• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ugunsgrēkā miruša cilvēka dzīvību novērtēja no 400 000 līdz 2,5 miljoniem eiro

Teksta izmērs Aa Aa
Kriminālziņas
LETA 20:40, 07.02.2024


Viena ugunsgrēkā miruša cilvēka dzīvības vērtība svārstās no 400 000 līdz 2,5 miljoniem eiro, liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) teorētiskie aprēķini.


Foto: LETA

VUGD priekšnieks Mārtiņš Baltmanis trešdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē norādīja, ka patlaban notiek VUGD ilgtermiņa stratēģijas izstrāde līdz 2033.gadam, un dienests sadalījumā pa vecumiem aprēķinājis cilvēka dzīvības vērtību, tam mirstot ugunsgrēkā.

"Tas viss ir teorija. Teorētiski tas ir aprēķināts, un tie ir 400 000 eiro līdz 2,5 miljoniem eiro atkarībā no vecuma," norādīja Baltmanis.

Cilvēka dzīvības vērtības aprēķins ir balstīts uz pieņēmumu, ka cilvēka dzīvei ir piemērojama monetāra vērtība, balstoties uz paredzamo atlikušo gadu skaitu, ko cilvēks atbilstošā vecuma grupā varētu nodzīvot. Šo vērtību nosaka cilvēka dzīves ekonomiskais pienesums, kas rodas no cilvēka saimnieciskās darbības un patēriņa.

Cilvēkam piedzimstot, rodas potenciāls tā paredzamā mūža laikā radītam cilvēka dzīves ekonomiskajam pienesumam, kas rezultējas no konkrētā cilvēka saimnieciskās darbības un patēriņa. Šis kopums veido statistisko dzīvības vērtību. Ņemot vērā bojāgājušas personas vecumu un salīdzinot to ar statistiski vidējo paredzamo mūža ilgumu, iespējams aplēst tās varbūtējo atlikušo statistisko dzīvības vērtību.

Ņemot vērā dažādu cilvēka dzīvības vērtības aprēķina metožu daudzveidību, atšķirīgos skatījumus uz pieņēmumiem un, galvenais, atšķirīgos aprēķina rezultātus, Latvijas situācijā par skaidri saprotamu un vienkāršotu metodi tiek piedāvāts aprēķins, kas paredz IKP vērtību izmantošanu cilvēka statistiskā dzīves gada vērtības noteikšanai, to diferencējot cilvēkiem darbspējas vecumā.

"Ja pieņem, ka viena statistikā dzīves gada vērtība ir salīdzināma ar gada iekšzemes kopprodukta (IKP) vērtību, un, ievērojot, ka darbspējas vecums Latvijā ir 15-63 gadi, un uz šo vecuma grupu attiecinot IKP uz vienu nodarbināto rādītāju, bet uz pārējiem - IKP uz vienu iedzīvotāju, iespējams aplēst cilvēka dzīvības vērtību," norādīja dienestā.

"Izmantotā aprēķina metode uzrāda viena vidējā statistiskā ugunsgrēkos bojāgājušā vīrieša atlikušā mūža cilvēka dzīvības vērtību 417 497 eiro apmērā, savukārt sievietes - 399 684 eiro apmērā. Izmantojot statistiku par bojā gājušo vīriešu un sieviešu skaitu, aplēšams, ka vidējā ugunsgrēkos bojā gājušā cilvēka dzīvības vērtība 2022.gadā bija 411 440 eiro," norādīja dienestā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kriminālziņas Ņujorkas tiesa atceļ spriedumu Vainstīna lietā

Ņujorkas augstākā tiesa ceturtdien atcēla 2020.gadā pieņemto notiesājošo spriedumu kinoproducentam Hārvijam Vainstīnam par apsūdzībām dzimumnoziegumos un lika šo lietu izskatīt jaunā prāvā.

Kriminālziņas Trešdien Rīgā dzēsti divi paaugstinātas bīstamības ugunsgrēki

Trešdien Rīgā dzēsti divi paaugstinātas bīstamības ugunsgrēki - Jaunciemā un Dzirciemā, aģentūra LETA uzzināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Kriminālziņas Latvijā no ūdenstilpēm izcelti divi bojāgājuši cilvēki

Latvijā otrdien no ūdenstilpēm izcelti divi bojāgājuši cilvēki, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Kriminālziņas «Biju vienā Rīgas policijas iecirknī un man radās jautājums...»‎ (+VIDEO)

Premjera partija nevar uzturēt kārtību tiesībsargājošo iestāžu darbā.

Lasiet arī

Kriminālziņas Ugunsgrēkā Rīgā gājis bojā cilvēks

Pagājušajā naktī ugunsgrēkā Rīgā gājis bojā cilvēks, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāve Viktorija Gribuste.

Kriminālziņas Limbažos ugunsgrēkā cietuši pieci cilvēki

Limbažos aizvadītajā naktī ugunsgrēkā cietuši pieci cilvēki, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD).

Kriminālziņas Ugunsgrēkā Bauskas novadā gājis bojā cilvēks

Aizvadītajā naktī ugunsgrēkā Bauskas novadā gājis bojā cilvēks.

Sabiedrība Ugunsgrēkā Tukuma novadā gājis bojā cilvēks

Tukuma novadā aizvadītajā naktī ugunsgrēkā gājis bojā cilvēks, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).