• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Dzintaru koncertzālē Igaunijas Nacionālās operas baleta solisti un zvanu ansamblis atskaņots baletu "Riekstkodis"

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
LETA 01:53, 03.12.2022


Dzintaru koncertzālē, Ziemassvētku festivāla laikā, šodien plkst.16 un 19 uzstāsies Igaunijas Nacionālās operas baleta solisti un zvanu ansamblis "Arsis", kas atskaņots krievu komponista Pētera Čaikovska pasaku baletu "Riekstkodis", informēja koncertzāles pārstāve Indra Vilipsone.

Viņa pavēstīja, ka "Riekstkoža" stāstu izdejos Igaunijas Nacionālās operas solisti Anatolijs Arhangeļskis, Marika Muiste, Ali Urata, Heidi Kopti, Seili Loritsa-Kembre. Viņi izpildījuši galvenās lomas gan Čaikovska, gan citu komponistu hrestomātiskajos baletos, kā arī ieguvuši balvas dažādos deju konkursos. Uzvedumā starp deju numuriem skanēs Čaikovska klaviermūzika aranžējumā zvanu ansamblim.

Savukārt zvanu ansamblis "Arsis" izveidots 1993.gadā. Ansambļa pārziņā ir arī divas "Arsis" zvanu skolas, kas atrodas Tallinā un Tartu, un kurās mūzikas apmācība notiek caur zvanu spēli. "Arsis" īpašumā ir viena no iespaidīgākajām zvanu kolekcijām pasaulē, ko radījusi amerikāņu kompānija "Malmark Bellcraftsmen".

12 dalībnieku kolektīvs uzstājies daudzās koncerttūrēs un festivālos Somijā, Zviedrijā, Lietuvā, Latvijā, Polijā, Krievijā un ASV, un tādās prestižās koncertzālēs kā Santkpēterburgas filharmonijā, Oslo koncertzālē, Šanhajas pilsētas teātrī, "El Prado" pils Madridē. Ansambļa repertuārā ir gan klasiskās mūzikas aranžijas, gan oriģinālmūzika. Kolektīvs ir ieskaņojis 13 albumus.

Uzvedumu diriģēs Aivars Mē, kurš izglītību ieguvis Tallinas Mūzikas un teātra akadēmijā. Viņš strādājis ar daudziem koriem gan Igaunijā, gan ārzemēs. Mē vadījis daudzus starptautiskus kormūzikas festivālus, seminārus gan par kormūziku un zvanu mūziku.

Viņš bijis koncertaģentūras "Eesti Kontsert" un Igaunijas Nacionālā koncertinstitūta direktors, Igaunijas Nacionālās operas direktors, kā arī vadītājs "Vanemuine" teātrī Tartu. Saņēmis daudzas balvas par Igaunijas kultūras dzīves bagātināšanu. 2013.gadā Mē piešķīra prestižo "Baltic Star" balvu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Latviešu reperim palīgā nāca mākslīgais intelekts

Esiet uzmanīgi, dziesmas satur neķītru valodu.

Kultūra Sestdien Ventspilī darbu sāk jauns muzejs (+VIDEO)

Izveidota arī Ziemeļkurzemes dabas ekspozīcija – radot īsta meža klātbūtni.

Kultūra Protestētāji pie BBC biroja Londonā aicina boikotēt Eirovīziju

Pie Lielbritānijas raidsabiedrības BBC biroja Londonā ceturtdien notika palestīniešu atbalstītāju demonstrācija, kuras dalībnieki aicināja Lielbritānijas pārstāvi Eirovīzijas dziesmu konkursā boikotēt šo konkursu.

Kultūra Daugavpilī apskatāmi vēl divi Marka Rotko oriģināldarbi

Atzīmējot Rotko muzeja 11.dzimšanas dienu, šodien plkst.16 līdzās pasaulslavenā mākslinieka Marka Rotko oriģināldarbu ekspozīcijai tiks atklāti vēl divi viņa oriģināldarbi, aģentūru LETA informēja Rotko muzeja Mākslas departamenta speciāliste Inita Paegle.

Lasiet arī

Sabiedrība Abu Meri: Latvijā ir svarīgi samazināt kopējo alkohola patēriņu

Latvijā ir svarīgi samazināt kopējo alkohola patēriņu, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" teica veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Sports PSG futbolisti nodrošina Francijas čempiontitulu

Parīzes "Saint-Germain" (PSG) futbolisti svētdien pēc tuvākās sekotājas "Monaco" zaudējuma 31.kārtas spēlē nodrošināja Francijas čempiontitulu trešo sezonu pēc kārtas.

Pasaule Kijiva: Divi Vācijā nodurtie ukraiņi bija karavīri

Ukrainas Ārlietu ministrija apstiprinājusi, ka divi Ukrainas pilsoņi, kas sestdien tika nodurti Vācijā, bija Ukrainas karavīri, kas šajā valstī atradās rehabilitācijas kursa dēļ.

Sabiedrība Būvdarbu dēļ ceļam no Ventspils līdz Liepenei jāplāno stunda

Būvdarbu dēļ ceļam no Ventspils līdz Liepenei jāplāno stunda, aģentūru LETA informēja VSIA "Latvijas Valsts ceļi".