• Ģederts,
  • Ģirts
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


LR1 izskanēs kriminālromāna latgaliski Bruoli radio iestudējums

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
LETA 21:15, 10.03.2023


No 21. līdz 25.martam "Latvijas Radio 1" ēterā izskanēs pirmā kriminālromāna latgaliski "Bruoli" radio iestudējums, informēja Latvijas Radio Latgales studijas un Latgaliešu kultūras kustības "Volūda" pārstāvji.



Iestudējums latgaliski no 21. līdz 25.martam plkst.22.05 izskanēs piecās daļās. Iestudējuma mākslinieciskais vadītājs ir Kristaps Rasims, romānu dramatizējusi Rūta Dišlere.

"Bruoli" radio versijā piedalās 25 Latvijas profesionālo un amatierteātru aktieri, sabiedrībā pazīstamas personības, kā arī pats kriminālromāna autors Aldis Bukšs. Iestudējumā skanēs profesionālo aktieru Jāņa Kroņa, Katrīnas Grigas, Ingas Misānes-Grasbergas, Kristapa Rasima balsis, kurām pievienojušies Baltinavas dramatiskā kolektīva "Palādas" un Rēzeknes Tautas teātra aktieri - Anita Ločmele, Jāzeps Jermacāns, Imants Slišāns, Aldis Leidums, Ilmārs Dreļs, Jānis Pampe un citi. Tāpat iestudējumā ieskanēsies arī sabiedrībā pazīstamu personību - aktiera un komiķa Jāņa Skuteļa, radio personības un influencera Laura Zalāna, mūziķa Renāra Kaupera, pasākumu un raidījumu vadītāja Mārtiņa Kozlovska jeb Kozmena, priestera Guntara Skutela un citu balsis.

Latgaliešu literāta Bukša kriminālromāns "Bruoli" tika izdots 2020.gadā, iznākot gan latviešu literārajā, gan latgaliešu rakstu valodā. Darbs saņēmis ne tikai atzinības pilnas lasītāju atsauksmes, bet arī novērtēts ar Latgaliešu kultūras gada balvu "Boņuks".

Kriminālromāna motīvs vēsta par neveiksmīgu pokera spēli ekskluzīvā Londonas klubā, kas latvieti Edgaru ievelk notikumu ķēdē, novedot viņu Helsinku cietumā. Pa šo laiku Igaunijā bez vēsts pazūd Edgara jaunākais brālis. Aizsākas Edgara pēddziņa gaitas: no Igaunijas uz Ziemeļlatgali, Latvijas-Krievijas pierobežas joslu un Londonu, pamazām izgaismojot sarežģītu starptautisku noziedzības tīklu.

Kriminālromā "Bruoli" radio iestudējumu īsteno Latvijas Radio Latgales studija un latgaliešu kultūras kustība "Volūda". 2021.gadā abu sadarbībā tapa arī pirmie radiolasījumi latgaliski - Ilzes Spergas stāstu krājuma "Dzeiveiba" ieraksts. Jaunā radio iestudējuma veidošanu finansiāli atbalsta Latvijas Radio un Valsts kultūrkapitāla fonds.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Vāc parakstus par liegumu publiskos pasākumos saīsināt Latvijas valsts himnu

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par Latvijas valsts himnas atskaņošanu pilnā garumā publiskos pasākumos.

Kultūra Šogad Latvijas Leļļu teātris plāno iestudēt desmit izrādes

Šogad Latvijas Leļļu teātris plāno iestudēt desmit izrādes, iecerēts, ka Lielajā zālē un Mazajā zālē taps četri iestudējumi, savukārt divi iestudējumi gaidāmi Kamerzālē, izriet no teātra 2023.gada pārskata.

Kultūra Pēc četru gadu pārtraukuma Daugavpilī atvērs kinozāli

Piektdien, 3.maijā, pēc vairāk nekā četru gadu pārtraukuma Daugavpils Kultūras pilī durvis apmeklētājiem vērs multimediju zāle "Daugavpils Kino".

Lasiet arī

Kriminālziņas SEPLP lūgs Latvijas Radio paskaidrojumu par ētera pārrāvumu

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (SEPLP) lūgs Latvijas Radio valdei paskaidrojumu par ētera pārrāvumu ugunsgrēka dēļ.

Ekonomika Nosauktas visklausītākās radio stacijas Latvijā

Pēdējo sešu mēnešu laikā radio ik dienu klausījušies vidēji 65% jeb 989 000 Latvijas iedzīvotāju vecumā no 16 līdz 74 gadiem, kas ir par 2,9% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn, liecina pētījumu kompānijas "Kantar" apkopotie dati.

Pasaule Igaunijā sāks raidīt pirmā radiostacija ukraiņu valodā

Igaunijā piektdien sāks raidīt pirmā radiostacija ukraiņu valodā.

Sabiedrība Latvijas Radio skanēs hokeja izlases spēlētāju ierunātās pasakas

"Latvijas Radio" skanēs Latvijas hokeja izlases spēlētāju un treneru ierunātas pasakas, informē Latvijas Radio.