• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Dziesmu svētku iepirkums met ēnu pār visiem svētkiem

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
VS.LV 15:55, 20.04.2023


13.aprīlī Iepirkuma uzraudzības birojs (IUB) pieņēma lēmumu par SIA "Biļešu serviss" iesniegumu, kurā SIA "Biļešu serviss" apstrīd Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) lēmumu par atklātā konkursa "XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku biļešu tirdzniecības un biļešu elektroniskās kontroles nodrošināšanas pakalpojums" (id. Nr. LNKC 2022/13) uzvarētāju - SIA "Biļešu paradīze". IUB šajā lietā nolēmis atkāpties no ikgadējās prakses un par spīti konstatētajiem pārkāpumiem, atļāva LNKC slēgt iepirkuma līgumu par piedāvājumu, kas satur cenas EUR 0,00 un kura vērtēšanas procesa gaitu LNKC iznīcinājis, informē SIA "Biļešu serviss" valdes locekle Līga Rubine.



Līga Rubine atzišt: "Mēs pieņemam zināšanai IUB lēmumu. Iepirkuma gaita pēdējā pusgada laikā rada negodīga procesa iespaidu, jo sākumā LNKC apspriedās ar nozari par efektīvāko iepirkuma gaitu, bet iepirkumu izsludināja pēdējā brīdī ar kļūdainām prasībām. Jau vairākkārtīgi esam norādījušu uz, mūsuprāt, nozīmīgiem pārkāpumiem".

Pārdevēji norāda uz vairākiem pārkāpumiem, tostarp:

1. Daļu no punktiem konkursā piešķīra par biļešu sistēmas prezentāciju. Uzvarētāja vērtējums bija ļoti augsts, bet mūsu zems, lai gan visi zinām, ka sistēmas dzīvē ir līdzīgas. Lūdzām IUB pārbaudīt šo vērtējumu pamatotību, bet izrādījās, ka LNKC visus prezentāciju ierakstus iznīcinājis. Kriminālprocesā to sauktu par pierādījumu iznīcināšanu.

2. Iepirkuma uzvarētājs vairākās kategorijās bija iesniedzis cenu 0,00 eiro. Uzvarētāja noteikšanai LNKC izmantoja formulu, kas šajā gadījumā paredzēja dalīt citu pretendentu piedāvāto cenu ar uzvarētāja piedāvāto 0,00 eiro. IUB šajā lēmumā pēkšņi atkāpās no savas prakses un akceptēja šādu pieeju, lai gan parasti uzdod šādus iepirkumus pārtraukt.

3. IUB konstatēja acīmredzamu pārkāpumu tajā, ka LNKC nav paskaidrojis SIA "Biļešu serviss" piedāvājuma izvērtējumu par pakalpojuma sniegšanā izmantotā IT un ar tām saistītā aprīkojuma kvalitāti. Tā mērķis bija pārliecināties, ka biļešu tirgotāju serveri atkal nesastings, kad būs daudz pircēju internetā. Tomēr par spīti pārkāpumam IUB to - acīmredzamu izvērtējumu slēpšanu no pretendenta - neuzskatīja par pietiekamu pamatu atcelt rezultātus.

Izvērtējot visus faktorus, biļešu pārdevēji vērš uzmanību, ka pasūtītājs ar savu rīcību demonstrē to, ka konkurss ir bijis organizēts iepriekš izvēlētam uzvarētājam. Citādi nav skaidrojama pasūtītāja rīcība, paredzot iepirkumā smalku piedāvājuma izvēles mehānismu, bet faktiski pieņemot SIA "Biļešu paradīze" ziedojumu - bezmaksas pakalpojumus. Lai sasniegtu šo mērķi, pasūtītājs plānojis iepirkuma procedūru tā, lai konkurss notiktu tieši pirms XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku norises un tādējādi radītu spiedienu uz IUB, lai tas neapturētu iepirkuma procesu.

"Izsakām nožēlu, ka pasūtītājs ar šādu favorītismu un neprofesionālu iepirkuma organizēšanu met ēnu pār spilgtāko kultūras notikumu šajā desmitgadē," saka Rubine.

SIA "Biļešu serviss" apsvērs rīcību vērsties gan pie atbilstošajām valsts institūcijām, gan pārsūdzēs IUB lēmumu tiesā. Biļešu pārdevēji uzrunās arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un citas organizācijas, lai ar kopīgiem spēkiem vērstos pret favorītismu publisko iepirkumu jomā, un nepieļautu korupcijas un citu pārkāpumu iespējamo klātbūtni turpmākos nozīmīgos publiskā sektora iepirkumos.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Kuldīgas mākslinieces Sabīnes Verneres darbi tika novērtēti Vīnē (+VIDEO)

Verneres darbi ir izteikti jutekliski, emocionāli un estētiski pievilcīgi.

Kultūra «Emmy» ceremonijā triumfē «Shogun» un «Hacks»

"Emmy" balvu pasniegšanas ceremonijā svētdien Losandželosā labāko seriālu godalgas saņēma seriāli "Shogun" ("Sjoguns") un "Hacks" ("Padomi").

Kultūra Piedzīvojumu filma «Banāns upē» dodas Latvijas tūrē

Stāsta centrā ir jauns vīrietis, kurš mēģina sadraudzēties ar savas draudzenes trīspadsmit gadus veco dēlu.

Kultūra «Autobuss debesīs» ieraksta jaunu singlu un gatavojas 25 gadu jubilejam (+VIDEO)

"Tagad, gatavojoties tūrei un jaunajam albumam, sapratām, ka dziesma ir īsta pērlīte".

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.