• Mirta,
  • Ziedīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvija piedzīvo zādzību vilni privātīpašumos: 15 eksperta padomi

Teksta izmērs Aa Aa
Kriminālziņas
EKSKLUZĪVI! 12:10, 08.02.2023


Kā kļuva zināms VS.LV, Latvijas kriminālpolicijai izdevies atpazīt vienu no noziedzniekiem, kurš nokļuvis videokameras modrās redzeslokā, ielaužoties privātmājā Rīgā, kur nozagti 6000 eiro un dažādas mantas.


Pirmkārt, jums jāsāk ar žogu.
Foto: vs.lv

«Mūsu ārdurvīm bija slēdzene, kā seifam», - stāstīja cietusī saimniece.

«Tāpēc izsita logu, taču nerēķinājās ar to, ka otrā mājas puse dodas uz autoservisu, kas aprīkots ar novērošanas kameras. Rezultātā vienam no noziedzniekiem, ģērbies jakā ar kapuci, seja izgaismoja. Policija teica, ka ar to pilnīgi pietiek, lai noteiktu biometriskos datus. Mēs gaidām, kad šie ļaundari tiks notverti».

NBS virsnieks rezervē, drošības eksperts Einārs Graudiņš komentē:

-Sakarā ar krasu sociālekonomiskās situācijas pasliktināšanos, personu budžeta izdevumu palielinājumu un slēptā bezdarba augšanu, nenovēršami pieaugs zādzības un zādzības ar ielaušanos no privātīpašuma objektiem: mājas, dzīvokļi, autotransports. Tā ,kā šī nozieguma veida statistika, t.sk. nereģistrētā, ir milzīga, bet tiesībsargājošo institūciju iespējas ierobežotas, tad slīcēju glābšana faktiski ir pašu slīcēju rokās. Kā liecina prakse, ja zaglis netiek aizturēts uz karstām pēdām vai pēc zināma laika neiekrīt organizēta grupa, tad šo nozieguma veidu atklāt faktiski kļūst neiespējami. Situācija Latvijā privātīpašuma apzagšanas sfērā ne ar ko īpaši neatšķiras no citām Baltijas kaimiņvalstīm vai ES kopumā. Zaguši ir vienmēr, zog šodien un neapšaubāmi zags nākotnē.

Tomēr ir iespējami pasākumi, kā samazināt, cik vien iespējams, risku kļūt par apzagšanas upuri. Arī šī metodika nav unikāla un faktiski piemērojama jebkurai ES valstij. E.Graudiņš iesaka:

1. Nekad sociālajos tīklos neievietojiet savas dzīves vietas foto, it īpaši-iekštelpu.

2. Sabiedriskās vietās ar savu ārieni nedemonstrējiet bagātu dzīves veidu: dārgi juvelierizstrādājumi, brendu apģērbu kolekcijas, Šveices pulksteņi utt. Nekad pie veikalu kasēm neņemiet skaidro naudu no naudas maka, kurā ievietoti tūkstoši eiro banknotēs.

3. Obligāti apdrošiniet īpašumu, t.sk. Kustamo - ar detalizētu dārgāko priekšmetu pārskaitījumu .

4. Obligāti jebkādām ārdurvīm ir jābūt no tērauda ar zirnekļveida atslēgu, pavisam labi, ja arī nākamās - otrās ieejas durvis ir analogas pirmajām.

5. Obligāti uzstādiet apsardzes signalizāciju (kustība, krasas temperatūras izmaiņas, piedūmojums) ar rezerves barošanas bloku (blokiem) strāvas atslēgšanas gadījumā. Mobilā apsardzes pults vienmēr ir ar trauksmes pogas funkciju. Uz jeb kā virināma vai attaisāma, caur ,ko var iekļūt jūsu īpašumā - apsardzes signalizācijas atvēršanas sensors.

6. Ipašuma ārieni un iekštelpas nodrošiniet ar videonovērošanu ( t.sk. nakts ierakstā ) ar informācijas uzkrājumu mākonī. Pats par sevi saprotams, ka arī videonovērošanai ir rezerves autonoms enerģijas avots. Pirmo stāvu logus aplīmējiet ar drošības plēvi un vēlams aizkarus turēt aizvērtus.

7. Ja īpašumam vairāki stāvi, tad stāvus,kur nenakšņojat, uz miega laiku nododat uz signalizācijas pulti.

8. Patiesas vērtības glabājat ugunsdrošā seifā (minimāli 30 minūšu izturība), kurš vienlaicīgi pieskrūvēts gan pie sienas un grīdas, bet vislabāk - iebetonēts nesošā konstrukcijā. Īpaši vērtīgus priekšmetus rekomendēju glabāt banku seifos ārpus valsts teritorijas.

