• Mareks,
  • Tālivaldis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Stājas spēkā notiesājošs spriedums Lapsam par advokāta Vonsoviča vajāšanu

Teksta izmērs Aa Aa
Kriminālziņas
LETA 23:49, 27.05.2024


Spēkā stājies Vidzemes apgabaltiesas spriedums, ar kuru publicists Lato Lapsa atzīts par vainīgu kriminālapsūdzībās par advokāta Romualda Vonsoviča vajāšanu un neslavas celšanu, par ko viņam piespriestas 300 stundas sabiedriskā darba, informēja Augstākā tiesā (AT), kas attiekusies šajā lietā ierosināt kasācijas tiesvedību.


Foto: LETA

Atsakot ierosināt kasācijas tiesvedību, AT konstatēja, ka apelācijas instances tiesa jau ir izvērtējusi un motivēti noraidījusi advokātu argumentus.

Rīgas pilsētas tiesa Lapsam sākotnēji piesprieda 7500 eiro naudas sods, bet otrai šajā lietā apsūdzētajai - Kristīnei Bormanei (Jančevskai), kas bijusi līdzautore dažādām Lapsas publikācijām un grāmatām, tika piespriests 3500 eiro naudas sods.

Viņi abi pirmās instances spriedumu pārsūdzēja, un apelācijas instance Lapsam noteica sabiedriskos darbus uz 300 stundām un Bormanei - 3100 eiro naudas sodu. Arī apgabaltiesas spriedums tika pārsūdzēts, bet AT atteicās ierosināt kasācijas tiesvedību.

Apelācijas instances tiesa ir atzinusi, ka vajāšana izpaudusies advokāta izsekošanā un nevēlamā saziņā ar cietušajiem. Apsūdzētie mēneša laikā nosūtījuši cietušajiem un advokāta kolēģiem vairāk nekā desmit elektroniskā pasta vēstules. Lapsa izsekojis advokātu, fiksējot un publicējot masu saziņas līdzeklī, kā arī sociālajā tīklā viņa ģimenes dzīvesvietu, darba vietu, izmantoto transportlīdzekli un tā stāvvietu identificējošu informāciju.

Lapsa aicināja citas personas izsekot un fotografēt advokātu, par to apsolot atlīdzību. Tāpat par vajāšanu ir atzīta arī transportlīdzekļa, uz kura uzlīmēts advokāta fotoattēls, ilgstoša novietošana pie viņa dzīvesvietas, darba vietas un citur. Izvērtējot minētos faktus un izplatīto ziņu saturu, konstatēts, ka cietušajiem bija objektīvs pamats baidīties par savu un tuvinieku drošību. Ar lietā iegūtajiem pierādījumiem pamatots, ka apsūdzētā apzināti veicinājusi cietušo vajāšanu.

Noskaidrojot, vai apsūdzētais pauda īstenībai neatbilstošas ziņas, kas apkauno advokātu, apelācijas instances tiesa ir ņēmusi vērā, ka vārdi "kolaborants" un "čekists" rada negatīvas asociācijas valodniecisko, kultūrvēsturisko un politisku iemeslu dēļ. Apsūdzētā apgalvojums par žurnālistiskā pētījuma veikšanu atzīts par formālu. Norādīts, ka par Lapsas nolūku celt advokātam neslavu liecina ziņu pasniegšanas veids un to saturs, paužot personisko nepatiku pret viņu intervijā masu saziņas līdzeklī, organizējot transportlīdzekļa, uz kura bija uzraksts "Kolaborants" un tam blakus uzlīmēts cietušā fotoattēla fragments, izvietošanu netālu no viņa dzīvesvietas un darba vietas.

AT atzina, ka kasācijas sūdzībā ietvertie argumenti ir vērsti uz apelācijas instances tiesas sprieduma atcelšanu faktisku, nevis juridisku iemeslu dēļ, kas ir pretrunā Kriminālprocesa likumā ietvertajām prasībām.

