• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Liepājas Simfoniskais orķestris koncertā spēlēs Mārtiņa Brauna mūziku

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
LETA 18:34, 21.01.2024


Liepājas koncertdārzā "Pūt, vējiņi!" 24.augustā plkst.19 Liepājas Simfoniskais orķestris kopā ar solistiem Renāru Kauperu, Daumantu Kalniņu un Ievu Kerēvicu koncertā izpildīs komponista Mārtiņa Brauna mūziku.


Foto: LETA

Koncertā skanēs "Dziesma par spēli", "Daugaviņa", "Dzied’ ar mani tautu meita", "Es nesatiku", "Lielais Alberts", "Mīla ir kā uguns", "Mūžīgā pilsēta" un citas dziesmas. Koncertā pie diriģenta pults stāsies Andris Veismanis, savukārt populāru dziesmu simfoniskās aranžijas speciāli šai koncertprogrammai veidojis Emīls Zilberts.

Kā norādīts Latvijas Nacionālajā enciklopēdijā, Brauns ir mākslinieks ar bagātīgu daiļrades spektru, kas aptver roka un popmūziku, teātra un kino mūziku, kora dziesmas, akadēmiskā žanra darbus un citus. No 1977.gada līdz 1986.gadam viņš bija grupas "Sīpoli" vadītājs, savukārt no 1987. līdz 1992.gadam Brauns bija kamerkora "Sindi putnu dārzs" muzikālais vadītājs.

1970.gadā Brauns iestājās Jāzepa Vītola Latvijas Valsts konservatorijā, kompozīcijas nodaļā simfoniķa Ādolfa Skultes klasē un uz laiku atteicās no darbības rokmūzikā. 1975.gadā Brauns absolvēja konservatoriju ar komponista un mūzikas teorētisko priekšmetu pasniedzēja kvalifikāciju. Viņa diplomdarbs bija simfoniskā balāde "Tālavas taurētājs", kas no jauna tika atskaņota 2020.gadā ar diriģentu Aināru Rubiķi un Liepājas Simfonisko orķestri.

Vēl būdams students, komponists sāka strādāt Drāmas teātrī, kas mūsdienās ir Latvijas Nacionālālais teātris, par muzikālās daļas vadītāju, un teātra repertuāram tika sacerēta mūzika vairākām izrādēm. Teātra repertuārā tika iekļauta arī Brauna blūzu programma, ko atskaņoja viņa vadītā grupa, kas lietoja neoficiālu nosaukumu "Sīpoli".

1980.gadā "Sīpoliem" slavu atnesa piedalīšanās Tbilisi rokfestivālā, kam sekoja citi festivāli, kuros Brauna vadītās rokgrupas uztverta ar lielu interesi. Brauna oriģinālo skaņdarbu dēļ latviešu kopējā popmūzikas ainavā ansamblim bija grūti iekļauties. Lielākoties komponists savam ansamblim rakstīja lielas formas darbus - izvērstus dziesmu ciklus, svītas ar augstvērtīgu dzeju.

Pašam autoram klātneesot, komponista vārds vistālāk izskanējis saistībā ar 1988.gadā radīto mūziku Valmieras Drāmas teātrī iestudētajai Raiņa poēmai "Daugava". Tās dziesma "Saule, Pērkons, Daugava" kļuvusi par Latvijas teju neoficiālo himnu, bet 2014.gadā tā kļuva par Spānijas ziemeļaustrumu reģiona Katalonijas neatkarības kustības himnu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Balvu novada folkloras kopa «‎Upīte» radīja hitu «Žīguļi» (+VIDEO)

"Apzinātas vairāk kā 200 dziesmas un šķiet, ka vēl nav redzamas beigas".

Kultūra Priekšlikumiem par atteikšanos no programmām krievu valodā trūkst pamatojuma

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšlikumiem atteikties no radio reklāmām un radio programmām krievu valodā trūkst argumentēta pamatojuma, aģentūrai LETA pauda Latvijas Raidorganizāciju asociācijas (LRA) valdes loceklis un radio "SWH" komercdirektors Filips Rubenis.

Kultūra Latviešu reperim palīgā nāca mākslīgais intelekts

Esiet uzmanīgi, dziesmas satur neķītru valodu.

Kultūra Sestdien Ventspilī darbu sāk jauns muzejs (+VIDEO)

Izveidota arī Ziemeļkurzemes dabas ekspozīcija – radot īsta meža klātbūtni.

Lasiet arī

Kultūra Rīgā notiks komponista Kulakova piemiņai veltīts koncerts

"Arēnā Rīga" 14.maijā plkst.19 notiks mūžībā aizgājušā komponista, multiinstrumentālista, grupas "Pērkons" dibinātāja Jura Kulakova piemiņai veltīts koncerts "Sirds kā pērkondārds".

Kultūra Liepājā notiks dzejnieka Petera 85.dzimšanas dienai veltīts koncerts

Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" 6.jūlijā plkst.18 notiks dzejnieka Jāņa Petera 85.dzimšanas dienai veltīts koncerts.

Kultūra Rīgas Domā ar koncertu atzīmēs ērģeļu 140.gadadienu

Atzīmējot 140 gadus kopš Rīgas Doma ērģeļu atklāšanas koncerta 1884.gadā, Rīgas Doms janvāra beigās aicina klausītājus uz koncertu "Ciemos pie ērģelēm".