• Ilga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Karla Bruni apsūdzēta izmeklēšanā par Sarkozī kampaņas finansējumu no Lībijas

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
LETA 08:53, 10.07.2024


Bijusī Francijas pirmā lēdija Karla Bruni-Sarkozī otrdien tika apsūdzēta saistībā ar izmeklēšanu par viņas vīra Nikolā Sarkozī 2007.gada vēlēšanu kampaņas finansējumu, kas bijis saņemts no Lībijas, pavēstīja ziņu avots tiesu aprindās.


x.com/carlabruni
Foto: Instagram

56 gadus vecā Bruni tika apsūdzēta par pierādījumu slēpšanu un biedrošanos ar noziedzniekiem krāpniecības veikšanai, sacīja ziņu avots.

Bruni tika pakļauta tiesas kontrolei un viņai tika aizliegts kontaktēties ar visiem apsūdzētajiem, izņemot Sarkozī.

Viņa tiek turēta aizdomās par liecinieku ietekmēšanas slēpšanu, iesaistīšanos mēģinājumā piekukuļot Libānas tiesu darbiniekus, un citiem pārkāpumiem.

69 gadus vecais Sarkozī pērnā gada oktobrī tika apsūdzēts par nelikumīgu liecinieku ietekmēšanu izmeklēšanā par to, vai viņš pieņēmis naudu no toreizējā Lībijas diktatora Muammara Kadafi, lai finansētu savu prezidenta vēlēšanu kampaņu 2007.gadā.

Izmeklētājiem ir aizdomas, ka vairāki cilvēki, no kuriem daži bija tuvi Sarkozī, bijuši iesaistīti maksāšanā svarīgam šīs lietas lieciniekam, lai viņš atsauktu Sarkozī inkriminējošu liecību.

Izmeklētāji jau ir divreiz nopratinājuši Bruni - kā liecinieci 2023.gada jūnijā un kā aizdomās turēto šī gada maija sākumā.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka Bruni izdzēsusi visas īsziņas sarakstē ar Francijas "paparaci karalieni" Mišelu Maršānu tajā pašā dienā, kad Maršāna tika apsūdzēta par liecinieku ietekmēšanu 2021.gada jūnijā.

Francijas un Libānas uzņēmējs Zijāds Takiedīns 2016.gadā videointervijā ziņu medijam "Mediapart" paziņoja, ka viņš 2006.gada beigās un 2007.gada sākumā veicis trīs braucienus no Lībijas galvaspilsētas Tripoles uz Parīzi, vedot skaidru naudu Sarkozī kampaņai. Katrā no šiem braucieniem Takiedīns vedis koferi, kurā bijuši no pusotra līdz diviem miljoniem eiro. Viņš piebilda, ka saņēmis šo naudu no Kadafi režīma militārā izlūkdienesta vadītāja Abdallāha Senusi.

Takiedīns 2020.gadā atsauca šo paziņojumu, radot aizdomas, ka Sarkozī ar tuviem sabiedrotajiem var būt samaksājuši šim lieciniekam, lai viņš pārdomātu.

Varas iestādes pievērsa uzmanību Bruni, kad Maršāna savus braucienus uz Sarkozī māju izskaidroja ar satikšanos ar viņa sievu.

Sarkozī un vēl 12 cilvēki 2025.gada sākumā stāsies tiesas priekšā saistībā ar apsūdzībām, ka viņa 2007.gada prezidenta vēlēšanu kampaņa saņēmusi miljoniem eiro nelikumīgu līdzekļu no Kadafi valdības.

Izmeklēšana šajā lietā pret Sarkozī tiek veikta kopš 2013.gada. Sarkozī apsūdzēts par pasīvu korupciju, noziedzīgu sazvērestību, nelikumīgu kampaņas finansēšanu un Lībijas valsts līdzekļu piesavināšanās slēpšanu.

2012.gadā, kad Sarkozī neveiksmīgi kandidēja uz otru prezidentūras termiņu, "Mediapart" publicēja bijušā Lībijas izlūkdienesta vadītāja Musas Kusas parakstītu dokumentu, kurā minēta vienošanās par 50 miljonu eiro lielu atbalstu no Tripoles. Sarkozī apgalvoja, ka šis dokuments ir viltojums.

Šīs summa ir divreiz lielāka par 2007.gadā likumīgi atļauto kampaņas finansējuma limitu un būtu pretrunā ar Francijas noteikumiem, kas aizliedz kampaņu finansēšanu no ārvalstīm.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Jaunais vadītājs: Opera ir pilnībā atguvusies pēc Covid-19 pandēmijas

Latvijas Nacionālā opera un balets (LNOB) ir pilnībā atguvusies pēc Covid-19 pandēmijas, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" atzina jaunais LNOB vadītājs Sandis Voldiņš.

Kultūra Šodien sākas krāšņais mākslas forums «Baltā nakts» (+VIDEO)

Pasākumi tradicionāli notiek ne vien kultūrai un mākslai ierastās vietās, bet arī neierastā vidē.

Kultūra Koris «Kamēr…» aicina uz unikālu koncertu (+VIDEO)

Konkursa norises vietas ģeogrāfiskās koordinātas ir iekodētas koncerta nosaukumā.

Kultūra 44 gadus vecā Rebela Vilsone plāno salaulāties ar savu līgavu Ramonu Agrumu

Slavenību pāris saderinājās 2023. gada sākumā. Amerikāniete Rebela Vilsone un latviete Ramona Agruma audzina mazu meitiņu, kura pasaulē nākusi ar surogātmātes palīdzību.

Lasiet arī

Pasaule Makrons lūdzis Gabrielu Atālu palikt premjerministra amatā

Francijas prezidents Emanuels Makrons pirmdien lūdzis premjerministru Gabrielu Atālu pagaidām palikt amatā, lai nodrošinātu stabilitāti valstī, paziņoja prezidenta birojs.

Pasaule Francijas parlamenta vēlēšanu otrā kārtā uzvarējusi kreiso partiju alianse

Francijā parlamenta ārkārtas vēlēšanu otrā kārtā svētdien uzvarējusi plaša kreiso spēku koalīcija, apsteidzot gan prezidenta Emanuela Makrona centristus, gan galēji labējos, taču neviena grupa nav ieguvusi absolūto vairākumu, liecina pirmdien publicētie galīgie rezultāti.

Pasaule Francijā šodien notiek parlamenta ārkārtas vēlēšanu otrā kārta

Pirmo reizi valsts vēsturē pie varas varētu nonākt galēji labējā Nacionālā apvienība (RN).

Pasaule Francijas parlamenta vēlēšanu pirmajā kārtā uzvarējusi Nacionālā apvienība

Francijas parlamenta ārkārtas vēlēšanu pirmajā kārtā svētdien visvairāk balsu izcīnījusi galēji labējā Nacionālā apvienība (RN), liecina pirmdien publiskotie oficiālie rezultāti.