūznavas muižas pārvaldniece Iveta Balčūne. Eiropas Kultūras mantojuma dienu notikumos muiža piedalās kopš 2016.gada, bet Latvija kopš 1995.gada.

Gaidīsim visus interesentus, kultūras mantojuma objektu apsaimniekotājus, jomas profesionāļus un aktīvistus 7.septembrī uz muižas atvērto durvju dienu (no plkst.10.00 līdz 18.00) un tikšanos klātienē:

Plkst.12.00 - 13.30 prezentācija "Kultūras mantojuma pieejamība Latvijā un citviet. Esošā situācija un potenciāls". Tikšanās ar Lību Bērziņu. Lība Bērziņa - mākslas terapeite, dizainere un iekļaujošas kultūras veicinātāja, Lībai ir vairāk nekā 15 gadu pieredze iekļaušanā, pēdējos gados fokusējoties tieši kultūras un mākslas jomā. Ieguvusi vides pieejamības eksperta sertifikātu. Lībai ir plaša pieredze darbā ar jauktām grupām - cilvēkiem ar kustību, redzes, dzirdes un garīga rakstura traucējumiem.

Plkst.14.00 - 15.30 diskusija "Cilvēku ar invaliditāti iespējas iekļauties sabiedrībā, kultūras mantojum vietu norisēs. Autorgrāmatas "Elfa - suns, ne cilvēks" piemērs". Tikšanās ar Baibu Baikovsku un Elfu. Baiba Baikovska - izglītojošas biedrības "Agape Latvija" nozares "Spēju kustība" vadītāja, lektore, aktīva sabiedrisko norišu apmeklētāja, arī sarunu šovu dalībniece), Elfa - ir vienīgais suns asistents Latvijā, kuras nu jau teju desmit gadus ilgā kopīgā pieredze sadarbībā ar Baibu ir unikāls piemērs, kas atspoguļo servisa suņa īpašo lomu cilvēka ar invaliditāti ikdienā un kā šāds atbalsts spēj uzlabot dzīves kvalitāti un socializēšanos kopumā.

Dienas garumā varēs iepazīt arī mākslinieces Evijas Kūlmanes gleznu izstādi "Sapņojums" un 19.gadsimta inženierbūvju projektētājam Staņislavam Kerbedzam (1810-1899), savulaik Lūznavas muižas zemes saimniekam, veltīto interaktīvo ekspozīciju "Kerbedzs: sekojot inženiertehniskajām idejām", kas izvietota muižas cokolstāvā un ir piekļūstama cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Eiropas kultūras mantojumu dienās gadu no gada tiek izvēlēts cits temats, kam atbilstīgi tiek organizēti kultūras pasākumi, izceļot vietējās tradīcijas, arhitektūru un mākslas darbus. Pasākuma laikā visā Eiropā apmeklētājiem savas durvis ver dažādi pieminekļi un objekti, ļaujot ne tikai izzināt kopīgo kultūras mantojumu, bet arī aicinot iesaistīties šī mantojuma saglabāšanā un uzlabošanā, lai to nodotu nākamajām paaudzēm. Eiropas kultūras mantojumu dienas norisi Lūznavas muižā atbalsta Rēzeknes novada pašvaldība un Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde.

Lūznavas muižu ieskauj 23,7 ha liels ainavu parks ar 2,6 ha 7 dīķu sistēmu, kuru S. Kerbedza laikā audzēja zivis. Parkā atrodas Madonnas statuja kurā attēlota Svētā Marija, ko veidojis kāds nezināms itāļu izcelsmes mākslinieks. Latvijas okupācijas laikā to sakropļoja, 1950. gadu sākumā ar traktoru nogrūda no pjedestāla un iegrūda dīķī, 1991. gadā statuju atjaunoja. Mūsdienās parkā ir renovēts ~1 km garš tūristu pastaigu celiņš, kas atjaunots pateicoties ES finansējumam. Celiņš ir noklāts ar sīkām šķembām un celiņu apgaismo lampas.