• Sigmunds,
  • Zigismunds,
  • Zigmunds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Japāna palaiž zondi uz Mēnesi

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
LETA 06:47, 07.09.2023


Japāna ceturtdien palaida zondi uz Mēnesi, nesējraķetei ar to startējot no Tanegasimas kosmodroma valsts dienvidrietumos.


twitter.com/JAXA_en
Foto: twitter

Starts no Tanegasimas salas iepriekš vairākas reizes bija atlikts nelabvēlīgu laikapstākļu dēļ.

Raķete transportē nolaišanās aparātu SLIM, kuru izstrādājusi Japānas Aeronautikas un kosmosa izpētes aģentūra (JAXA), lai izmēģinātu tehnoloģijas precīzijas nolaišanās veikšanai uz Mēness virsmas.

Veiksmīgas nolaišanās uz Mēness gadījumā Japāna kļūs par piekto valsti, kas to sasniegusi. Izpētes aparātus uz Mēness līdz šim spējušas nogādāt ASV, Padomju Savienība, Ķīna un kopš šī gada 23.augusta arī Indija.

Japāna ir izplānojusi, ka SLIM ieies Mēnes orbītā pēc apmēram trim vai četriem mēnešiem, bet sasniegs Mēness virsmu pēc četriem līdz sešiem mēnešiem.

Dati, ko Japāna savāks uz Mēness, tiks izmantoti ASV vadītajā projektā "Artemis", kura mērķis ir līdz 2025.gadam nosūtīt pilotētu misiju uz Mēnesi un veicināt Mēness izpēti. Projekta ilgtermiņa mērķis ir cilvēku veikta Marsa izpēte.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Konkursā uz Nacionālās operas un baleta valdi pieteikušies 23 pretendenti

Kultūras ministrijas (KM) izsludinātajā atklātajā konkursā uz Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) valdi - trīs valdes locekļu amatiem - pieteikušies 23 pretendenti.

Kultūra Franču aktieri Depardjē oktobrī sāks tiesāt par seksuālu uzbrukumu

Franču kinoaktieris Žerārs Depardjē no oktobra tiks tiesāts par seksuālu uzbrukumu, pirmdien paziņoja Parīzes prokurors.

Kultūra Radīta mobilā lietotne ar vairāk nekā 400 Latvijas Radio audiopasakām

Latvijas Radio ir izstrādājis jaunu mobilo lietotni - "Latvijas Radio pasakas", kur apkopotas vairāk nekā 400 pasakas par visdažādākajām tēmām, informē Latvijas Radio pārstāvji.

Kultūra Rīgas Vāgnera teātra ēkā noslēdzies demontāžas posms

Rīgas Vāgnera teātra ēkā noslēdzies demontāžas posms, kā arī pabeigts ēkas tehniskais projekts, informē Rīgas Riharda Vāgnera biedrības (RRVB) pārstāvji.

Lasiet arī

Interesanti fakti Japānas privātā sektora mēģinājums palaist kosmosā satelītu cieš neveiksmi

Japānā trešdien neilgi pēc pacelšanās eksplodējusi uzņēmuma "Space One" raķete, ar kuru bija iecerēts nogādāt kosmosā satelītu.

Ekonomika Latvijas dalībai «Expo 2025 Osaka» piešķir 2,3 miljonus eiro

Valdība otrdien atbalstīja 2,326 miljonu eiro piešķiršanu Latvijas dalībai starptautiskajā izstādē "Expo 2025 Osaka", palielinot apropriāciju izdevumiem Ekonomikas ministrijas (EM) budžeta programmā "Ekonomikas attīstības programma".

Pasaule Japānā par 36 cilvēku nāvi ugunsgrēkā piespriež nāvessodu

Japānas tiesa ceturtdien piespriedusi nāvessodu Sindzji Aobam, kas 2019.gadā aizdedzināja Kioto animācijas studiju, nogalinot 36 cilvēkus.

Pasaule Bojāgājušo skaits Japānas zemestrīcē pārsniedz 200

Bojāgājušo skaits spēcīgajā zemestrīcē, kas Japānas centrālo daļu satricināja 1.janvārī, otrdien pārsniedzis 200, pavēstīja varasiestādes.