9. Vienmēr (arī atrodoties īpašumā) turat aizslēgtas ārdurvis. Nekad no iekšpuses ārdurvju slēdzenē neatstājat atslēgu,tai jābūt izņemtai.

10. Signalizācijai obligāti jābūt ar trauksmes sirēnu (līdz 180 sekundēm) un apgaismes prožektora ieslēgšanos.

11. Pats par sevi saprotams, ka gan signalizācija, gan videonovērošana ir savienota ar jūsu ierīcēm, kontrolējama un redzama no jebkuras vietas pasaulē 24/7.

12. Gan uz žogiem, ieejas durvīm,gan logiem izvietojat uzlīmes, ka īpašums ir ar signalizāciju un videonovērošanu.

13. Mājās,kur dzīvojat, neaiciniet svešus vai mazpazīstamus cilvēkus, tas attiecas arī uz bērnu draugiem. Mājas nav birojs vai kafejnīca.

14. Uzturat draudzīgas attiecības ar tuvākajiem kaimiņiem, it īpaši - pensijas vecuma dāmām (atstājiet viņām savu privāto telefona numuru), kuras nekļūdīgi fiksē svešiniekus, ka ari labi atceras auto krāsu un marku.

15. Ja profesionāļi no jūsu īpašuma gribēs nočiept Rafaēla gleznu, tad visdrīzāk, ka arī nozags, bet izpildot visu citu augstāk norādīto, Jūsu īpašuma drošība palielinās par 90%.

«Atsevišķi ir jautājums par mājas teritorijā izvietotām signālraķetēm, lāzeržogiem u.tt., - secina drošības eksperts, -Es tomēr nerekomendēju apsardzes jautājumos paļauties tikai uz suni Peksi, jo diemžēl viņa beztrokšņa likvidācija ir 1 sekundes jautājums, kā arī saimniekam turēt pa rokai automātisko karabīni, jo nošauts zaglis diemžēl lielākoties tiek traktēts, kā slepkavība aiz neuzmanības labākajā gadījumā».

Krišs Ziverts (teksts un foto)


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kriminālziņas NMPD mediķim piespriesta nosacīta brīvības atņemšana par palīdzības nesniegšanu

Par jaunas sievietes atstāšanu bezsamaņas stāvoklī un palīdzības nesniegšanu Zemgales rajona tiesa piespriedusi nosacītu brīvības atņemšanu bijušajam Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) ārsta palīgam, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Kriminālziņas Vēl vienā lietā tēvam par meitas izvarošanu piespriests mūža ieslodzījums

Zemgales apgabaltiesa aprīļa sākumā 43 gadus vecam vīrietim par seksuālu vardarbību pret savu mazgadīgo meitu un viņas izvarošanu piespriedusi bargāko soda mēru - mūža ieslodzījumu.

Kriminālziņas Latvijas pilsoni varētu izdot Spānijai. Ko viņš izdarījis?

Krāpšanas shēmā par viltotiem ieguldījumiem kaņepju ražotnēs aizdomās turēto Latvijas pilsoni varētu izdot Spānijai.

Kriminālziņas Daugavpilī pie nelielā platībā degošiem atkritumiem atrasts miris cilvēks

Daugavpilī svētdienas vakarā pie nelielā platībā degošiem atkritumiem atrasts miris cilvēks, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests.

Lasiet arī

Ekonomika LG apgrozījums samazinājies 4,4 reizes un ciesti 57 miljonu eiro zaudējumi

AS "Latvijas gāze" (LG) koncerna neto apgrozījums pērn bija 159,819 miljoni eiro, kas ir 4,4 reizes mazāk nekā 2022.gadā, kad dabasgāzes cenas piedzīvoja milzu kāpumu, kā arī uzņēmums cieta 56,911 miljonu eiro zaudējumus pretstatā peļņai gadu iepriekš, teikts uzņēmuma paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Sabiedrība Latvieši pērk dārgāku sadzīves tehniku, lai to varētu salabot (+VIDEO)

Sabiedrības apziņa par ilgtspējīgu dzīvesveidu pieaug, un cilvēki kļūst arvien izglītotāki attiecībā uz to, kā viņu izvēles ietekmē vidi.

Ekonomika Inovāciju Akadēmijā ieguvumus sniedza 23 industriālas nozares (+VIDEO)

Visu trīs Inovācijas Akadēmijas programmas gadu laikā, daudzas komandas ir pierādījušas savu spēkuю

Ekonomika Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētāja amatā iecelts Merirands

VSIA "Autotransporta direkcija" (ATD) valdes priekšsēdētāja amatā iecelts Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretāres vietnieks Dins Merirands, informēja SM pārstāvji.