• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


VDD konstatējis atsevišķus pret Izraēlas tautu vērstus izteikumus

Teksta izmērs Aa Aa
Kriminālziņas
LETA 15:24, 16.10.2023


Kopš teroristiskās organizācijas "Hamas" uzbrukuma Izraēlai Valsts drošības dienests (VDD) Latvijas informatīvajā telpā ir konstatējis atsevišķus pret Izraēlas tautu vērstus izteikumus, aģentūrai LETA atzina dienestā.



Šādi izteikumi galvenokārt ir fiksēti komentāros krievu valodā un VDD vērtējumā līdzinās Kremļa propagandas vēstījumiem par karu Ukrainā.

VDD atgādināja, ka antisemītiska rakstura izteikumi var tikt vērtēti Krimināllikuma izpratnē, proti, kā darbība, kas vērsta uz nacionālā vai etniskā naida vai nesaticības izraisīšanu. Saistībā ar antisemītiskiem izteikumiem VDD kopš "Hamas" uzbrukuma Izraēlai kriminālprocesus nav sācis.

Tāpat dienestā atgādināja, ka Krimināllikumā ir paredzēta atbildība par terorisma publisku slavināšanu un attaisnošanu, publisku aicinājumu uz terorismu, kā arī terorismu slavinoša, attaisnojoša un uz terorismu aicinoša satura materiāla izplatīšanu.

Ņemot vērā minēto, par teroristiskās organizācijas "Hamas" veikto uzbrukumu civiliedzīvotājiem publisku slavināšanu vai attaisnošanu personām likumā noteiktajā kārtībā var tikt piemērota kriminālatbildība. Atkarībā no nodarījuma sods var variēt no naudas soda līdz brīvības atņemšanai līdz pieciem gadiem.

VDD vērsa uzmanību, ka katrs gadījums tiek vērtēts individuāli. Lemjot par nepieciešamību sākt kriminālprocesu, VDD vērtē ne tikai publicēto saturu, bet arī tādus faktorus kā konteksts, situācija, personas nolūks, motivācija, aktivitāšu sistemātiskums, apjoms un radītais apdraudējums.

Šogad VDD sācis divus kriminālprocesus uz aizdomu pamata par terorisma publisku slavināšanu un attaisnošanu. Minētie kriminālprocesi ir sākti jau vasarā un ar pašreizējiem "Hamas" uzbrukumiem nav saistīti.

Viens no VDD darba virzieniem ir personu radikalizēšanās gadījumu konstatēšana, lai savlaicīgi novērstu personu potenciāli radīto apdraudējumu.

VDD apstiprināja, ka VDD pievērš uzmanību izteikumiem interneta vidē, kas var liecināt par radikalizēšanos.

Tāpat VDD informēja, ka terorisma draudu līmenis Latvijā saglabājas zems, un dienesta rīcībā nav informācijas, kas liecinātu par nepieciešamību to tuvākajā laikā paaugstināt.

7.oktobrī "Hamas" no Gazas joslas uz Izraēlu palaida tūkstošiem raķešu, pārkāpa robežu un sāka zvērīgu slaktiņu Izraēlas dienvidu kopienās un mūzikas festivālā, nogalinot vairāk nekā 1300 un ievainojot 3391 cilvēku. Izraēla paziņojusi, ka teroristu gūstā ir 155 cilvēki, kuri tika sagrābti 7.oktobra uzbrukuma laikā.

Izraēlas armija atbildējusi ar "Hamas" saistītu mērķu bombardēšanu Gazas joslā. Līdz šim bombardēšanā nogalināti vismaz 2329 cilvēki, svētdien paziņojusi palestīniešu veselības ministrija.

Vienlaikus simtiem tūkstošu palestīniešu devušies uz anklāva dienvidiem, glābjoties no gaidāma Izraēlas sauszemes iebrukuma.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kriminālziņas Gājienā palestīniešu atbalstam Rīgā pulcējušies apmēram 100 cilvēku

Rīgā sestdien gājienā palestīniešu atbalstam pulcējušies apmēram 100 cilvēku, novēroja aģentūra LETA.

Kriminālziņas VID aptur PVN izkrāpēju grupējuma darbību - uzlikti aresti 58 automobiļiem

Veicot virkni operatīvo un izmeklēšanas darbību, noskaidrots, ka shēmā iesaistītie uzņēmumi no 2022.gada sākuma līdz 2023.gada beigām izvairījās no nodokļu nomaksas, nodarot zaudējumus valsts budžetam vairāk nekā 367 221 eiro apmērā.

Kriminālziņas SAB: informācija par Kadžuļa apgalvojumiem tiks izskatīta prokuratūras pārbaudē

Visa informācija par uzņēmuma "SOAAR" vadītāja Renāra Kadžuļa apgalvojumiem tiks izskatīta prokuratūras pārbaudē, aģentūrai LETA sacīja Satversmes aizsardzības birojā (SAB), komentējot Kadžuļa teikto par to, ka viņš divas reizes SAB darbiniekiem esot ziņojis mutiski.

Kriminālziņas Par nelikumīgu senlietu glabāšanu piespriež sešu mēnešu nosacītu cietumsodu

Augstākā tiesa (AT) šodien atteica ierosināt kasācijas tiesvedību, un lietā par nelikumīgu valstij piederošu senlietu glabāšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums, ar kuru personai ir piespriesta brīvības atņemšana uz sešiem mēnešiem, notiesājot nosacīti, aģentūru LETA informēja AT.

Lasiet arī

Sabiedrība LCC: visizplatītākais etniska pamata naids sociālajos tīklos ir pret ebrejiem

Visbizplatītākais etniska pamata naids sociālajos tīklos ir pret ebrejiem, ceturtdien konferencē par naida runas noziegumiem sacīja Latvijas Cilvēktiesību centra (LCC) direktore Anhelita Kamenska.

Sabiedrība Kariņš: Latvijā ir jābūt nulles tolerancei pret etniskā naida kurināšanu

Latvijā ir jābūt nulles tolerancei pret jebkādām etniskā naida kurināšanas izpausmēm, un iespējamie konflikti starp Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) ārvalstu studentiem ir vērtējami ļoti nopietni, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Latvijas ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš (JV).

Kriminālziņas VDD sācis pārbaudi par degušā hosteļa lietā apsūdzētā Rieksta izteikumiem

Valsts drošības dienests (VDD) sācis pārbaudi par Merķeļa ielā degušā hosteļa lietā apsūdzētā Ernesta Rieksta izteikumiem pret ukraiņiem, noskaidroja aģentūra LETA.

Kriminālziņas Krimināllietu pret «Helsinki-86» dibinātāju Grantiņu turpinās iztiesāt septembrī

Krimināllietu, kurā nacionālā naida kurināšanā apsūdzēts cilvēktiesību aizstāvības grupas "Helsinki-86" dibinātājs Linards Grantiņš, Rīgas pilsētas tiesa Vidzemes priekšpilsētā plāno turpināt skatīt 28.septembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.