• Vijolīte,
  • Viola,
  • Vizbulīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Divi spilgti Jūrmalas mākslinieki šodien savā dzimtajā pilsētā atklāj izstādes

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
VS.LV 08:13, 11.10.2023


Talantīgā māksliniece un tēlnieks prezentē darbus, kas tapuši savas jaunrades virsotnē.


Ērika ir Jūrmalas Mākslinieku biedrības biedre kopš 2010.gada.

Jūrmalas muzejā no 11.oktobra skatāmas divas jaunas izstādes. Gleznotāja Ērika Kumerova ar savām spilgtajām, saturiski ietilpīgajām kompozīcijām ved skatītāju ceļojumā "Aiz trejdeviņiem mežiem", bet tēlnieks Aigars Zemītis izstādē "B" jeb "Sveicieni no Konstantīna!" rotaļājas ar priekšstatiem par moderno tēlniecību un formu vienkāršību.

"Glezniecībā Ērika Kumerova turpina attīstīt nosacīti abstraktu virzienu. Mākslinieces rokrakstu raksturo vieglums, enerģiski, brīvi triepieni un veikla tehnika, kas apvienota ar lielisku plastikas un kompozīcijas izjūtu. Koloristes talants ir viens no spilgtākajiem lielumiem Ērikas radošajā veikumā - pat tumsnējo krāstoņu pielietojums nerada drūmu noskaņu, gluži otrādi, kontrasti ļauj iemirdzēties blakus esošajiem košo un gaišo toņu laukumiem. Mākslinieces radītajās gleznās reālās pasaules mirkļi pārtapuši fantastiskā nosacītu atspulgu pasaulē, kas raisa saldi rūgtas noskaņas. Darbi ir saturiski ietilpīgi un atklājumiem bagāti - rotaļājoties ar gaismu un plašo krāstoņu diapazonu, gleznās atspoguļota bagātīga sajūtu gamma un iekodētas cilvēku emocijas", stasta Ieva Trillo, mākslas zinātniece.

Ērika Kumerova (1973) izglītību ieguvusi gan Latvijā gan ASV. Rīgas Lietišķās mākslas vidusskola, Keramikas nodaļa (1988 - 1992). Latvijas Mākslas akadēmija, Keramikas nodaļa (1993 - 1996). Humboldta Universitāte Kalifornijā, ASV, speciālā mākslas programma (1996 - 1997). Latvijas Mākslas akadēmija, Keramikas nodaļa, bakalaura grāds (1998 - 1999). Ērika ir Jūrmalas Mākslinieku biedrības biedre (kopš 2010.gada) un Latvijas Mākslinieku Savienības biedre (kopš 2014.gada), sarīkojusi 23 personālizstādes un piedalījusies vairāk kā 30 grupu izstādēs Latvijā un ārvalstīs.

Tēlnieks Aigars Zemītis ar izstādi "B" jeb "Sveicieni no Konstantīna!" atgriežas savā dzimtajā pilsētā Jūrmalā. "Ļoti daudz saules un spilgtu Bērnības sajūtu esmu paņēmis sev līdz no Jūrmalas. Neatceros kā sauca to ieliņu dzelzceļa malā. Manās sajūtās tā paliks kā Ceriņu iela, taču virzienā uz Rīgu, tā pārtop par Brīvības prospektu. Katrā pilsētā ir Brīvības iela, vai prospekts, vai gatve. Ogrē ir Brīvības iela, arī Balvos ir Brīvības iela un Rīgā arī ir… Mana Brīvības iela mani atvedusi uz Balvu novadu. Turpinu mācīties savu Brīvību… Mani uzrunā domas un formas tīrība, vieglums, miers… Un tad mani uzrunāja Konstantīns, un es nolēmu atvest uz Majoru muzeju sveicienu no Konstantīna… Konstantīna Brancusi… Man patīk, ka es to varu un es to gribu…", stasta Aigars Zemītis.

Aigars Zemītis (1966) mācījies tēlniecību studijā pie tēlnieka Jāņa Bārdas, vēlāk studējis Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļā pie profesoriem Alberta Terpilovska, Igora Vasiļjeva. Izstādēs piedalās kopš 1990.gada, sarīkojis personālizstādes Latvijā, Vācijā, Somijā. Šobrīd savu brīvību meklē, dzīvojot ģeogrāfiski tālu no iedomātā centra Balvu novadā.

Ērikas Kumerovas un Aigara Zemīša izstādes skatāmas no 11.oktobra līdz 30.decembrim. Tikšanās ar māksliniekiem 20.oktobrī pl. 17.00 Muzeja darba laiks: P.,O. - Slēgts, T.-Sv. - 10.00 - 17.00


"Mani uzrunā domas un formas tīrība", - tā Aigars.
"Mani uzrunā domas un formas tīrība", - tā Aigars.

Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Šogad Latvijas Leļļu teātris plāno iestudēt desmit izrādes

Šogad Latvijas Leļļu teātris plāno iestudēt desmit izrādes, iecerēts, ka Lielajā zālē un Mazajā zālē taps četri iestudējumi, savukārt divi iestudējumi gaidāmi Kamerzālē, izriet no teātra 2023.gada pārskata.

Kultūra Pēc četru gadu pārtraukuma Daugavpilī atvērs kinozāli

Piektdien, 3.maijā, pēc vairāk nekā četru gadu pārtraukuma Daugavpils Kultūras pilī durvis apmeklētājiem vērs multimediju zāle "Daugavpils Kino".

Kultūra Konkursā uz Nacionālās operas un baleta valdi pieteikušies 23 pretendenti

Kultūras ministrijas (KM) izsludinātajā atklātajā konkursā uz Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) valdi - trīs valdes locekļu amatiem - pieteikušies 23 pretendenti.

Lasiet arī