• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Pa nakti aizvākts Keldiša piemineklis

Teksta izmērs Aa Aa
Kriminālziņas
VS.LV 13:51, 03.11.2023


Pagājušajā naktī aizvākts akadēmiķa Mstislava Keldiša piemineklis, aģentūrai LETA apstiprināja Rīgas domē.


Foto: LETA

Process aizritējis mierīgi, un piemineklis pārvietots uz Rīgas pieminekļu aģentūras noliktavu Varoņu ielā 13.

Lēmumu par Keldiša krūšutēla novākšanu Rīgas dome pieņēma 18.oktobrī. Pirms tam Rīgas Pieminekļu padome bija atbalstījusi ierosinājumu demontēt 1978.gadā uzstādīto pieminekli, kas atrodas Rīgas kanālmalas apstādījumos.

Rīgas domes deputāti uzdeva "Rīgas pieminekļu aģentūrai" pārvietot krūšutēlu uz aģentūras noliktavu Varoņu ielā 13.

Kā norādīts Rīgas pieminekļu aģentūras mājaslapā, Keldišam par sevišķiem nopelniem zinātnes un tehnikas attīstīšanā, pasaulē pirmā cilvēka pilotējamā kosmosa kuģa "Vostok" radīšanā un sekmīgā palaišanā piešķirts sociālistiskā darba varoņa tituls. Ar PSRS Augstākās Padomes prezidija 1961.gada 17.jūnija dekrētu apbalvots ar otro Zelta medaļu "Sirpis un āmurs".

Postamenta labajā pusē savulaik bijuši piestiprināti Keldiša apbalvojumu atlējumi bronzā. Tie zuduši pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados.

Savukārt Publiskās atmiņas centra vēsturnieks Didzis Šēnbergs Latvijas Televīzijai skaidroja, ka Keldiša trīs lielākie sasniegumi PSRS militārajā kompleksā ir darbs pie kodolieročiem. Darbs pie ballistiskās raķetes Semjorkas un darbs pie spārnotajām raķetēm.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kriminālziņas SAB: informācija par Kadžuļa apgalvojumiem tiks izskatīta prokuratūras pārbaudē

Visa informācija par uzņēmuma "SOAAR" vadītāja Renāra Kadžuļa apgalvojumiem tiks izskatīta prokuratūras pārbaudē, aģentūrai LETA sacīja Satversmes aizsardzības birojā (SAB), komentējot Kadžuļa teikto par to, ka viņš divas reizes SAB darbiniekiem esot ziņojis mutiski.

Kriminālziņas Par nelikumīgu senlietu glabāšanu piespriež sešu mēnešu nosacītu cietumsodu

Augstākā tiesa (AT) šodien atteica ierosināt kasācijas tiesvedību, un lietā par nelikumīgu valstij piederošu senlietu glabāšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums, ar kuru personai ir piespriesta brīvības atņemšana uz sešiem mēnešiem, notiesājot nosacīti, aģentūru LETA informēja AT.

Kriminālziņas Ņujorkas tiesa atceļ spriedumu Vainstīna lietā

Ņujorkas augstākā tiesa ceturtdien atcēla 2020.gadā pieņemto notiesājošo spriedumu kinoproducentam Hārvijam Vainstīnam par apsūdzībām dzimumnoziegumos un lika šo lietu izskatīt jaunā prāvā.

Kriminālziņas Trešdien Rīgā dzēsti divi paaugstinātas bīstamības ugunsgrēki

Trešdien Rīgā dzēsti divi paaugstinātas bīstamības ugunsgrēki - Jaunciemā un Dzirciemā, aģentūra LETA uzzināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Lasiet arī

Sabiedrība Lielajos kapos atklāti restaurētie Vērmaņu dzimtas pieminekļi

Lielajos kapos atklāti par 160 000 eiro restaurētie Vērmaņu dzimtas pieminekļi.

Sabiedrība Rīgas Pieminekļu padome neatbalsta de Tolli pieminekļa aizvākšanu

Rīgas Pieminekļu padome pagājušajā nedēļā nav atbalstījusi pieminekļa Krievijas impērijas karavadonim Barklajam de Tolli (1761-1818) aizvākšanu no Esplanādes, vēsta "Latvijas Avīze".

Pasaule Igaunija Krievijai izsaka nožēlu par komunistu upuru memoriāla nojaukšanu

Igaunijas vēstniecība Maskavā nosūtījusi diplomātisko notu Krievijas Ārlietu ministrijai, paužot dziļu nožēlu par komunistiskā režīma terora upuru memoriāla nojaukšanu Vladimirā, vēsta laikraksts "Postimees".

Sabiedrība NA rosina padomju karavīru mirstīgās atliekas pārvietot uz brāļu kapiem

Nacionālā apvienība (NA) ar grozījumiem likumā rosina likvidēt visus Latvijā atlikušos ārpus karavīru masu apbedījumiem esošos PSRS Bruņotos spēkus un padomju okupāciju slavinošos pieminekļus un piemiņas zīmes, parkos un citās publiskās vietās apbedīto karavīru mirstīgās atliekas pārvietojot uz brāļu kapiem.