• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


KNAB rosina apsūdzēt Valkas amatpersonas par iespējamu līdzekļu izkrāpšanu

Teksta izmērs Aa Aa
Kriminālziņas
LETA 14:42, 20.08.2024


Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nodevis Eiropas Prokuratūrai (EPPO) kriminālprocesu, kurā ieguva pierādījumus tam, ka uzņēmuma, kas specializējas dzērienu ražošanā, pārstāvis kopā ar divām Valkas novada pašvaldības amatpersonām, iespējams, izkrāpa Eiropas Savienības (ES) struktūrfonda un Latvijas valsts budžeta līdzekļus lielos apmēros, informē KNAB.


Vents Armands Krauklis.
Foto: LETA

Tādā veidā personas varētu būt nodarījušas ES un Latvijai 581 709 eiro mantisko zaudējumu.

Ikviena pašvaldība drīkst piesaistīt ES struktūrfondu līdzekļus, lai uz pašvaldības zemes uzbūvētu ražošanas objektu un tam vajadzīgās komunikācijas un publisko infrastruktūru, ko pēcāk piedāvāt nomai. Gadījumos, kad nav zināms konkrētā objekta potenciālais nomnieks un tas tiek izvēlēts atklāta konkursa rezultātā, pašvaldība ir tiesīga piesaistīt līdz 85% ES fondu finansējuma.

Ja objekta būvēšana noris konkrētam mērķim un zināms potenciālais komersants, kurš tajā darbosies, tad ES līdzfinansējums ir pieejams no 45 līdz 55%, lielāku līdzekļu apmēru ieguldot pašam uzņēmumam. Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) ir atbildīgā iestāde, kas uzrauga, kā noris ES fondu finansējuma piešķiršana un izlietošana.

KNAB pirmstiesas izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecina, ka divas Valkas novada pašvaldības amatpersonas kopā ar uzņēmuma pārstāvi maldināja CFLA atbildīgos darbiniekus par projekta īstenošanu, neatklājot informāciju par jau faktiski notikušo nomnieka izvēli. Maldinot CFLA darbiniekus, kā arī veicot citas darbības, iesaistītās personas panāca normatīvajiem aktiem neatbilstošu 558 221 eiro Eiropas Reģionālās attīstības fonda un 23 488 eiro Latvijas valsts budžeta finansējuma piesaistīšanu.

KNAB priekšnieka vietniece izmeklēšanas darbību jautājums Ineta Cīrule akcentē, ka šis ir pirmais KNAB sekmīgi izmeklētais kriminālprocess par ES fondu iespējamu izkrāpšanu, kas nodots kriminālvajāšanas uzsākšanai EPPO. Eiropas Savienības struktūrfondu ieguldīšanā ir jāpieiet ar tādu pašu rūpību, kā gādājot par savu individuālo, pašvaldības vai valsts budžeta efektīvu izlietojumu, norāda KNAB pārstāve, piebilstot, ka nav pieļaujami gadījumi, kad struktūrfondu piesaistē pielietotas noziedzīgas un krāpnieciskas metodes. KNAB arī turpmāk cieši sadarbosies ar EPPO, lai novērstu ES fondu izkrāpšanu.

Pirmstiesas izmeklēšanas rezultātā KNAB rosināja Eiropas Prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret divām Valkas novada pašvaldības amatpersonām un uzņēmuma pārstāvi par krāpšanu lielā apmērā.

Tāpat KNAB rosināja prokuratūrai turpināt pirmstiesas izmeklēšanas laikā uzsākto piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanas procesu pret uzņēmumu, kura interesēs noziedzīgais nodarījums īstenots, kā arī izvērtēt, vai vēl viena Valkas novada pašvaldības amatpersona būtu saucama pie kriminālatbildības. Šī amatpersona pēc aģentūras LETA rīcībā esošās rīcības ir bijušais pašvaldības mērs Vents Armands Krauklis.

Par šāda noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu tiesa var piemērot iesaistītajām personām brīvības atņemšanu līdz pat desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, vai probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Savukārt uzņēmumam - likvidāciju, tiesību ierobežošanu, mantas konfiskāciju vai naudas piedziņu. Savukārt pašvaldībai šajā gadījumā var nākties rēķināties ar nelikumīgi iegūtā finansējuma atgriešanu.

Pašlaik prokuratūrai kā procesa virzītājai jālemj par šī Eiropas Prokuratūras 2023.gada 27.februārī sāktā kriminālprocesa turpmāko virzību.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kriminālziņas Jeļena Kreile pārsūdzējusi viņai piespriesto trīs gadu cietumsodu

Jeļena Kreile pārsūdzējusi pirmās instances tiesas piespriesto trīs gadu cietumsodu par Krievijas simboliku un citu karu slavinošu simbolu izvietošanu savas dzīvesvietas logos, aģentūra LETA noskaidroja Rīgas pilsētas tiesā.

Kriminālziņas FBK: Volkova piekaušanu pasūtījis bijušais Jukos viceprezidents Ņevzļins

Cietumā nomērdētā Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija līdzgaitnieku ceturtdien skatītājiem nodotā filmā apgalvots, ka viņu rīcībā nonākusi uzņēmēja, naftas kompānijas "Jukos" bijušā vadības pārstāvja Leonīda Ņevzļina sarakste, no kuras izriet, ka 2024.gada martā viņš organizējis uzbrukumu Leonīdam Volkovam, turklāt Ņevzļina organizētajās darbībās bijuši iesaistīti Latvijas tiesībsargājošo iestāžu darbinieki.

Kriminālziņas No divām sievietēm Latgalē viltus policijas darbinieki izkrāpj 17 500 eiro

Šomēnes likumsargiem ziņots par diviem gadījumiem Latgalē, kad viltus policisti sievietēm izkrāpuši kopumā 17 525 eiro, aģentūru LETA informēja Valsts policijā (VP).

Kriminālziņas Kāpēc Latvijā tik bieži notiek autoavārijas, lēš eksperti (+VIDEO)

Autovadītāji mēdz neatbilstoši novērtēt situāciju vai pārvērtēt savas spējas.

Lasiet arī

Kriminālziņas Zakatistovs pārsūdzējis viņam nelabvēlīgo spriedumu krāpšanas lietā

Bijušais 13.Saeimas deputāts Atis Zakatistovs un uzņēmējs Viesturs Tamužs pārsūdzējuši viņiem nelabvēlīgo Rīgas apgabaltiesas spriedumu krāpšanas lietā, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Kriminālziņas Latvijas pilsoni varētu izdot Spānijai. Ko viņš izdarījis?

Krāpšanas shēmā par viltotiem ieguldījumiem kaņepju ražotnēs aizdomās turēto Latvijas pilsoni varētu izdot Spānijai.

Kriminālziņas Par naudas izkrāpšanu par nenotikušām nometnēm piespriež gadu cietumā

Rīgas rajona tiesa uzņēmēju Vitu Taubi ir atzinusi par vainīgu apsūdzībās par naudas izkrāpšanu par nenotikušām nometnēm un piespriedusi viņai gadu cietumā.

Kriminālziņas Konstatē krāpšanos uzturēšanās atļauju pieprasīšanā ārvalstu «vidusskolniekiem»

Pēdējā laikā konstatēta regulāra krāpšanās termiņuzturēšanās atļauju (TUA) pieprasīšanā, ārvalstniekus aicinot uz Latviju mācīties pamatskolās un vidusskolās, bet izglītošanu reāli neveicot.