• Ilga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


ABLV Bank naudas atmazgāšanas lietu turpinās iztiesāt nākamnedēļ

Teksta izmērs Aa Aa
Kriminālziņas
LETA 17:03, 07.06.2023


"ABLV Bank" krimināllietu par 2,1 miljarda eiro legalizēšanu Ekonomisko lietu tiesa (ELT) atklātā tiesas sēdē plāno turpināt skatīt 12.jūnijā plkst.11, informēja tiesā.



Iepriekš tiesa apmierināja "ABLV Bank" likvidatora Jāņa Rozenberga lūgumu, ar kuru tika pieprasīts no Latvijas Bankas pievienot lietas materiāliem informāciju laika posmā no 2010.gada 1.janvārim līdz 2018.gada 15.februārim, proti, vai Finanšu un kapitāla tirgus komisijas Uzraudzības departamentā strādājošie uzraudzības eksperti ir snieguši Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomei ziņojumus par likvidējamo banku.

Gadījumā, ja šādi ziņojumi tika sagatavoti un sniegti, Latvijas Bankai būs nepieciešams iesniegt minēto ziņojumu apliecinātās kopijas, lai tos pievienotu pie lietas materiāliem.

Iepriekš lietā apsūdzētā Kaspara Dreimaņa aizstāve Dace Ozoliņa pieteica noraidījumu prokuroram Rimantam Kuzmam, jo apsūdzētais un prokurors iepriekš bijuši kolēģi Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) un uzturējuši draudzīgas attiecības. Tiesa pieņēma šo noraidījumu.

Tāpat Bernis pieteica noraidījumu vēl vienai prokurorei - Vitai Ozoliņai, jo viņas brālis savulaik esot atbrīvots no darba bankā saistībā ar "neētisku rīcību". Šo noraidījumu tiesa nepieņēma.

Lietā apsūdzētas astoņas personas par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, kas izdarīta organizētā grupā. Prokuratūra arī aicina tiesu piemērot piespiedu ietekmēšanas līdzekli likvidējamajai kredītiestādei.

Prokuratūras ieskatā organizētās grupas radītās un noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanai izveidotās infrastruktūras ietvaros laikā no 2010.gada 1.maija līdz 2018.gada 15.februārim tika legalizēti citu personu ārvalstīs noziedzīgi iegūti finanšu līdzekļi ne mazāk kā 263,5 miljonu eiro un 1,95 miljardu ASV dolāru apmērā.

Pieci organizētās grupas dalībnieki noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas brīdī kredītiestādē ieņēma atbildīgus amatus. Publiski pieejamā informācija tiesu kalendārā norāda, ka šie apsūdzētie ir bijušais bankas līdzīpašnieks Bernis, bijušie valdes locekļi Vadims Reinfelds un Aleksandrs Pāže, kā arī bankas darbinieki Igors Rogovs un Kaspars Dreimanis. Pārējie trīs apsūdzētie ir ar banku saistītie Zane Kurzemniece, Marks Špungins un Arvis Šteinbergs.

Apsūdzētie vainu neatzīst. Bernis aģentūrai LETA uzsvēra, ka nepiekrīt nevienai no lietā uzrādītajām apsūdzībām, un izteica aizdomas, ka šī lieta ir politiski motivēta. Viņš uzsvēra, ka plāno tiesā pierādīt, ka visas darbības notikušas atbilstoši likumam un banka nodarbojās ar likumīgu biznesu, kuru visus šos gadus uzraudzīja gan regulators, gan citas institūcijas.

Prokuratūrā teica, ka netika iegūts tāds pierādījumu kopums, lai varētu uzrādīt apsūdzību otram lielākajam "ABLV Bank" līdzīpašniekam Oļegam Fiļam. Par viņu detalizētākus komentārus prokuratūrā nesniedza.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kriminālziņas VID lūdz sākt kriminālvajāšanu pret zemnieku par aplokšņu algu izmaksu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde augustā Nodokļu un muitas lietu prokuratūrai nosūtījusi kriminālprocesu kriminālvajāšanas sākšanai pret vienu personu par "aplokšņu algu" izmaksu.

Kriminālziņas Policija aizdomās par telefonkrāpšanām aizturējusi vairākus Ukrainas pilsoņus

Valsts policija aizdomās par telefonkrāpšanām aizturējusi vairākus Ukrainas pilsoņus, kuri pildījuši kurjera lomu, aģentūru LETA informēja policija.

Kriminālziņas Par naida kurināšanu pret ukraiņiem piespriež gada un astoņu mēnešu cietumsodu

Vidzemes rajona tiesa Cēsīs mālpilietim, 1981.gadā dzimušajam Edgaram Romalam piespriedusi gada un astoņu mēnešu cietumsodu par kara nozieguma publisku slavināšanu un nacionālā naida pret ukraiņiem kurināšanu, raksta "Latvijas Avīze".

Kriminālziņas Okupācijas muzeja dedzināšanas lietā aizturētā sieviete nav iesaistīta noziegumā

Latvijas Okupācijas muzeja dedzināšanas krimināllietā sākotnēji aizturētā sieviete tomēr nav bijusi iesaistīta noziegumā, turklāt patreiz iegūtā informācija neliecina, ka muzeja dedzināšanā būtu veikta Krievijas specdienestu uzdevumā, ziņo prokuratūrā.

Lasiet arī

Ekonomika Likvidējamā ABLV Bank aicina kreditorus pieteikt prasījumus

Likvidējamā "ABLV Bank" saistībā ar Saeimas pieņemtajiem grozījumiem Kredītiestāžu likumā aicina kreditorus, kuri vēl nav pieteikuši prasījumus, izdarīt to pēc iespējas ātrāk, teikts "ABLV Bank" paziņojumā oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis".

Kriminālziņas «ABLV Bank» krimināllietu turpinās skatīt augustā

Ekonomisko lietu tiesa (ELT) 11.augustā turpinās skatīt krimināllietu par iespējamu 2,1 miljarda eiro legalizēšanu "ABLV Bank", noskaidroja aģentūra LETA.