• Paulis,
  • Pauls,
  • Pāvils,
  • Pēteris
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Prokuratūra iesniedz protestu par sodu okupācijas noliegšanā apsūdzētajam

Teksta izmērs Aa Aa
Kriminālziņas
VS.LV 13:00, 26.05.2024


Prokuratūra iesniegusi protestu par Rīgas pilsētas tiesas spriedumu, ar kuru partijas "Latvijas Krievu savienības" (LKS) politiķim Aleksandram Filejam par Latvijas okupācijas noliegšanu piespriesta nosacīta brīvības atņemšanu uz desmit mēnešiem, noskaidroja aģentūra LETA.



Prokuratūrā aģentūrai LETA pauda, ka par konkrēto noziedzīgo nodarījumu Krimināllikumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem, piespiedu darbs vai naudas sods.

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore nepiekrīt tiesas spriedumam daļā par apsūdzētajam, kurš izdarīja smagu noziegumu, piespriesto sodu. Prokurore uzsver, ka apsūdzētais selektīvi atlasīja un interpretēja vēstures notikumus, proti, 1940.gada 17.jūnija Latvijas valstij un tautai traģiskos notikumus viņš savā publikācijā norādīja kā iedzīvotājiem labvēlīgus, tādējādi apdraudot visas sabiedrības intereses, - sabiedrības tiesības uz mieru, totalitārā komunistiskā režīma upuru intereses un tiesības uz cieņu un drošību, valsts un sabiedrības drošību.

Kara noziegumi ir ļoti bīstami, kam ir jābūt tabu tēmai, jo tā ir bijusi brutāla spēka pielietošana pret nevainīgiem cilvēkiem, kas nav pieļaujami ne tagadnē, ne pagātnē, un apsūdzētā ievietoto publikāciju nekādā veidā nevar uzskatīt par vārda brīvības platformu, jo tajā ietvertie vēsturiskie fakti neatbilst vispārpieņemtajai, izpētītajai objektīvajai patiesībai, kāda rodama vēstures avotos, uzsver prokuratūra.

Prokurores ieskatā, valsts sodu politikai šādos gadījumos ir jābūt stingrai, taču tiesa, nosakot sodu, ir vadījusies vien no vispārīgiem apsvērumiem par soda humānismu un lietderību, neindividualizējot to attiecībā uz apsūdzēto un noziedzīgā nodarījuma smagumu un raksturu. Tiesa nav īpaši motivējusi to, kādēļ apsūdzētajam sods nosakāms nosacīti, un noteikusi nesamērīgi mīkstu sodu, tādējādi nepanākot krimināltiesisko taisnīgumu.

Krimināllikums nosaka, ka soda mērķis ir aizsargāt sabiedrības drošību, atjaunot taisnīgumu, sodīt vainīgo personu par izdarīto noziedzīgo nodarījumu, resocializēt sodīto personu un panākt, lai notiesātais un citas personas pildītu likumus un atturētos no noziedzīgu nodarījumu izdarīšanas. No šīs normas secināms, ka, lai soda mērķis tiktu panākts, soda mēram jābūt tādam, lai ne tikai notiesātais, bet arī citas personas pildītu likumus un atturētos no šāda veida noziedzīgu nodarījumu izdarīšanas.

Par minēto tiesas spriedumu prokurore iesniegusi apelācijas protestu, jo nolūkā nodrošināt soda mērķa sasniegšanu un ievērojot noziedzīgā nodarījuma raksturu un augsto sabiedrības bīstamību, valsts drošības apdraudējumu, kā arī apsūdzētā personību, kurš cita starpā ir politiķis, filologs un svešvalodu skolotājs, viņa uzskata par adekvātu, ka apsūdzētajam par izdarīto noziedzīgo nodarījumu tiek noteikts brīvības atņemšanas sods, nepiemērojot to nosacīti.

Jau ziņots, ka apsūdzētais savā sociālā tīkla "Facebook" profilā 2019.gada 17.jūnijā - Latvijas Republikas okupācijas atceres dienā - publicēja "apsveikumu svētkos". Valsts drošības dienesta (VDD) vērtējumā, persona publicētajā ierakstā, selektīvi atlasot un savās interesēs interpretējot vēsturiskās norises, noliedza 1940.gada 17.jūnijā PSRS īstenoto Latvijas okupāciju un šo Latvijas valstij un tautai traģisko notikumu interpretēja kā iedzīvotājiem labvēlīgu.

Par PSRS kara noziegumu pret Latviju un tās iedzīvotājiem publisku slavināšanu, noliegšanu, attaisnošanu un rupju noniecināšanu likums paredz brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Filejs savulaik bijis LKS valdes loceklis.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kriminālziņas Krāpnieki turpina terorizēt iedzīvotājus: šogad izkrāpti jau 8,4 miljoni eiro

Latvijas četru lielāko banku klientiem, pašiem apstiprinot maksājumus, šogad pirmajos piecos mēnešos izkrāpti kopumā 8,432 miljoni eiro, kas ir par 94,3% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā, liecina Finanšu nozares asociācijas (FNA) publiskotie dati.

Kriminālziņas Aizvadītajā diennaktī noslīkuši četri cilvēki

Aizvadītajā diennaktī no ūdenstilpēm izcelti četri bojāgājušie, aģentūrai LETA pavēstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD).

Kriminālziņas Policija: Zemgalē aktivizējušies krāpnieki, kas iedzīvotājiem jādara (+VIDEO)

Aicina neievadīt apšaubāmās vietnēs savus internetbankas un personas datus.

Kriminālziņas Tet būs jāmaksā 1,2 miljonu eiro sods par datu regulas pārkāpumiem

Rīgas apgabaltiesa atstājusi spēkā Datu valsts inspekcijas (DVI) lēmumu par 1,2 miljonu eiro soda piemērošanu valstij daļēji piederošajam uzņēmumam SIA "Tet", noskaidroja aģentūra LETA.

Lasiet arī

Kriminālziņas Justīnes Reinikovas slepkavības krimināllietu turpinās iztiesāt augustā

Septiņus gadus vecās Justīnes Reinikovas noslepkavošanas krimināllietu Latgales rajona tiesa Ludzā slēgtā tiesas sēdē plāno turpināt skatīt 5.augustā plkst.10.

Kriminālziņas Vīrieti apsūdz par pozitīvu attieksmi pret agresijas plānošanu Latvijā

Prokuratūra nodevusi Latgales rajona tiesai krimināllietu, kurā kāda persona apsūdzēta par to, ka publiski slavināja noziegumus pret mieru.

Kriminālziņas Stājas spēkā notiesājošs spriedums Lapsam par advokāta Vonsoviča vajāšanu

Spēkā stājies Vidzemes apgabaltiesas spriedums, ar kuru publicists Lato Lapsa atzīts par vainīgu kriminālapsūdzībās par advokāta Romualda Vonsoviča vajāšanu un neslavas celšanu, par ko viņam piespriestas 300 stundas sabiedriskā darba, informēja Augstākā tiesā (AT), kas attiekusies šajā lietā ierosināt kasācijas tiesvedību.

Kriminālziņas Saistībā ar sirmgalvja bojāeju iesniegts pieteikums par kompensāciju 30 000 eiro

Krimināllietā, kurā apsūdzēts nama Rīgā īpašnieks saistībā ar sirmgalvja bojāeju no krītošas lāstekas, iesniegts pieteikums par radītā morālā kaitējuma kompensāciju 30 000 eiro apmērā, aģentūra LETA uzzināja prokuratūrā.