• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Vāc parakstus par Latvijas un pasaules literātu pieminekļu saglabāšanu

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
LETA 17:11, 09.04.2023


Sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv sākta parakstu vākšana par Latvijas un pasaules literātu pieminekļu saglabāšanu Rīgā.


Publicitātes foto.

Kā iniciatīvas autors norādīts Vasilijs Tjurins. Parakstus plānots iesniegt Rīgas domē, aicinot pašvaldību saglabāt Latvijas literātu pieminekļus.

"Lai cik dažāda un pat pretrunīga tā būtu, tā ir mūsu kultūra un atmiņa. Nav pieņemami, ka politiķi ceļ savu popularitāti, cīnoties ar pieminekļiem, nevis sakārtojot valsti un pilsētu. Cik dziļas tiešām ir zināšanas šiem cilvēkiem, kuri ar vieglu roku cilā mūsu literātu biogrāfijas un vērtē viņu darbus? Kas tie par apvainojumiem, kas birst pāri jau sen mirušo, bet mūsu literatūras grāmatās mūžīgi dzīvojošo, autoru galvām?" retoriski vaicā idejas autors.

Viņš skaidro, ka iniciatīva neprasa neko mainīt, bet tā ir par to, lai pasargātu un saglabātu - "lai dome izbeigtu apkarot starptautiski slavenu rakstnieku pieminekļus".

Iniciatīvas autora ieskatā Rīgas domes Pieminekļu padomes lēmums par Andreja Upīša, Annas Sakses pieminekļu demontāžu ir bīstams precedents, kas nedrīkstētu atkārtoties. Tāds esot arī Aleksandra Puškina pieminekļa demontāžas lēmums, lai gan tur vēl varētu diskutēt par tā uzstādīšanas juridisko korektumu.

Tjurins uzskata, ka pašreizējais lēmums par literātu pieminekļu demontāžu nedrīkst būt izpildīts un pieminekļi literātiem ir jāliek mierā.

Viņaprāt, panākot šādu attieksmes maiņu, tiks izbeigta kultūras mantojuma aizdomīga revidēšana un cilvēki spēs labāk pievērsties esošo problēmu risināšanai.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Kuldīgas mākslinieces Sabīnes Verneres darbi tika novērtēti Vīnē (+VIDEO)

Verneres darbi ir izteikti jutekliski, emocionāli un estētiski pievilcīgi.

Kultūra «Emmy» ceremonijā triumfē «Shogun» un «Hacks»

"Emmy" balvu pasniegšanas ceremonijā svētdien Losandželosā labāko seriālu godalgas saņēma seriāli "Shogun" ("Sjoguns") un "Hacks" ("Padomi").

Kultūra Piedzīvojumu filma «Banāns upē» dodas Latvijas tūrē

Stāsta centrā ir jauns vīrietis, kurš mēģina sadraudzēties ar savas draudzenes trīspadsmit gadus veco dēlu.

Kultūra «Autobuss debesīs» ieraksta jaunu singlu un gatavojas 25 gadu jubilejam (+VIDEO)

"Tagad, gatavojoties tūrei un jaunajam albumam, sapratām, ka dziesma ir īsta pērlīte".

Lasiet arī

Kriminālziņas Pārvadātājs no Latvijas centies ievest Lietuvā 74 kaķus no Baltkrievijas

Pārvadātājs no Latvijas, rupji pārkāpjot dzīvnieku pārvadāšanas prasības, Lietuvā no Baltkrievijas mēģinājis ievest 74 kaķus, ceturtdien paziņoja Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārais dienests.

Ekonomika Ēka Brīvības un Ģertrūdes ielu stūrī izsolīta par 4,19 miljoniem eiro

Vēsturiskais nekustamais īpašums Brīvības ielā 68, Rīgā, nosolīts par 4,19 miljoniem eiro, kas ir par 1,49 miljoniem eiro vairāk nekā noteiktā izsoles sākumcena 2,7 miljonu eiro apmērā, informē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.