• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Filma «Kaprači»: viņi gatavo mūža mājas mums visiem (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
VS.LV 11:42, 12.03.2024


Režisors un operators Ivars Zviedris ir viens no pēdējā laika titulētākajiem dokumentālā kino autoriem.


Līdzīgi citām senām profesijām, kaprači savas zināšanas un prasmes ir mantojuši vairākās paaudzēs.

Filma "Kaprači" tika nominēta Nacionālajai kino balvai Lielais Kristaps kā viena no labākajām dokumentālajām īsfilmām, tajā komponista Krista Auznieka mūzika mijiedarbojas ar vērojošas kameras filmējumu, radot kino eseju par kapračiem un kapu kultūru Latvijas kapsētās, ziņoja vietne nkc.gov.lv.

“Ceļiniek, apstājies un apskaties;
Tas es biju, kas tu esi.
Kas es esmu, tas tu būsi.”

Kaprači gatavo mūža mājas mums visiem. Viņi dara savu darbu, stāvot pāri cilvēkiem, kad viņi ir sērās, un kapraču rokas ir pēdējās, kas pieskaras kapa dvielim, apglabājot mirušo pusotru metru zem zemes. Latvijā kapu rakšanas un kapsētu tradīcijas ir gadsimtiem senas un nemainīgas, „septiņas pēdas zem zemes”, lāpsta un četri dēļi ir mūžam seni kaprača sabiedrotie. Līdzīgi citām senām profesijām, kaprači savas zināšanas un prasmes ir mantojuši vairākās paaudzēs, amats ceļo no tēviem uz dēliem un no vecākiem kolēģiem uz jaunākiem. Šī profesija ir tikpat mūžīga kā nāve.

Filma "Kaprači" iekļauta festivāla "ArtDocFest". Filma tapusi ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu, radošo komandu veido režisors un operators Ivars Zviedris, komponists Krists Auznieks, montāžas režisors Haralds Ozols, skaņu režisors Ģirts Bišs, animācijas studija SHADE, studija "Dokumentālists", Emma Daniela Grāpe.

Režisors un operators Ivars Zviedris ir viens no pēdējā laika titulētākajiem dokumentālā kino autoriem Latvijā, ar Lielā Kristapa balvām un nominācijām atzīmētas viņa filmas "Bahs pret Covid" (2022), "Uz neredzīti, Brasa!" (2021), "Valkātājs" (2020), "Rezidenti" (2017), "Dokumentālists" (2012), "Bēgums" (2009).


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Rotko muzejs Daugavpilī aicina jauniešus (VIDEO)

"Iesaistīties, iekļauties un būt noderīgiem kultūras procesos".

Kultūra Kastaņolā, Šveicē vēl gadu būs izstāde par Raini un Aspaziju (+VIDEO)

Ekspozīcijā dzejnieku dzīves un darbības kontekstā iezīmēti Šveices un Latvijas sakaru būtiskākie punkti laika posmā no 1893. gada līdz mūsdienām.

Kultūra Pirmizrādi piedzīvos Ozola koncertfilma

Kinoteātrī "Forum Cinemas" šodien plkst.19 pirmizrādi piedzīvos hiphopa mākslinieka Ozola koncertfilma "No rajona līdz arēnai", aģentūru LETA informēja pasākuma rīkotāju pārstāve Inese Grīnberga.

Lasiet arī

Kultūra «Oskara» balvu ceremonijā triumfē «Openheimers»

ASV Kinoakadēmijas jeb "Oskara" balvu ceremonijā šogad lielākos uzvaras laurus plūkusi filma "Oppenheimer" ("Openheimers").

Kultūra «Splendid Palace» notiks festivāla «Artdocfest/Riga» noslēguma ceremonija

Kinoteātrī "Splendid Palace" šovakar plkst.19 notiks festivāla "Artdocfest/Riga" noslēguma ceremonija, kurās paziņotos konkursa programmas "Baltic Focus" un "Artdocfest Open" laureātus, aģentūru LETA informēja festivāla producente Vaiva Bauze.

Kultūra «ArtDocFest» tiks prezentētas filmas par Juri Podnieku un kapračiem (+VIDEO)

Latviešu dokumentālisti izvirza garīgi smagas tēmas.

Kultūra Latvijas kino klājas labāk, nekā vidēji Eiropā (+VIDEO)

Populārāko filmu desmitniekā ielaužas arī Latvijas filma "Mātes piens".