• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Nomiris grupas «Pērkons» dibinātājs Juris Kulakovs

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
LETA 13:20, 12.02.2024


Nomiris grupas "Pērkons" dibinātājs, komponists Juris Kulakovs, apstiprināja mākslinieka dzīvesbiedre Laura Kulakova.


Foto: LETA

1958.gadā dzimušais Kulakovs 1979.gadā pabeidza Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolu un iestājās Latvijas Valsts konservatorijā (LVK), kur mācījās pūtēju un estrādes orķestru vadītāju un diriģentu klasē.

1979.gada rudenī Kulakova un viņa skolas biedru grupa "Arka" izcīnīja galveno balvu instrumentālās mūzikas grupā VI komjaunatnes un jaunatnes dziesmu festivālā "Jaunības balsis" Rīgā. 1979.gada nogalē Kulakovs sacerēja vairākas dziesmas ar Eduarda Veidenbauma dzeju un izveidoja jaunu muzikālo sastāvu, lai atskaņotu ciklu IV Politiskās dziesmas festivālā. Uz grupas "Menuets" bāzes mūziķis dibināja rokgrupu "Pērkons", kurā pats spēlēja taustiņinstrumentus. Bungas spēlēja Dainis Strazdiņš, dziedāja Ieva Akuratere, pieredzējusi aktrise un soliste.

"Pērkona" pirmais koncerts notika 1981.gada sākumā. Grupas repertuāru veidoja Kulakova skaņdarbi - sākumā arī instrumentālā mūzika, vēlāk tikai dziesmas. Tām iedvesmu sniedza dzejnieka Māra Melgalva dzeju krājums "Meldijās iešana", kuru komponistam uzdāvināja autors.

1981.gadā Mazajā ģildē notika Melgalva dzejas vakars ar Kulakova grupas koncertu, kas oficiāli nedrīkstēja lietot nosaukumu "Pērkons", tāpēc pirmajos darbības gados šur tur tika pieteikta kā "Arka". Arī turpmāk Kulakova iedvesmas avots dziesmām bija nozīmīgu literātu dzeja, pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu sākumā viņš komponēja ar Klāva Elsberga vārdiem, daudz jaundarbu bija pēc Melgalva otrā dzeju krājuma "Labu vakar".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Pasaulslavenais Joss Stellings nākammēnes Rīgā prezentēs jaunu filmu (+VIDEO)

Tas ir jauna vīrieša un nobriedušas sievietes, bijušās balerīnas ar neizdevušos dzīvi, sarežģīto savstarpējo attiecību stāsts.

Kultūra Augusta sākumā notiks Vecrīgas zaļumballe

Šogad 2.augustā no plkst.19 līdz 23 Māzās Jaunielas laukumā notiks Vecrīgas zaļumballe.

Kultūra Dailes teātrī top mistisks «Vārnas» iestudējums (+VIDEO)

"Liekas, ka šīs izrādes esmu gaidījis visu savu mūžu".

Kultūra Straupē šodien notiks septītie Latvijas vīndaru svētki

Straupes Zirgu pastā šodien notiks septītie Latvijas vīndaru svētki, aģentūru LETA informē "Straupes tirdziņa" pārstāvji. Vīndaru svētki norisināsies no plkst.11 līdz 15.

Lasiet arī