• Liāna,
  • Lilija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Bankrotējušās kriptovalūtu biržas FTX dibinātāju atzīst par vainīgu

Teksta izmērs Aa Aa
Kriminālziņas
LETA 11:02, 03.11.2023


Ņujorkas zvērinātie ceturtdien atzina bijušo kriptovalūtu magnātu Semu Benkmenu-Frīdu par vainīgu visos septiņos apsūdzības punktos par krāpšanu, piesavināšanos un noziedzīgu sazvērestību.


Foto: Youtube

Tiesa pieņēma lēmumu pēc piecas nedēļas ilgas tiesas prāvas, un tagad Benkmenam-Frīdam draud līdz pat 110 gadiem aiz restēm. Spriedums tiks pasludināts vēlāk.

Federālajā tiesas prāvā daži no viņa tuvākajiem līdzstrādniekiem liecināja, ka viņš bija galvenais atbildīgais par visiem lēmumiem, kuru rezultātā no viņa dibinātās kriptovalūtu biržas FTX pazuda astoņi miljardi dolāru.

31 gadu vecais Benkmens-Frīds līdz pagājušā gada beigām bija kriptovalūtu industrijas slavenība, un žurnāls "Fortune" viņa bagātību novērtēja 26 miljardu dolāru apmērā, pirms viņa impērija iespaidīgi sabruka.

Noslēguma argumentos prokurori apsūdzēto attēloja kā ārkārtīgi gudru cilvēku, kuru bija pārņēmusi alkatība un kurš zināja, ko dara, kad FTX līdzekļi tika slepeni novirzīti viņa personīgajam riska ieguldījumu fondam.

Galvenā lieciniece tiesas prāvā bija Benkmena-Frīda bijusī līdzstrādniece un viņa draudzene Karolīna Elisone, kura pastāstīja, ka viņi no FTX kriptovalūtu tirdzniecības platformas klientiem bija nozaguši aptuveni 14 miljardus dolāru, pirms tā pagājušā gada beigās bankrotēja.

Šī nauda tika izmantota, lai atbalstītu Benkmena-Frīda personīgo riska ieguldījumu fondu "Alameda Research", kuram par izpilddirektori viņš bija iecēlis Elisoni.

Kā bija norādījusi federālā prokuratūra, Benkmens-Frīds bija izstrādājis shēmas un viltības, lai apkrāptu FTX klientus un investorus jau kopš 2019.gada, kad birža tika dibināta. Viņš pretlikumīgi novirzījis viņu naudu, lai segtu izdevumus, parādsaistības un riskantus darījumus "Alameda Research", kuru Benkmens-Frīds izveidoja 2017.gadā.

FTX impērija sabruka 2022.gada novembrī, nespēdama tikt galā ar masveida naudas izņemšanas pieprasījumiem no klientiem, kuri krita panikā, kad uzzināja, ka daļu FTX līdzekļu "Alameda Research" bija ieguldījusi riskantās operācijās.

Šī nauda tika izmantota, lai finansētu riska kapitāla darījumus, politiskos ziedojumus, kā arī greznus nekustamos īpašumus Bahamu salās.

Tā tika izmantota arī, lai samaksātu desmitiem miljonu dolāru slavenībām, tostarp Tomam Breidijam un Žizelei Bundhenei, lai iegūtu viņu atbalstu FTX.

Pēc šī skandāla nākšanas atklātībā Benkmens-Frīds un viņa uzņēmums pielīdzināts citiem negodā kritušiem finansistiem un uzņēmumiem, piemēram, Bērnijam Medofam un "Enron".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kriminālziņas Apcietina vīrieti par Krievijas kara noziegumu atbalstīšanu TikTok videouzrunās

Valsts drošības dienests (VDD) pagājušajā nedēļā aizturējis kādu vīrieti aizdomās par Krievijas kara pret Ukrainu publisku attaisnošanu, kā arī darbību, kas dienesta vērtējumā vērsta uz nacionālā un etniskā naida un nesaticības izraisīšanu sabiedrībā.

Kriminālziņas Ceļu satiksmes negadījumos cietuši 11 cilvēki

Ceļu satiksmes negadījumos pagājušajā diennaktī cietuši 11 cilvēki, aģentūra LETA uzzināja Valsts policijā.

Kriminālziņas Latvijā pagājušajā diennaktī reģistrētas deviņas zādzības no mājokļa

Latvijā pagājušajā diennaktī reģistrētas deviņas zādzības no mājokļa, informēja Valsts policijā.

Kriminālziņas Gājienā palestīniešu atbalstam Rīgā pulcējušies apmēram 100 cilvēku

Rīgā sestdien gājienā palestīniešu atbalstam pulcējušies apmēram 100 cilvēku, novēroja aģentūra LETA.

Lasiet arī

Kriminālziņas Konstatē krāpšanos uzturēšanās atļauju pieprasīšanā ārvalstu «vidusskolniekiem»

Pēdējā laikā konstatēta regulāra krāpšanās termiņuzturēšanās atļauju (TUA) pieprasīšanā, ārvalstniekus aicinot uz Latviju mācīties pamatskolās un vidusskolās, bet izglītošanu reāli neveicot.

Kriminālziņas Banka brīdina: tuvojas periods, kad krāpnieki kļūs īpaši aktīvi

Lai gan krāpnieku aktivitāte pastāvīgi saglabājas augstā līmenī, tomēr ir periodi, kad viltvārži kļūst īpaši aktīvi, un šogad gan martā, gan aprīlī pieaugs krāpniecisku īsziņu, e-pastu un zvanu vilnis, jo gaidāma atbalsta izmaksa kredītņēmējiem, informē "SEB bankas" Drošības pārvaldes vadītājs Mārcis Pelcis.

Kriminālziņas Skandāls ar BaltCap līdzekļu piesavināšanos - EIB viceprezidenta komentārs

Eiropas Investīciju banka (EIB), kas ieguldījusi 20 miljonus eiro Baltijas privātā kapitāla fondu pārvaldnieka "BaltCap" infrastruktūras fondā, ir vīlusies par informāciju, ka bijušais fonda partneris ir piesavinājies miljoniem eiro, tomēr tas neietekmē EIB plānus Baltijas valstīs, paziņoja bankas viceprezidents Tomass Estross.

Ekonomika Aicina atteikt reģistrāciju auto ar attītiem odometriem

Lai novērstu transportlīdzekļu pircēju maldināšanu un negodīgu konkurenci transportlīdzekļu tirgū, Latvijas Transportlīdzekļu tirgotāju asociācija (LATTA) aicina Ceļu satiksmes drošības direkciju (CSDD) atteikt reģistrāciju transportlīdzekļiem, kuriem veiktas manipulācijas ar odometru rādījumiem, informē asociācijā.