• Mareks,
  • Tālivaldis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Lībiņa-Egnere: ieslodzīto pārvadāšana valstī izmaksas gadā ir 2 432 597 eiro

Teksta izmērs Aa Aa
Kriminālziņas
VS.LV 07:08, 23.08.2023


Personu skaits brīvības atņemšanas vietās Latvijā šobrīd ir tikai 76% no 2016.gada līmeņa, Tieslietu ministrija piedāvā samazināt eskortu.


āņem vērā, ka ieslodzītais konvojēšanas laikā nonāk saskarsmē ar konvoja darbiniekiem un citiem ieslodzītajiem konvoja transportā, tajā skaitā no citām ieslodzījuma vietām.

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere ("Jaunā Vienotība") valdības sēdē ierosināja jaunu Konceptuālo ziņojumu "Par ieslodzīto konvojēšanas funkciju pārdales īstenošanas plānu".

Ieslodzītie konvojēšanas laikā ir jāapsargā visā laika periodā, ko tie pavada ārpus ieslodzījuma vietas, potenciālā apdraudējuma dēļ, ko viņi var radīt. Tas jādara ar mērķi, primāri, lai novērstu viņu bēgšanas mēģinājumus un, lai ieslodzītie neapdraudētu sabiedrības drošību – neizdarītu jaunus noziedzīgus nodarījumus. Šādas apsargāšanas īstenošanai nepieciešams speciāls aprīkojums – ieroči, speciālie līdzekļi, saziņas līdzekļi, speciāls autotransports.

Ieslodzīto fiziska konvojēšana pēc procesa virzītāja vai tiesas pieprasījuma faktiski pārtrauc normālu ieslodzījuma izpildes procesu, tajā skaitā – notiesātā resocializācijas procesu, un rada virkni būtisku problēmu – tajā skaitā iespējamus cilvēktiesību aizskārumus, kas var būt par pamatu arī tiesvedībām Eiropas Cilvēktiesību tiesā. Konvojēšanas laikā ieslodzītajām personām objektīvi nav iespējams nodrošināt to pašu tiesību apjomu, kas tām ir paredzēts Apcietinājumā turēšanas kārtības likumā (apcietinātām personām) un Latvijas Sodu izpildes kodeksā (notiesātām personām) – piemēram, tiesības uz saziņu ar tuviniekiem, tiesības uz tikšanos, tiesības uz iepirkšanos cietuma veikalā, tiesības iesaistīties resocializācijas pasākumos, tiesības strādāt algotu darbu, tiesības uz veselības aprūpi noteiktā apjomā u.tml.

Valsts policijas darba apjoms personu konvojēšanā un apsardzē laika periodā līdz 2019. gadam bija ievērojams, taču kopš 2020. gada Covid-19 infekcijas pandēmijas dēļ tas bija būtiski samazinājies. 2016. gadā kopā - 36 075 personas, 2022. gadā - 12 862 personas.

2022. gada sākumā apcietināto un notiesāto konvojēšanu nodrošina 121 Valsts policijas darbinieki (papildus 35 amata vietas ir vakantas) un tiek izmantoti 28 speciāli aprīkoti transportlīdzekļi.

Ieslodzīto konvojēšanai starp ieslodzījuma vietām un konvojēšanai uz tiesām šobrīd pamatā tiek izmantoti piecu veidu transportlīdzekļi un ikdienā iesaistītas vidēji 50 amatpersonas: 6 transportlīdzekļi ar 30 un vairāk vietām (Iveco ML, Iveco Cargo, Iveco Irisbus, Iveco Crossway), konvojā uz vienu transportlīdzekli iesaistot vidēji piecas amatpersonas; 9 desmitvietīgie transportlīdzekļi (VW Crafter), konvojā uz vienu transportlīdzekli iesaistot četras amatpersonas; 1 sešvietīgais transportlīdzeklis (Renault Master), konvojā iesaistot četras amatpersonas; 11 četrvietīgie transportlīdzekļi (Citroen Jumper un Renault Master), konvojā iesaistot trīs amatpersonas; 1 divvietīgais transportlīdzeklis (Renault Cangoo), konvojā iesaistot trīs amatpersonas.

Saistībā ar konvojēšanas apjoma samazināšanos ir mazinājušies arī Valsts policijas izdevumi, kas paredzēti, lai nodrošinātu apcietināto un notiesāto personu konvojēšanu. 2016. gadā Valsts policijas konvojēšanas izdevumi kopumā sastādīja 2 205 422 euro gadā, 2020. gadā tie bija 2 432 598 euro, 2021. gadā 2 320 687 euro un 2022.gadā 2 432 597 euro.

