• Ginta,
  • Gunda,
  • Gunta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Aktīviste turpina publiski atbalstīt agresorvalsti un tiek apcietināta

Teksta izmērs Aa Aa
Kriminālziņas
LETA 20:16, 31.03.2023


Tiesa piemērojusi apcietinājumu sabiedrības ievērību guvušajai aktīvistei Jeļenai Kreilei par karu slavinošu simbolu izmantošanu.



28.martā policijā saņemta informācija par to, ka Torņkalnā, Rīgā, kāda nama logos atkal redzami Krievijas karogi, uzraksts krievu valodā un viena lentīte Latvijas karoga krāsās, informēja Valsts policija.

Likumsargi reaģēja uz saņemto informāciju un devās uz jau zināmo adresi, kur sastapa iespējamo vainīgo sievieti un aizturēja viņu. Ceturtdien pēc policijas lūguma tiesa sievietei piemērojusi drošības līdzekli apcietinājums.

Policija sievietes dzīvesvietā veica kratīšanu, kuras laikā no logiem noņēma karogus un uzrakstu, kā arī izņēma priekšmetus, kam varētu būt pierādījumu nozīme. Sieviete tika aizturēta un nogādāta policijas iecirknī tālāko procesuālo darbību veikšanai.

Šī nebija pirmā reize, kad 1967.gadā dzimušās sievietes dzīvesvietā viesojās likumsargi - marta sākumā sieviete tika aizturēta par tamlīdzīgām darbībām, proti, par kara slavinošu simbolu izmantošanu. Arī toreiz sieviete sava dzīvokļa logos bija uzlīmējusi Krievijas karogus, vienu Latvijas karogu, vienu lentīti Latvijas karoga krāsās, kā arī dažādus uzrakstus krievu un latviešu valodā.

Šajos gadījumos policisti uzsāka kriminālprocesus pēc Krimināllikuma panta par genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma publisku slavināšanu. Par šādu noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

Valsts policija atgādina, ka agresorvalsti Krieviju vai tās armiju slavinošas aktivitātes un darbības Latvijā nav pieļaujamas un atbalstāmas.

Tikmēr Valsts drošības dienests (VDD) nesen rosinājis prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret Kreili, kura publiskās vietās regulāri demonstrēja atbalstu agresorvalstij Krievijai un tās sāktajam karam Ukrainā.

Kriminālprocesu pret šo personu VDD sāka aizvadītā gada 16.martā par Krievijas īstenoto kara noziegumu un noziegumu pret mieru iespējamu slavināšanu un attaisnošanu, informēja VDD.

Persona daudzkārt konstatēta publiskās vietās un publiskos pasākumos, nēsājot pleca somu ar simbolu "Z", kas Krievijas propagandas resursos tiek izmantots kā atbalsta simbols Krievijas sāktajai karadarbībai Ukrainā.

Tāpat persona pie Krievijas vēstniecības Rīgā pauda atbalstu agresorvalstij laikā, kad tur norisinājās pret Krievijas sākto karu Ukrainā vērsta protesta akcija. Persona regulāri veikusi arī citas provokatīvas darbības, kas vērstas uz Krievijas agresijas slavināšanu un attaisnošanu.

Pret sievieti Valsts policijas Rīgas Zemgales iecirknī sākti 35 administratīvā pārkāpumu procesi - puse par militārās agresijas un kara noziegumu slavinošu simbolu izmantošanu publiskā vietā un puse par Covid-19 ierobežojumu pārkāpumiem.

Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica" nesen vēstīja, ka Kreile ir mājsaimniece. Dzimusi un augusi Latvijā, bet latviski zinot pāris vārdu.

Protestētāja viņā esot pamodusies Covid-19 pandēmijas laikā, kad ieejai veikalā vajadzēja vakcinācijas sertifikātu. Tad arī sākušās pirmās saķeršanās ar likumsargiem, kas kulminēja pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā.

Sieviete žurnālistiem atkārtojusi, ka neiestājas ne par karu, ne par Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, bet no viņas nav bijis iespējams iegūt atbildi, kas notiek Ukrainā. Tas nekādi neesot saistīts ar pret viņu uzsāktajām lietām. Vainu nevienā no lietām Kreile neatzīstot, bet vēršanās pret viņu notiekot, jo "ļaunie spēki vēršas pret labajiem, tie ir dēmoni".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kriminālziņas Rīgas centrā pazudušais vīrietis atrasts miris Daugavā

Bezvēsts prombūtnē esošais Roberts Miksons, kurš nedēļas nogalē pazuda pēc iziešanas no atpūtas vietas Vecrīgā, otrdien bez dzīvības pazīmēm izcelts no Daugavas Rīgā, informē Valsts policija (VP).

Kriminālziņas Latvijā varētu ieviest kriminālatbildību par seksuālu uzmākšanos

Tieslietu ministrija (TM) kopā ar ekspertiem sākusi strādāt pie likuma izmaiņām, lai Latvijā ieviestu kriminālatbildību par seksuālu uzmākšanos.

Kriminālziņas KNAB vēlas tiesības saņemt no bankām plašākas ziņas par klientu darījumiem

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir sagatavojis grozījumus likumos, aicinot birojam piešķirt tiesības saņemt no kredītiestādēm plašākas ziņas par klientiem, to kontiem un finanšu darījumiem "taktiskās analīzes funkcijas veikšanai".

Kriminālziņas Robežsargi izņem 20 000 kontrabandas cigarešu

Svētdien, 24. martā, robežsargi pārtrauca cigarešu nelikumīgu pārvietošanu pāri Latvijas - Baltkrievijas valsts robežai un izņēma 20 000 kontrabandas cigarešu, ziņo Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Stratēģiskās attīstības un sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Jolanta Babiško.

Lasiet arī

Sabiedrība Augusi sabiedrības tolerance pret cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem

Pēdējos gados ir augusi Latvijas sabiedrības tolerance pret cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem un pašlaik vairāk nekā 74% Latvijas iedzīvotāju būtu gatavi uztvert cilvēkus ar garīga rakstura traucējumiem kā kaimiņus vai kolēģus, liecina Labklājības ministrijas (LM) veiktais pētījums par iedzīvotāju informētību un izpratni par deinstitucionalizācijas procesu.

Sabiedrība Nesāks kriminālprocesu saistībā ar ES fondu zaudēšanu PSKUS ēkas projektā

Ģenerālprokuratūra, noslēdzot pārbaudi, nolēmusi nesākt kriminālprocesu saistībā ar Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansējuma zaudēšanu VSIA "Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīcas" (PSKUS) ēkas projektā.

Sports Bertāns gūst piecus punktus «Hornets» uzvarā

Latvijas basketbolists Dāvis Bertāns trešdien guva piecus punktus Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlē, kurā viņa pārstāvētā Šarlotas "Hornets" komanda izcīnīja uzvaru.

Pasaule Ukraina naktī notriekusi 26 krievu lidrobotus

Ukrainas pretgaisa aizsardzība aizvadītajā naktī notriekusi 26 lidrobotus, ko Krievija raidīja uz mērķiem Ukrainā, ceturtdien paziņoja Ukrainas Gaisa spēki.