• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Džūkste izstādīja latviešu tērpus ar mistiskām spējām (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
VS.LV 07:24, 08.06.2024


Krāsas, raksti un audumu musturi kārtojušies, par katra varoņa stāstu meditējot.



Pasaku muzejā (Lanciņu skolā, Džūkstes pagastā, Tukuma novadā) notiks Zigmara Liepiņa un Māras Zālītes jaunā iestudējuma rokoperas "LĀČPLĒSIS" tērpu izstādes atklāšana. Pasākuma ietvaros notiks arī rokgrupas "Ir Nakts" koncerts. Izstādē eksponēti tērpu mākslinieces Annas Munas (Dana Dombrovska) 17 radītie krāšņie tērpi, kuru tapšanā lielākoties izmantoti lietoti materiāli, domājot par vides ilgtspēju.

Iestudējums, atzīmējot Andreja Pumpura eposa "Lāčplēsis" 135.gadadienu un rokoperas "Lāčplēsis" 35.gadskārtu, norisinājās 2023.gadā jūlijā Lielvārdes parkā, gan arī oktobrī "Arēna Rīga". Šoreiz piedzīvot Lāčplēša tuvumu iespējams Džūkstes Pasaku muzejā, kur cēlies vēl viens mītiskais varonis - Kurbads - spēka un gudrības simbols, par kuru savulaik rakstījis folklorists Anss Lerhis-Puškaitis.

Pēc folklorista Gunta Pakalna teiktā: "Gan Anss Lerhis-Puškaitis, gan viņa laikabiedrs Andrejs Pumpurs mēģināja poētiskā formā radīt it kā zaudēto seno latviešu eposu, ietekmējoties no Garlība Merķeļa un latviešu pirmās atmodas autoru darbiem un konkurējot ar tolaik pazīstamāko mitoloģijas pētnieku un eposu meistarotāju Jēkabu Lautenbahu-Jūsmiņu. Pumpura "Lāčplēsis" (1888) kļuva par oficiālo latviešu nacionālo eposu, bet Puškaiša "Kurbads" (1891) kļuva par alternatīvo eposu, kas vēlāk tāpat rosināja māksliniekus radīt arvien jaunas šī stāsta versijas. Mazāk zināms, ka laikā, kad Pumpurs sāka virsnieka karjeru ārzemēs, savus latviešu presē publicētos stāstus un dzejoļus 1876. - 1880. g. parakstīja ar pseidonīmu Puškaitis."

Tērpu māksliniece Anna Muna (Dana Dombrovska) atklāj, ka ļāvusies krāsu spēkam, atbrīvojoties no pelēkā un piezemētā. Krāsas, raksti un audumu musturi kārtojušies, par katra varoņa stāstu meditējot. Māksliniece norāda: "Manu tērpu maģija ir tajā, ka tie palīdz iztaisnot muguru, tie dod spēku, priecē acis un, ja aktieri, uzvelkot manis radīto tērpu, dzied caur sirdi, tad dziesma neizbēgami sasniegs arī klausītāju sirdis. Man radīšana ir dzīvs process. Es nevaru izstāstīt precīzu aprakstu katram no tērpiem, jo tie top darot. To arī novēlu mūsu tautai. Sākt ar sevi un darīt labāko, kas katram dots."

Rokoperas LĀČPLĒSIS jaunā iestudējuma īstenošana notika, sadarbojoties Ogres novada Kultūras centram un Producentu grupai 7. Izstāde veidota Ogres novada Kultūras centram sadarbojoties ar tērpu mākslinieci Annu Munu (Dana Dombrovska). Ar šo izstādi Džūkstes Pasaku muzejs atklāj Ansa Lerha-Puškaiša 165 gadu jubilejas gaidīšanas svētkus, kas notiks šī gada 2.septembrī. Izstāde skatāma Džūkstes Pasaku muzejā līdz 11.augustam.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Pasaulslavenais Joss Stellings nākammēnes Rīgā prezentēs jaunu filmu (+VIDEO)

Tas ir jauna vīrieša un nobriedušas sievietes, bijušās balerīnas ar neizdevušos dzīvi, sarežģīto savstarpējo attiecību stāsts.

Kultūra Augusta sākumā notiks Vecrīgas zaļumballe

Šogad 2.augustā no plkst.19 līdz 23 Māzās Jaunielas laukumā notiks Vecrīgas zaļumballe.

Kultūra Dailes teātrī top mistisks «Vārnas» iestudējums (+VIDEO)

"Liekas, ka šīs izrādes esmu gaidījis visu savu mūžu".

Kultūra Straupē šodien notiks septītie Latvijas vīndaru svētki

Straupes Zirgu pastā šodien notiks septītie Latvijas vīndaru svētki, aģentūru LETA informē "Straupes tirdziņa" pārstāvji. Vīndaru svētki norisināsies no plkst.11 līdz 15.

Lasiet arī