• Ginta,
  • Gunda,
  • Gunta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Bior amatpersonas lieta par 130 000 eiro zaudējumu nodarīšanu nodota tiesā

Teksta izmērs Aa Aa
Kriminālziņas
LETA 17:35, 01.12.2022


Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) rosina prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "Bior" amatpersonu par iespējamu dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, kā rezultātā institūcijai nodarīts zaudējums aptuveni 130 000 eiro apmērā, informēja birojs.


Publicitātes foto.

Izmeklētāju skatījumā, pirmstiesas izmeklēšanas laikā iegūtie pierādījumi liecina, ka valsts amatpersona, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā, nelikumīgi audzēja zivis divās "Bior" audzētavās - zivis tika audzētas pretlikumīgi izveidotos baseinos "Bior" telpās, izmantojot šīs institūcijas infrastruktūru un materiāli tehniskos resursus.

Tādā veidā valsts amatpersona institūcijai nodarīja 129 644 eiro mantisko zaudējumu. Izmeklētais noziedzīgais nodarījums īstenots laikā ne vēlāk kā no 2018.gada augusta līdz 2021.gada 4.jūnijam.

KNAB kriminālprocesu sāka 2021.gada 5.jūlijā.

KNAB, nosūtot krimināllietas materiālus Vidzemes prokuratūrai, noslēdzis pirmstiesas izmeklēšanu. Pašlaik prokuratūrai kā procesa virzītājai jālemj par krimināllietas turpmāko virzību.

"Bior" pārstāve Ilze Dimante informēja, ka pats institūts 2021.gada 26.maijā, veicot ikgadējo pārbaudi zivju audzētavā, konstatēja, ka darbinieks ļaunprātīgi izmanto dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā un nelikumīgi audzēja zivis.

Par pārbaudē konstatētajām nelikumībām darbiniekam tika pieprasīts nekavējoties sniegt paskaidrojumus.

"Vēlamies uzsvērt, ka institūts pēc konstatētajām pretlikumīgajām darbībām, kuras veica darbinieks, radot ievērojamus zaudējumus zivju audzētavai, nekavējoties ziņoja tiesībsargājošajām iestādēm, vēršoties ar iesniegumu par kriminālprocesa uzsākšanu," teikts institūta paziņojumā.

2021.gada 4.jūnijā ar šo darbinieku pārtrauktas darba tiesiskās attiecības.

Jau ziņots, ka šī nav vienīgā lieta, kuru KNAB ierosināja saistībā ar "Bior" amatpersonām. 2018.nogalē prokuratūra par naudas izkrāpšanu no valsts budžeta saistībā ar stikla zušu iepirkumiem sāka kriminālvajāšanu pret "Bior" darbinieku un diviem Lietuvas pilsoņiem. LTV raidījums "de facto" toreiz informēja, ka, iespējams, lietā apsūdzības vērstas pret "Bior" pārtikas un vides izmeklējuma laboratorijas vadītāju Vadimu Bartkeviču.

Šī bija pamatlieta kriminālprocesam, kas tika sākts pirms vairākiem gadiem par stikla zušu iepirkuma konkursu "Bior". KNAB jau 2015.gadā nodeva prokuratūrai kriminālvajāšanai izdalītu lietu par stikla zušu iepirkuma konkursu. Šajā lietā, kurā apsūdzības bija uzrādītas par krāpšanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kriminālziņas Rīgas centrā pazudušais vīrietis atrasts miris Daugavā

Bezvēsts prombūtnē esošais Roberts Miksons, kurš nedēļas nogalē pazuda pēc iziešanas no atpūtas vietas Vecrīgā, otrdien bez dzīvības pazīmēm izcelts no Daugavas Rīgā, informē Valsts policija (VP).

Kriminālziņas Latvijā varētu ieviest kriminālatbildību par seksuālu uzmākšanos

Tieslietu ministrija (TM) kopā ar ekspertiem sākusi strādāt pie likuma izmaiņām, lai Latvijā ieviestu kriminālatbildību par seksuālu uzmākšanos.

Kriminālziņas KNAB vēlas tiesības saņemt no bankām plašākas ziņas par klientu darījumiem

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir sagatavojis grozījumus likumos, aicinot birojam piešķirt tiesības saņemt no kredītiestādēm plašākas ziņas par klientiem, to kontiem un finanšu darījumiem "taktiskās analīzes funkcijas veikšanai".

Kriminālziņas Robežsargi izņem 20 000 kontrabandas cigarešu

Svētdien, 24. martā, robežsargi pārtrauca cigarešu nelikumīgu pārvietošanu pāri Latvijas - Baltkrievijas valsts robežai un izņēma 20 000 kontrabandas cigarešu, ziņo Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Stratēģiskās attīstības un sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Jolanta Babiško.

Lasiet arī

Kultūra Paziņoti Latvijas Literatūras gada balvas nominanti

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā ceturtdien noskaidroti Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) nominanti.

Sabiedrība Taksometru vaučeru tirdzniecību Rīgas lidostā varētu sākt aprīlī

Taksometru vaučeru tirdzniecību VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" varētu sākt aprīlī, ceturtdien preses konferencē medijiem sacīja Rīgas lidostas valdes priekšsēdētāja Laila Odiņa.

Sabiedrība Kurš visbiežāk uzstājās no tribīnes?

Saeima šī gada ziemas sesiju slēdz 28.martā un pavasara sesiju sāks 8.aprīlī.

Pasaule Krievija pārceļ kara lidmašīnas no Pleskavas uz Sibīriju

Krievija pārvieto Pleskavā izvietotās kara transporta lidmašīnas "Il-76" uz 2700 kilometru attālo Hantu-Mansu reģionu, jo bažījas par iespējamiem Ukrainas gaisa uzbrukumiem, ziņo igauņu laikraksts "Louna-Eesti Postimees".