• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Muzejā atcerēsies latviešu rokmūzikai izcilos 1970. gadus (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
VS.LV 14:52, 25.01.2024


Iedvesmojušies no pasaules mūzikas grandiem Latvijā parādās jaunas grupas.


Grupa "Modo". 20. gs. 70. gadi. No kreisās: Vjačeslavs Mitrohins, Vladimirs Boldirevs, Boriss Bannihs, Mirdza Zīvere, Aija Kukule, Vladislavs Juhņevičs, Pārsla Gebharde, Viktors Lapčenoks, Nora Bumbiere un Raimonds Pauls.

30.janvārī plkst.18.00 Rakstniecības un mūzikas muzejs pasākumu ciklā "Melomānu salons" kultūrtelpā "Tintnīca", Pulka ielā 8, aicina uz pasākumu "Savējie sapratīs". Pasākumā tiks rādīta filma "Septiņdesmitie. Spožums un posts", bet pirms filmas sarunu ar tās veidotāju vadīs Ieva Pitruka.

Septiņdesmitie gadi mūzikā izceļas ar jaunās paaudzes rokmūziķu parādīšanos Latvijā. Iedvesmojušies no sešdesmito gadu pasaules mūzikas grandiem, kā arī Latvijā atzinību guvušām pašmāju grupām, parādās jaunas grupas - "Menuets", "Santa", "Jolanta", "Stroncijs 90", vēlāk "Līvi", "Sīpoli", "Modo".

Izmantojot latviešu dzejnieku dzeju, top arvien vairāk orģinālkompozīcijas, kas ar zemtekstu palīdzību vēsta par mūziķiem svarīgām, nacionālām tēmām. Rokmūziķiem piemēro ierobežojumus un aizliegumus, repertuārs tiek kontrolēts un dziesmas cenzētas. Aizliedz "Liepājas dzintaru" un Mikrofona dziesmu aptauju.

Tomēr tas neaptur mūziķus rast jaunus veidus ierobežojumu apiešanai. Pašiem neapzinoties, viņi rada roka kompozīcijas, kas ar mūziku un dziesmu tekstiem ceļ latviešu pašapziņu un veicina nacionālās identitātes saglabāšanu. Filma "Septiņdesmitie. Spožums un posts" parāda laikmetu, uz kura fona turpina attīstīties latviešu nacionālā rokmūzika.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Daugavpilī apskatāmi vēl divi Marka Rotko oriģināldarbi

Atzīmējot Rotko muzeja 11.dzimšanas dienu, šodien plkst.16 līdzās pasaulslavenā mākslinieka Marka Rotko oriģināldarbu ekspozīcijai tiks atklāti vēl divi viņa oriģināldarbi, aģentūru LETA informēja Rotko muzeja Mākslas departamenta speciāliste Inita Paegle.

Kultūra Rotko muzejs Daugavpilī aicina jauniešus (VIDEO)

"Iesaistīties, iekļauties un būt noderīgiem kultūras procesos".

Kultūra Kastaņolā, Šveicē vēl gadu būs izstāde par Raini un Aspaziju (+VIDEO)

Ekspozīcijā dzejnieku dzīves un darbības kontekstā iezīmēti Šveices un Latvijas sakaru būtiskākie punkti laika posmā no 1893. gada līdz mūsdienām.

Lasiet arī