• Sandis,
  • Uldis,
  • Ulvis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Caur Rīgas ostu šogad plānots vest urāna rūdu no Uzbekistānas

Teksta izmērs Aa Aa
Kriminālziņas
VS.LV 22:23, 12.05.2024


Caur Rīgas ostu šogad paredzēts vest urāna rūdu no Uzbekistānas uz Franciju, taču Valsts drošības dienests (VDD) norāda uz iespējamu Eiropas Savienības (ES) sankciju pārkāpšanas risku, jo urānu plānots vest caur Krievijas teritoriju, vēsta raidījums "Nekā personīga".



Kā vēstīts raidījumā, Krievija ir viena no lielākajiem kodoldegvielas un tās izejvielu piegādātājiem gan Eiropai, gan ASV, bet pagājušajā nedēļā ASV spērusi pirmo soli krievu atomenerģijas nozares sankcionēšanā, aizliedzot bagātinātā urāna importu. Eiropa apsver sekot šim piemēram. Tas nozīmē, ka Eiropas atomenerģijas nozarei jāpalielina savas urāna bagātināšanas jaudas un jāmeklē jauni izejvielu piegādātāji, lai mazinātu šīs nozares atkarību no Krievijas. Latvijas iestādēs iesniegts plāns Uzbekistānas urāna rūdu vest uz Franciju caur Latviju.

Iesaistītajiem uzņēmumiem vēl esot jāsaņem drošības un vides dienestu atļaujas, taču nepārvarams risks ir tas, ka urānu plānots vest caur Krievijas teritoriju, vēsta "Nekā personīga".

Kā raidījumā norādīja Valsts vides dienesta Radiācijas drošības centra direktore Dace Šatrovska, pārvadājumus regulē starptautiski noteikumi. Urāna rūdas koncentrāts jāved īpašās, aizzīmogotās mucās, kuras ievieto konteinerā. Apmēram reizi mēnesī paredzēts vest 30 šādus konteinerus.

Lai saņemtu licences, cilvēkiem, kas nodarbojas ar pārvadāšanu, jābūt apmācītiem rīcībai avāriju gadījumā. Licenci vēl neesot pieprasījis "LDz Cargo", kas kravu vedīs pa dzelzceļu, bet to jau ir saņēmis "Rīgas universālais terminālis", kas to pārkraus kuģī. Pieteikumu iesniedzis arī Francijas jūras pārvadātāja meitasuzņēmums Latvijā "CMA CGM Latvia". Visu tranzīta ķēdi kopā organizē ekspeditors "Railway Logistics Service".

Rīgas brīvostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš raidījumam sacīja, ka par pašu procesu osta ir informēta. Pēc viņa teiktā, šādām kravām esot daudz lielāka stratēģiskā nozīme un stratēģiskā interese.

Kā vēsta "Nekā personīga", urāns nāks no Uzbekistānas valsts uzņēmuma "Navoiyuran", bet galamērķis ir Francija. Francijas kodolenerģijas kompānija "Orano" pagājušajā gadā paziņojusi par daudzmiljonu investīcijām urāna ieguvē Uzbekistānā, tomēr uzņēmums šīs nedēļas laikā nav apstiprinājis, vai tas ir plānotās urāna rūdas koncentrāta galamērķis.

VDD uzskata, ka visi pārvadājumi caur Krieviju ir saistīti ar augstu sankciju pārkāpšanas risku. Tomēr dienests arī uzsver, ka patlaban importēt urāna rūdu no Krievijas Eiropā nav aizliegts ievest. Izņēmums ir tikai izejvielas no Ukrainas okupētajām teritorijām - Sevastopoles, Krimas, Doneckas, Luhanskas, Hersonas un Zaporižjes.

Pēc VDD teiktā, patlaban esošajos apstākļos ikviens darījums, kas tiek veikts ar NVS valstīm, būtu rūpīgi jāvērtē, lai pārliecinātos, ka tas netiek izmantots kā piesegs sankciju apiešanai. Vienlaikus šādu darījumu un pārvadājumu izpēte ir sarežģīta, jo tajos iesaistītas valstis, kurās ES sankcijas nav saistošas.

VDD ieskatā nav izslēdzami mēģinājumi šādas izcelsmes rūdu ievest Latvijā, piemēram, izmantojot viltotus pavaddokumentus, kuros rūdai norādīta cita izcelsmes vieta, kas ir ES sankciju režīma prasībām atbilstoša.

Pagājušajā gadā Radiācijas drošības centrs sniedzis konsultācijas uzņēmumiem, kas interesējušies arī par urāna rūdas pārvadājumiem no Kazahstānas, vēsta "Nekā personīga".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kriminālziņas Satiksmes ministrs: Latvijā ir ātruma pandēmija

Latvijā lielākā daļa autovadītāju sistemātiski pārkāpj atļauto braukšanas ātrumu, otrdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P).

Kriminālziņas Par laupīšanu grupā policija Valmierā aiztur divus vīriešus

Pagājušajā piektdienā policisti par laupīšanu grupā Valmierā aizturēja divus vīriešus, kuri, pielietojot vardarbību, aplaupīja kādu vīrieti, informē Valsts policija.

Kriminālziņas Evakuēts tirdzniecības centrs «Akropole Alfa»

Nokrītot piekaramajiem griestiem, Rīgā pirmdien evakuēti cilvēki no tirdzniecības centra "Akropole Alfa".

Kriminālziņas Policija noskaidro apstākļus negadījumā ar sprinteri Vaičuli

Policija vēl noskaidro apstākļus ceļu satiksmes negadījumā, kurā cietusi Latvijas vadošā sprintere Gunta Vaičule, informēja Valsts policijas (VP) pārstāve Lāsma Greidāne.

Lasiet arī

Ekonomika Šosezon ASV ultra luksusa klases kruīza laineris Rīgā viesosies 5 reizes (VIDEO)

Šogad būs sagaidāms lielāks skaits vācu tūristu, tostarp ģimenes ar bērniem.

Ekonomika Rīgas ostā pārkrauto kravu apmērs pirmajā ceturksnī sarucis par 10,8%

Rīgas brīvostā šogad pirmajos trijos mēnešos pārkrauti 4,708 miljoni tonnu kravu, kas ir par 10,8% mazāk nekā 2023.gada attiecīgajā periodā, liecina Satiksmes ministrijas publiskotā informācija.

Ekonomika Šogad Rīgas ostā plānoti 67 kruīza kuģu ienācieni

Šī gada kruīza sezonā Rīgas ostā patlaban pieteikti 67 kruīza kuģu ienācieni, kas ir par piecām vizītēm vairāk nekā pērn, informēja Rīgas brīvostas pārvaldē.

Ekonomika Ledlauzis «Foros» par vienu miljonu eiro pārdots Igaunijā

Rīgas brīvostas pārvaldei piederošā SIA "LVR Flote" ledlauzi "Foros" pārdevusi par vienu miljonu eiro Igaunijas uzņēmumam "Nord Company", aģentūra LETA noskaidroja Rīgas brīvostā.