Vonsovičs un viņa dzīvesbiedre, žurnāliste Baiba Strautmane tiesā bija pieteikuši morālā kaitējuma kompensāciju 1790 eiro apmērā katrs. Apelācijas instances tiesa to arī apmierināja. Vonsovičs norādīja, ka Lapsas nodarījumi - neslavas celšana, vajāšana un izsekošana - ir kaitējuši ne tikai viņam un sievai, bet arī abu bērniem.

Tiesu debatēs prokurors Lapsam bija lūdzis piespriest 12 000 eiro sodu un sabiedrisko darbu uz 120 stundām.

Lapsa ir 2019.gada novembrī izdotas, Vonsovičam veltītas grāmatas "Kolaborants" autors. Lapsa apsūdzēts par to, ka ar grāmatu saistītās publikācijās cēlis Vonsovičam neslavu, organizējis īpaši aplīmētas automašīnas novietošanu pie viņa mājas un darbavietas un veicis citas darbības, kas izpaudušās kā vajāšana.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kriminālziņas Latvijas finanšu iestāžu peļņa piecos mēnešos - 250,4 miljoni eiro

Latvijas monetārās finanšu iestādes (MFI), galvenokārt bankas, šogad pirmajos piecos mēnešos strādāja ar 250,4 miljonu eiro peļņu, kas ir par 7,1% mazāk nekā 2023.gada attiecīgajā periodā, liecina Latvijas Bankas publiskotā informācija.

Kriminālziņas Ceturtdien Latvijā noslīkuši divi cilvēki

Vakar glābēji no ūdenstilpēm Latvijā izcēluši divus bojāgājušos, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Kriminālziņas Krāpnieki turpina terorizēt iedzīvotājus: šogad izkrāpti jau 8,4 miljoni eiro

Latvijas četru lielāko banku klientiem, pašiem apstiprinot maksājumus, šogad pirmajos piecos mēnešos izkrāpti kopumā 8,432 miljoni eiro, kas ir par 94,3% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā, liecina Finanšu nozares asociācijas (FNA) publiskotie dati.

Kriminālziņas Aizvadītajā diennaktī noslīkuši četri cilvēki

Aizvadītajā diennaktī no ūdenstilpēm izcelti četri bojāgājušie, aģentūrai LETA pavēstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD).

Lasiet arī

Kriminālziņas Justīnes Reinikovas slepkavības krimināllietu turpinās iztiesāt augustā

Septiņus gadus vecās Justīnes Reinikovas noslepkavošanas krimināllietu Latgales rajona tiesa Ludzā slēgtā tiesas sēdē plāno turpināt skatīt 5.augustā plkst.10.

Kriminālziņas Vīrieti apsūdz par pozitīvu attieksmi pret agresijas plānošanu Latvijā

Prokuratūra nodevusi Latgales rajona tiesai krimināllietu, kurā kāda persona apsūdzēta par to, ka publiski slavināja noziegumus pret mieru.

Kriminālziņas Prokuratūra iesniedz protestu par sodu okupācijas noliegšanā apsūdzētajam

Prokuratūra iesniegusi protestu par Rīgas pilsētas tiesas spriedumu, ar kuru partijas "Latvijas Krievu savienības" (LKS) politiķim Aleksandram Filejam par Latvijas okupācijas noliegšanu piespriesta nosacīta brīvības atņemšanu uz desmit mēnešiem, noskaidroja aģentūra LETA.

Kriminālziņas Saistībā ar sirmgalvja bojāeju iesniegts pieteikums par kompensāciju 30 000 eiro

Krimināllietā, kurā apsūdzēts nama Rīgā īpašnieks saistībā ar sirmgalvja bojāeju no krītošas lāstekas, iesniegts pieteikums par radītā morālā kaitējuma kompensāciju 30 000 eiro apmērā, aģentūra LETA uzzināja prokuratūrā.