• Mirta,
  • Ziedīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijā nonākusi lieta pret baltkrievu - apsūdz 73 miljonu eiro atmazgāšanā

Teksta izmērs Aa Aa
Kriminālziņas
LETA 17:11, 30.05.2023


Ekonomisko lietu tiesa (ELT) maija vidū slēgtās tiesas sēdēs sākusi izskatīt krimināllietu pret Baltkrievijas uzņēmēju Eduardu Apsitu par 73 miljoniem eiro, kurus prokuratūra uzskata par noziedzīgi iegūtiem un atmazgātiem likvidējamajā "ABLV Bank", vēsta pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica".


Eduards Apsitis (pirmais no kreisās)
Foto: TV3

Izanalizējot simtiem iepirkumu, ticis atklāts, ka pēdējos desmit gados ar Apsitu saistītas firmas Krievijā ieguvušas valsts pasūtījumus vismaz 100 miljonu eiro vērtībā, bet Baltkrievijā - 40 miljonu eiro vērtībā.

Gandrīz puse Krievijā saņemtās naudas - 49 miljoni eiro - bijusi no Aizsardzības ministrijas iepirkumiem par armijas kazarmu uzkopšanu Krimā pēc tās okupācijas 2014.gadā.

Saskaņā ar tiesu dokumentiem, kas nonākuši "Re:Baltica" rīcībā, vismaz daļa naudas nonāca "ABLV bank".

Kad 2018.gadā banka sāka pašlikvidēšanos, vietējie finanšu izmeklētāji sākuši analizēt tās klientus. Apsita biznesam viņi pievērsuši pastiprinātu uzmanību, jo šķitis aizdomīgi, ka bankas iekšienē miljoniem eiro tika pārskaitīti starp dažādiem ārzonu uzņēmumiem bez ekonomiskas loģikas. Izmantojot speciālu programmatūru, izmeklētāji izveidojuši "zirnekļus" ar naudas plūsmām un nonākuši pie slēdziena, ka bankā ap 2013.gadu Apsita biznesa interesēm bija izveidota naudas atmazgāšanas shēma jeb tā sauktais "laundromāts", raksta "Re:Baltica".

Apsits bankai esot bijis būtisks klients, jo bija arī bankas mazākuma akcionārs. Caur divām Kiprā reģistrētām firmām viņam piederējis vismaz 1% bankas akciju un 21% akciju ar "ABLV Bank" saistītajā uzņēmumā "Amberstone Group".

Apsita baltkrievu advokāts Iļja Merkočevs žurnālistiem norādījis, ka "melnā nauda neeksistē - tā ir izdomājums". Viņš vainojis Latvijas tieslietu sistēmu, kurā "padomju laiku stilā tiesiskos mehānismus sagroza to izpildītāji - izmeklētāji, prokurori un tiesneši".

Ja Apsits un viņa biznesa partneri tiesā zaudēs, naudu ieskaitīs Latvijas budžetā kā konfiscētus noziedzīgi iegūtus līdzekļus, norāda "Re:Baltica".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kriminālziņas Lai aizsargātu cietušos, plāno varmākām piemērot elektronisko uzraudzību

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus Kriminālprocesa likumā, kas paredz, ka varmācīgajām personām varēs piemērot drošības līdzekļa izpildes elektronisko uzraudzību.

Kriminālziņas Jaunas briesmas: ļaundari izsprūk cauri uzņēmuma drošības vairogam (+VIDEO)

Drošības risinājumi ne vienmēr prasa lielus izdevumus, norāda eksperts.

Kriminālziņas NMPD mediķim piespriesta nosacīta brīvības atņemšana par palīdzības nesniegšanu

Par jaunas sievietes atstāšanu bezsamaņas stāvoklī un palīdzības nesniegšanu Zemgales rajona tiesa piespriedusi nosacītu brīvības atņemšanu bijušajam Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) ārsta palīgam, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Kriminālziņas Vēl vienā lietā tēvam par meitas izvarošanu piespriests mūža ieslodzījums

Zemgales apgabaltiesa aprīļa sākumā 43 gadus vecam vīrietim par seksuālu vardarbību pret savu mazgadīgo meitu un viņas izvarošanu piespriedusi bargāko soda mēru - mūža ieslodzījumu.

Lasiet arī

Interesanti fakti Lesbiešu pārim neizdodas panākt laulības ierakstīšanu Fizisko personu reģistrā

Pirmās instances tiesa ir noraidījusi kāda lesbiešu pāra prasību atcelt Latvijā pieņemto lēmumu, ar kuru pārim atteikts Latvijas Fizisko personu reģistrā fiksēt ziņas par Dānijā noslēgtu laulību, liecina publiski pieejamais spriedums.

Sabiedrība Kā izvēlēties piemērotu jaunu mājokli, konsultē eksperte (+VIDEO)

Ir svarīgi rūpīgi izvērtēt finansiālās iespējas un izdevumus.

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Kriminālziņas Krievijā aizturēts reperis no Rīgas (VIDEO)

Krievijas varasiestādes Tomskā īslaicīgi aizturējušas reperi no Rīgas Robertu Plaudi, kurš uzstājas ar skatuves vārdu "Platina", vēsta platformas "Telegram" kanāli "Ostorožno, novostji", "Baza" un citi.