• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Divi spilgti Jūrmalas mākslinieki šodien savā dzimtajā pilsētā atklāj izstādes

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
VS.LV 08:13, 11.10.2023


Talantīgā māksliniece un tēlnieks prezentē darbus, kas tapuši savas jaunrades virsotnē.


Ērika ir Jūrmalas Mākslinieku biedrības biedre kopš 2010.gada.

Jūrmalas muzejā no 11.oktobra skatāmas divas jaunas izstādes. Gleznotāja Ērika Kumerova ar savām spilgtajām, saturiski ietilpīgajām kompozīcijām ved skatītāju ceļojumā "Aiz trejdeviņiem mežiem", bet tēlnieks Aigars Zemītis izstādē "B" jeb "Sveicieni no Konstantīna!" rotaļājas ar priekšstatiem par moderno tēlniecību un formu vienkāršību.

"Glezniecībā Ērika Kumerova turpina attīstīt nosacīti abstraktu virzienu. Mākslinieces rokrakstu raksturo vieglums, enerģiski, brīvi triepieni un veikla tehnika, kas apvienota ar lielisku plastikas un kompozīcijas izjūtu. Koloristes talants ir viens no spilgtākajiem lielumiem Ērikas radošajā veikumā - pat tumsnējo krāstoņu pielietojums nerada drūmu noskaņu, gluži otrādi, kontrasti ļauj iemirdzēties blakus esošajiem košo un gaišo toņu laukumiem. Mākslinieces radītajās gleznās reālās pasaules mirkļi pārtapuši fantastiskā nosacītu atspulgu pasaulē, kas raisa saldi rūgtas noskaņas. Darbi ir saturiski ietilpīgi un atklājumiem bagāti - rotaļājoties ar gaismu un plašo krāstoņu diapazonu, gleznās atspoguļota bagātīga sajūtu gamma un iekodētas cilvēku emocijas", stasta Ieva Trillo, mākslas zinātniece.

Ērika Kumerova (1973) izglītību ieguvusi gan Latvijā gan ASV. Rīgas Lietišķās mākslas vidusskola, Keramikas nodaļa (1988 - 1992). Latvijas Mākslas akadēmija, Keramikas nodaļa (1993 - 1996). Humboldta Universitāte Kalifornijā, ASV, speciālā mākslas programma (1996 - 1997). Latvijas Mākslas akadēmija, Keramikas nodaļa, bakalaura grāds (1998 - 1999). Ērika ir Jūrmalas Mākslinieku biedrības biedre (kopš 2010.gada) un Latvijas Mākslinieku Savienības biedre (kopš 2014.gada), sarīkojusi 23 personālizstādes un piedalījusies vairāk kā 30 grupu izstādēs Latvijā un ārvalstīs.

Tēlnieks Aigars Zemītis ar izstādi "B" jeb "Sveicieni no Konstantīna!" atgriežas savā dzimtajā pilsētā Jūrmalā. "Ļoti daudz saules un spilgtu Bērnības sajūtu esmu paņēmis sev līdz no Jūrmalas. Neatceros kā sauca to ieliņu dzelzceļa malā. Manās sajūtās tā paliks kā Ceriņu iela, taču virzienā uz Rīgu, tā pārtop par Brīvības prospektu. Katrā pilsētā ir Brīvības iela, vai prospekts, vai gatve. Ogrē ir Brīvības iela, arī Balvos ir Brīvības iela un Rīgā arī ir… Mana Brīvības iela mani atvedusi uz Balvu novadu. Turpinu mācīties savu Brīvību… Mani uzrunā domas un formas tīrība, vieglums, miers… Un tad mani uzrunāja Konstantīns, un es nolēmu atvest uz Majoru muzeju sveicienu no Konstantīna… Konstantīna Brancusi… Man patīk, ka es to varu un es to gribu…", stasta Aigars Zemītis.

Aigars Zemītis (1966) mācījies tēlniecību studijā pie tēlnieka Jāņa Bārdas, vēlāk studējis Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļā pie profesoriem Alberta Terpilovska, Igora Vasiļjeva. Izstādēs piedalās kopš 1990.gada, sarīkojis personālizstādes Latvijā, Vācijā, Somijā. Šobrīd savu brīvību meklē, dzīvojot ģeogrāfiski tālu no iedomātā centra Balvu novadā.

Ērikas Kumerovas un Aigara Zemīša izstādes skatāmas no 11.oktobra līdz 30.decembrim. Tikšanās ar māksliniekiem 20.oktobrī pl. 17.00 Muzeja darba laiks: P.,O. - Slēgts, T.-Sv. - 10.00 - 17.00


"Mani uzrunā domas un formas tīrība", - tā Aigars.
"Mani uzrunā domas un formas tīrība", - tā Aigars.

Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra AB dambī notiks festivāls «‎bez narkotikām un alkohola»‎ (+VIDEO)

"Мēs cenšamies rūpēties par naturālu un īstu pieredzi".

Kultūra Durbes pils pagalmā ar albuma prezentācijas koncertu debitē Afroedīte (+VIDEO)

Dziedātāja sevi jūlijā pieteica ar albumu "Mīlestības dziesmas iesācējiem".

Kultūra 13. septembrī Rotko centrā atklās ebreju mākslinieka no Krievijas (+VIDEO)

Starp Geršova nozīmīgākajiem darbiem jāmin sērijas “Mikelandželo” un “Atmiņas par Vitebsku”, cikli “Par Dmitrija Šostakoviča septīto simfoniju” un “Rekviēms”, kā arī Marka Šagāla un Pāvela Filonova portreti.

Kultūra Amerikāņu vokālie speciālisti meklē talantus Rīgā un Liepājā (+VIDEO)

Latvijas speciālistiem būs iespēja klausīties tieši viņiem pielāgotas lekcijas.

Lasiet arī

Sabiedrība Pēc plūdiem Jūrmalā sākta ārkārtas ūdens dezinfekcija

Jūrmalā, Dzintaru - Lielupes rajonā, sākta ārkārtas ūdens dezinfekcija pēc plūdiem, aģentūra LETA uzzināja pilsētas pašvaldībā.

Sabiedrība Teju dubultosies braukšanas maksa Jūrmalas sabiedriskajā transportā

No šodienas gandrīz dubultosies sabiedriskā transporta braukšanas maksas tarifi Jūrmalas maršrutu tīkla pilsētas nozīmes maršrutos, lēmusi pilsētas dome.

Sabiedrība Jūrmalā stāvošo ūdeni mēģinās sūknēt jūras virzienā (+FOTO)

Jūrmalā pēc lielajām lietavām arvien stāvošo ūdeni mēģinās sūknēt jūras virzienā, šorīt intervijā Latvijas Radio stāstīja Jūrmalas domes priekšsēdētāja Rita Sproģe (ZZS).

Sabiedrība Teju dubultosies braukšanas maksa Jūrmalas sabiedriskajā transportā

No 1.augusta gandrīz dubultosies sabiedriskā transporta braukšanas maksas tarifi Jūrmalas maršrutu tīkla pilsētas nozīmes maršrutos, ceturtdien lēmusi pilsētas dome.