• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Senais Jelgavas tornis apmeklētājus gaida arī rudenī (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
VS.LV 14:42, 30.09.2023


Pēc 1944. gada 27. jūlija PSRS aviācijas uzlidojuma Sv. Trīsvienības Evaņģēliski luteriskā baznīca nodega.


Hercoga Frīdriha Kazimira valdīšanas laikā 1686.—1688. gadā pēc arhitekta Martina Knoha projekta uzbūvēja baznīcas torni, kas slējās 49,68 metru augstumā un bija augstākā celtne visā hercogistē.


Vēstures ekspozīcijas Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas tornī apmeklētājiem būs pieejamas no otrdienas līdz sestdienai no pulksten 10 līdz 18, svētdienās no pulksten 11 līdz 18.

Savukārt Tūrisma informācijas centrs (TIC), izstāžu zāle un skatu laukums būs atvērts otrdienās no pulksten 10 līdz 18, trešdienās, ceturtdienās, piektdienās un sestdienās no pulksten 10 līdz 20, bet svētdienās no pulksten 11 līdz 18. Pirmdienās tornis būs apmeklētājiem slēgts.

TIC apmeklētāji var iegūt aktuālo tūrisma informāciju un bezmaksas materiālus par atpūtas iespējām Jelgavā un apkārtnē, kā arī citām Latvijas pilsētām. Informācija pieejama gan latviešu valodā, gan svešvalodās. TIC apmeklētājiem ir iespēja apskatīt interaktīvu pilsētas karti, kā arī nosūtīt virtuālu atklātni saviem tuviniekiem.

Jelgavas Vecpilsētas māja, sākot ar 1. oktobri apmeklētājus gaidīs no otrdienas līdz sestdienai no pulksten 10 līdz 18, bet svētdienās no pulksten 11 līdz 17. Šeit viesi var uzzināt faktus par Jelgavas koka arhitektūru, Jelgavas Vecpilsētas māju, tās vēsturi un atjaunošanu. Jelgavas Vecpilsētas mājā pieejami audiogidi gan latviešu, gan angļu un krievu valodās.

Dzīvesziņas un arodu sēta strādās nemainīgi: no otrdienas līdz sestdienai no pulksten 10 līdz 18, svētdienās no pulksten 10 līdz 15. Dzīvesziņas un arodu sēta ikdienā pieejama individuālam apmeklējumam. Iepriekš piesakoties, ir iespēja doties izzinošā ekskursijā speciālista pavadībā un iepazīt ēkas vēsturi, iekārtojumu, kā arī atklāt audēju darba nianses. Šeit iespējams darboties radoši, padaloties meistarklasēs un radošajās darbnīcās, kā arī izzināt latvisko dzīvesziņu, Zemgales tautastērpa tapšanas noslēpumus un piedalīties maizes cepšanas meistarklasē. Audēju darbnīcā ikviens gan uz vietas, gan, veicot pasūtījumu, var iegādāties Latvijas novadu tautastērpus un to sastāvdaļas.

Jelgavas Svētās Trīsvienības Evaņģēliski luteriskā baznīca bija senākais dievnams un senākā mūra ēka Jelgavā. Pēc izpostīšanas Otrā pasaules karā saglabāts vienīgi Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas tornis, kurā ierīkots tūrisma informācijas centrs, vēstures ekspozīcijas, skatu laukums 9. stāvā un restorāns. Arheoloģisko izrakumu laikā torņa austrumu pusē atsegta daļa no sākotnējā baznīcas joma, izveidojot iedziļinātu priekšlaukumu, un atsegti oriģinālie baznīcas ārsienu mūri.

No 2009. līdz 2010. gadam torni pārbūvēja, tajā ierīkojot tūrisma un kultūrizglītības centru. 2011. gadā priekšlaukuma vidū atklāja tēlnieka Jāņa Aivara Karlova veidoto akmens skulptūru-strūklaku "Trīsvienība". Pašreizējais torņa augstums ir 50,17 metri, un tam saglabāta Martina Knoha veidotā sākotnējā forma.

Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Pasaulslavenais Joss Stellings nākammēnes Rīgā prezentēs jaunu filmu (+VIDEO)

Tas ir jauna vīrieša un nobriedušas sievietes, bijušās balerīnas ar neizdevušos dzīvi, sarežģīto savstarpējo attiecību stāsts.

Kultūra Augusta sākumā notiks Vecrīgas zaļumballe

Šogad 2.augustā no plkst.19 līdz 23 Māzās Jaunielas laukumā notiks Vecrīgas zaļumballe.

Kultūra Dailes teātrī top mistisks «Vārnas» iestudējums (+VIDEO)

"Liekas, ka šīs izrādes esmu gaidījis visu savu mūžu".

Kultūra Straupē šodien notiks septītie Latvijas vīndaru svētki

Straupes Zirgu pastā šodien notiks septītie Latvijas vīndaru svētki, aģentūru LETA informē "Straupes tirdziņa" pārstāvji. Vīndaru svētki norisināsies no plkst.11 līdz 15.

Lasiet arī

Ekonomika Jelgavā daži desmiti cilvēku protestē pret tirdzniecības centra būvniecību

Pret tirdzniecības centra būvniecību Lielupes krastā Jelgavā, netālu no pils, otrdienas vakarā protestē ap 20 cilvēku, novēroja aģentūra LETA.

Sabiedrība Jelgavas Dzīvesziņas un arodu sētā notiks Zāļu tirdziņš (+VIDEO)

Savu piedāvājumu pārstāvēs mājražotāji un amatnieki, būs pieejama plaša spektra produkcija.

Kultūra Smilšu skulptūrās festivālā Jelgavā atveidos pasaules pasakas

Nedēļas nogalē, 8.jūnijā un 9.jūnijā, Jelgavā, Pasta salā, notiks festivāls "Summer Signs 2024", kurā 17 profesionāli tēlnieki no desmit valstīm smilšu mākslas darbos atklās savu interpretāciju par tēmu "Pasaules pasakas".