Gada laikā no uzņēmumiem Latvijā izkrāpti vairāk nekā divi miljoni eiro

Kriminālziņas
VS.LV 20:24, 24.09.2024 0

Laika posmā no 2023.gada 1.augusta līdz 2024.gada 1.augustam uzņēmumiem izkrāpti 2,3 miljoni eiro, informē Finanšu nozares asociācijas (FNA) pārstāvji, atsaucoties uz apkopotajiem datiem par krāpšanas gadījumu statistiku četrās lielākajās bankās, kad par upuri ir kļuvis uzņēmums.

 

Vidējā izkrāptā summa vienam uzņēmumam sasniedz 16 000 eiro. Tendences rāda, ka finanšu krāpnieki noziegumu īstenošanai visbiežāk izvēlas grāmatvežus, kuriem bieži vien ir piekļuve vairāku uzņēmumu banku kontiem, bet par upuri var kļūt jebkurš uzņēmuma darbinieks, kuram ir tieša piekļuve naudas līdzekļiem, norāda FNA pārstāvji.

FNA skaidro, ka ir dažādi veidi, kā noziedznieki cenšas izvilināt naudas līdzekļus no uzņēmējiem, taču visbiežāk sastopamie ir saistīti ar dažādiem maksājumiem, piemēram, viltus rēķini vai avansa rēķini. Tāpat sastopama arī pikšķerēšana jeb nelikumīgi mēģinājumi iegūt sensitīvu informāciju, piemēram, internetbankas paroles un kredītkaršu numurus.

Ir arī situācijas, kad par finansēm atbildīgās personas saņem krāpnieciskus zvanus, lūdzot apstiprināt naudas pārskaitījumu, tādējādi sniedzot sensitīvu informāciju. Krāpnieki nereti mēdz uzdoties par viltus sadarbības partneriem, un, iesniedzot uzņēmumam viltus rēķinus vai avansa rēķinus, cenšas panākt naudas pārskaitījumus uz sev piederošiem bankas kontiem.

Kā norāda FNA valdes loceklis Jānis Brazovskis, par krāpšanas upuri var kļūt jebkurš uzņēmums - gan mazie un vidējie uzņēmumi, kuriem objektīvi nepieciešama mazāka iekšējā kontrole vai lēmumu pieņemšanas un pārbaudes ķēde, gan tādi uzņēmumi, kuru apgrozījums mērāms vairākos miljonos eiro. Piemēram, šogad tika īstenots telefonkrāpšanas gadījums, kurā uzņēmumam izkrāpa vienu miljonu. Izkrāptās naudas apjoms atkarīgs no noziedznieku izvēlētās krāpšanas shēmas, un uzņēmumu apkrāpšanas gadījumos redzams, ka tiek veikta uzņēmumu izpēte, kurus vēlas apkrāpt.

Brazovskis uzsver, ka uzņēmumiem regulāri un rūpīgi jāuzrauga finanšu plūsma, pastāvīgi jāizglīto un jāpamāca savus darbiniekus, it īpaši tos, kuri ir pilnvaroti veikt maksājumus, par dažādiem krāpšanas veidiem.

FNA atgādina, ka krāpnieki melo ļoti prasmīgi un nereti iejūtas banku pārstāvju, policijas, pasta un valsts iestāžu darbinieku lomās - zvanot, sūtot īsziņas, e-pastus, nu jau arī izmantojot mākslīgo intelektu, aicinot uz tūlītēju rīcību, norādot, ka tas ir ļoti svarīgi un neatliekami. Krāpnieki potenciālajam upurim rada satraukumu un baiļu sajūtu, maldinot, ka, ja nerīkosies tūlīt, tiks izkrāpta visa nauda. Šaubu gadījumos FNA aicina nekavējoties pārtraukt saziņu un pašam sazināties ar attiecīgo iestādi vai banku, kuras darbinieku krāpnieks tēlo, izmantojot tikai oficiālo kontaktinformāciju.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kriminālziņas Policija aizturējusi vecākus par divu bērnu izņemšanu no slimnīcas

Policija sestdien aizturējusi vecākus par divu ar difteriju saslimušu bērnu izņemšanu no Bērnu slimnīcas, savukārt bērni patlaban ir nogādāti slimnīcā, aģentūra LETA noskaidroja Valsts policijā (VP).

Kriminālziņas Uzbrukumi datoriem arvien vairāk tiek realizēti no Latvijas IP adresēm (+VIDEO)

"Tas norāda gan uz tendenci izmantot sarežģītākus ļaunatūras izplatīšanas veidus", - pauž eksperti.

Kriminālziņas Līvānu novadā apgāžoties laivai, viens cilvēks gājis bojā, bet otrs izglābies

Ceturtdienas vakarā Līvānu novada Jersikas pagastā upē apgāzusies laiva ar diviem cilvēkiem, no kuriem viens paša spēkiem ticis uz salas, bet otrs gājis bojā, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā.

Kriminālziņas Muita atklāj 10,4 miljonu nelegālu cigarešu kravu

Muitnieki septembra sākumā Liepājas ostā atklājuši 520 000 paciņu jeb 10,4 miljonus nelegālu cigarešu "Marlboro", kas bija noslēptas kādā kravas automašīnā, kas bija ceļā uz Vāciju, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Lasiet arī

Sabiedrība Daži no Spānijā iestrēgušajiem Latvijas bērniem ir ceļā uz mājām

Daži no Spānijā iestrēgušajiem bērniem, kuri ar Latvijas tūroperatora starpniecību bija devušies uz apsolītu sērfošanas nometni Portugālē, jau ir sākuši atpakaļceļu uz mājām Latvijā, aģentūru LETA informēja apdrošināšanas kompānijā "Balcia".

Kriminālziņas Zakatistovs pārsūdzējis viņam nelabvēlīgo spriedumu krāpšanas lietā

Bijušais 13.Saeimas deputāts Atis Zakatistovs un uzņēmējs Viesturs Tamužs pārsūdzējuši viņiem nelabvēlīgo Rīgas apgabaltiesas spriedumu krāpšanas lietā, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Kriminālziņas Latvijas pilsoni varētu izdot Spānijai. Ko viņš izdarījis?

Krāpšanas shēmā par viltotiem ieguldījumiem kaņepju ražotnēs aizdomās turēto Latvijas pilsoni varētu izdot Spānijai.

Kriminālziņas Par naudas izkrāpšanu par nenotikušām nometnēm piespriež gadu cietumā

Rīgas rajona tiesa uzņēmēju Vitu Taubi ir atzinusi par vainīgu apsūdzībās par naudas izkrāpšanu par nenotikušām nometnēm un piespriedusi viņai gadu cietumā.