• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Noziedzības apkarošana Latvijā: kā izskaust recidīvu (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Kriminālziņas
VS.LV 19:49, 31.10.2023


Viena no ieslodzīto problēmām ir nespēja atpazīt savas emocijas.


Daudzi no cietuma atbrīvotie atkal iet nepareizu ceļu.

Tieslietu ministrijas diskusijā “Kļūsti kādam par iespēju!” eksperti vienojās, ka bijušo ieslodzīto integrācijai darba tirgū un sabiedrībā ļoti būtiska loma ir brīvprātīgajiem jeb līdzgaitniekiem, kuri sadarbību ar klientu uzsāk jau apcietinājumā, kā arī turpina pēc soda izciešanas. Pašreiz šādu brīvprātīgo skaits ir nepietiekams, tāpēc dažādu jomu pārstāvji aicināti iesaistīties veicināt bijušo ieslodzīto motivāciju uzsākt pilnvērtīgu dzīvi pēc apcietinājuma.

Eksperti vienojās, ka būtiskākais, lai bijušais ieslodzītais veiksmīgi integrētos darba tirgū, ir ne tikai paša personīgā motivācija, bet brīvprātīgo un ģimenes atbalsts. Tieši līdzgaitnieka loma var būt izšķirošā, vai cilvēks mainīs savu attieksmi, vēlēsies kļūt citādāks un vairs nepieļaus recidīvu. Galvenais uzdevums ir sākt klienta un brīvprātīgā sadarbību jau ieslodzījumā, tādējādi izveidojot uzticībā balstītas attiecības, lai pēc soda izciešanas palīdzētu tikt galā ar būtiskiem ikdienas jautājumiem, tostarp dzīvesvietas un arī darba atrašanu.

Eksperti pārrunāja to, ka viena no problēmām ieslodzīto vidū ir atkarības. Būtiski, ka ieslodzījumā tiek piedāvāta iespēja atbrīvoties no atkarībām, gan apmeklējot atbalsta grupas, gan arī konsultējoties ar psihologiem.

Lai bijušie ieslodzītie veiksmīgāk integrētos sabiedrībā, būtiska loma ir ģimenēm, kurām jāspēj atbalstīt, izprast un pieņemt notikušo. Kā norādīja eksperti, mēdz, protams, būt arī gadījumi, kad tieši ģimenes locekļi ir tie, kuri vainojami cilvēka nonākšanai ieslodzījumā, jo kopdzīve ir nelabvēlīga dažādos aspektos, taču tādā gadījumā palīdzēt var jau pieminētie brīvprātīgie, lai tādējādi parādītu iespēju savu turpmāko dzīvi veidot labvēlīgākā vidē.

Viena no ieslodzīto problēmām ir nespēja atpazīt savas emocijas, kā arī atbilstoši rīkoties dažādās stresa situācijās. Tāpēc visām iestādēm, kas ir atbildīgas par ieslodzīto un jau atbrīvoto cilvēku turpmāko integrāciju sabiedrībā un darba tirgū, ar katru konkrēto gadījumu jāstrādā individuāli, atrodot veidus, kā izskaust recidīvu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kriminālziņas Trešdien Rīgā dzēsti divi paaugstinātas bīstamības ugunsgrēki

Trešdien Rīgā dzēsti divi paaugstinātas bīstamības ugunsgrēki - Jaunciemā un Dzirciemā, aģentūra LETA uzzināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Kriminālziņas Latvijā no ūdenstilpēm izcelti divi bojāgājuši cilvēki

Latvijā otrdien no ūdenstilpēm izcelti divi bojāgājuši cilvēki, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Kriminālziņas «Biju vienā Rīgas policijas iecirknī un man radās jautājums...»‎ (+VIDEO)

Premjera partija nevar uzturēt kārtību tiesībsargājošo iestāžu darbā.

Kriminālziņas Policija sākusi kriminālprocesu par mūziķa Horena Stalbes piekaušanu Dobelē

Valsts policija sākusi kriminālprocesu par mūziķa Horena Stalbes piekaušanu 13.aprīļa rītā Dobelē vietējā benzīntankā pēc pilsētā nospēlētas diskotēkas.

Lasiet arī

Kriminālziņas Jaunieti apsūdz par nepilngadīgas meitenes izvarošanu izlaiduma ballītē

Prokuratūra nodevusi Zemgales rajona tiesai Bauskā krimināllietu pret jaunieti par nepilngadīgas meitenes izvarošanu izlaiduma ballītē.

Sabiedrība Degmaisījuma pudeles iemešana ukrainietes mājā: iespējamie vainīgie aizturēti

Kriminālprocesā par degmaisījuma pudeles iemešanu ukraiņu influenceres Sofijas Stužukas privātmājā Rīgā nav gūts apstiprinājums par nozieguma saistību ar Krievijas īstenoto karu Ukrainā.

Kriminālziņas Rosina apsūdzēt divus Lietuvas pilsoņus par Vaļagina slepkavību

Valsts policija (VP) pirmdien Rīgas Austrumu prokuratūrai nodevusi kriminālprocesu par pērn martā Rīgā, Pļavnieku mikrorajonā, izdarīto noziedznieka Genādija Vaļagina slepkavību, aģentūru LETA informēja VP Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Sabiedrība Pagājušajā diennaktī Latvijā reģistrētas sešas zādzības no mājokļiem

Pagājušajā diennaktī Latvijā reģistrētas sešas zādzības no mājokļiem, liecina Valsts policijas apkopotā informācija.