"Jāatzīmē, pauž TM, -ka šajos izdevumos nav ierēķinātas Valsts policijas īslaicīgās aizturēšanas vietas (ĪAV) ievietoto apcietināto un notiesāto personu uzturēšanas izmaksas, jo Valsts policija ne tikai nodrošina apcietināto un notiesāto personu konvojēšanu, bet arī šo personu uzturēšanu ĪAV, kas ietver ēdināšanu, apsardzi, medicīnisko pakalpojumu apmaksu". Taču 2022.gadā vienas ĪAV ievietotās personas uzturēšanas izmaksas vienā diennaktī sastāda 66,06 euro.

Ņemot vērā ietvertos apsvērumus un to, ka ir ievērojami samazinājusies ieslodzīto personu fiziskā konvojēšana, un ieslodzīto piedalīšanās izmeklēšanas un tiesu procesos tiek veiksmīgi nodrošināta citā, daudz lētākā un epidemioloģiski drošākā veidā (attālināti), Tieslietu ministrija rosina arī turpmāk saglabāt šobrīd Covid-19 pārvaldības likumā minētos ieslodzīto fiziskās konvojēšanas ierobežojumus un nostiprināt tos pastāvīgai piemērošanai, jo tas ļautu saglabāt pozitīvo pārmaiņu efektu, kas ieslodzīto konvojēšanas jomā, atšķirībā no citām jomām, ir radies Covid-19 infekcijas pandēmijas rezultātā, kā arī būtiski ietaupīt Valsts policijas finanšu un administratīvos resursus, kurus iespējams novirzīt citām akūti risināmām vajadzībām.

Nepilngadīgo ieslodzīto fizisku pārvietošanu uz citu (pieaugušajiem domātu) ieslodzījuma vietu būtiski apgrūtina fakts, ka valstij ir jānodrošina obligāta pamatizglītības apguve, kura nav iespējama pieaugušo cietumos, savukārt ieslodzīto sieviešu fizisku pārvietošanu uz citu (vīriešiem domātu) ieslodzījuma vietu apgrūtina starptautiskie standarti attiecībā uz sieviešu atrašanos viņu specifiskajām vajadzībām atbilstošos cietumos, kā arī fakts, ka sievietes cietumā var atrasties kopā ar bērnu līdz 4 gadu vecumam un tam nepieciešami specifiski apstākļi.

Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kriminālziņas Latvijas finanšu iestāžu peļņa piecos mēnešos - 250,4 miljoni eiro

Latvijas monetārās finanšu iestādes (MFI), galvenokārt bankas, šogad pirmajos piecos mēnešos strādāja ar 250,4 miljonu eiro peļņu, kas ir par 7,1% mazāk nekā 2023.gada attiecīgajā periodā, liecina Latvijas Bankas publiskotā informācija.

Kriminālziņas Ceturtdien Latvijā noslīkuši divi cilvēki

Vakar glābēji no ūdenstilpēm Latvijā izcēluši divus bojāgājušos, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Kriminālziņas Krāpnieki turpina terorizēt iedzīvotājus: šogad izkrāpti jau 8,4 miljoni eiro

Latvijas četru lielāko banku klientiem, pašiem apstiprinot maksājumus, šogad pirmajos piecos mēnešos izkrāpti kopumā 8,432 miljoni eiro, kas ir par 94,3% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā, liecina Finanšu nozares asociācijas (FNA) publiskotie dati.

Kriminālziņas Aizvadītajā diennaktī noslīkuši četri cilvēki

Aizvadītajā diennaktī no ūdenstilpēm izcelti četri bojāgājušie, aģentūrai LETA pavēstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD).

Lasiet arī

Kriminālziņas Ieslodzītais no Centrālcietuma varētu būt aizbēdzis pa ceļam uz pastaigu

Par slepkavības mēģinājumu apsūdzētais Māris Kovaļovs no Rīgas Centrālcietuma varētu būt aizbēdzis laikā, kad ieslodzītie vesti pastaigā, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Kriminālziņas Pirmajā pusgadā ieslodzījuma vietās atrasti 865 mobilie telefoni

Šogad sešos mēnešos Latvijas ieslodzījuma vietās atrasti 865 mobilie telefoni, 754 SIM kartes un 96 mobilo telefonu sastāvdaļas, aģentūra LETA uzzināja Ieslodzījuma vietu pārvaldē.

Pasaule Aprīlī savervēti 10 000 zeki karam Ukrainā

Krievijas Aizsardzības ministrija aprīlī varētu būt savervējusi karam Ukrainā līdz 10 000 ieslodzīto, teikts Lielbritānijas militārā izlūkdienesta jaunākajā ziņojumā.