• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijā notiks Eiropas Zooloģisko dārzu un akvāriju asociācijas konference

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
VS.LV 21:02, 16.01.2023


Rīgā no 19. līdz 22.janvārim notiks Eiropas Zooloģisko dārzu un akvāriju asociācijas zooloģisko dārzu dzīvnieku barošanas konference,ziņo Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārzs.


Ilustratīvs foto.

Dalību konferencē reģistrējuši 132 dalībnieki no 28 valstīm, pārstāvot 89 zooloģiskos dārzus un universitātes no Eiropas, Āzijas, Austrālijas, Āfrikas un Ziemeļamerikas.

"Šī konference ir pēdējo gadu lielākais profesionālais pasākums, kas mums ir svarīgs kā zoodārza profesionāļiem. Konference pirmo reizi notiek Rīgas Zoodārzā, mums ir gods uzņemt savās mājās vairāk nekā 130 profesionāļus no visas pasaules," norāda zooloģiskā dārza dzīvnieku kolekcijas vadītāja Guna Vītola.

Zooloģisko dārzu dzīvnieku prasmīga ēdināšana ir viens no nozīmīgākajiem uzdevumiem, lai nodrošinātu to iemītnieku labsajūtu. Liela uzmanība šim jautājumam tiek pievērsta arī Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā, lai 400 dažādu sugu dzīvnieki, kopumā vairāk nekā 3300 iemītnieku, saņemtu piemērotu un viņu fizioloģiskajām vajadzībām atbilstošu, sabalansētu barību.

Gadā šiem mērķiem Rīgas Zoodārzā tiek patērētas apmēram 600 tonnas dažāda veida barības, tostarp 43 tonnas specializētās granulētās barības, 39 tonnas dārzeņu un 28 tonnas augļu, 3,4 tonnas graudaugu, kā arī 210 tonnas zaļbarības, 155 tonnas siena, 69 tonnas zaru, 11 000 žāvētu lapainu zaru slotiņu.

Papildus tam Rīgas Zoodārza dzīvnieki apēd 20 tonnas gaļas un 9,5 tonnas zivju.

Gadā Zooloģiskā dārza audzētavā izaug apmēram 500 kilogrami barības kukaiņu, kuri tiek baroti ar vietējā siltumnīcā diedzētiem kviešu dīgstiem. Šāda dzīvā barība lieliski bagātina Rīgas Zoodārza kukaiņēdāju dzīvnieku ēdienkarti.

Liela uzmanība tiek pievērsta ne tikai kvalitatīvas un sabalansētas barības pasniegšanai, bet arī metodēm un pielāgojumiem, kas veicinātu dzīvnieku aktivitāti barošanās procesā jeb vides bagātināšanas elementiem.

Daudzos voljēros izvietotas kartona vai organiskā stikla caurules, finiera kastes vai lielas pudeles ar caurumiem, pa kuriem dzīvnieki cenšas izķeksēt saskatāmo, bet grūti aizsniedzamo barību. Šādas ainas vērojamas piemēram, pie kalitriksiem, surikatiem, žirafēm un jenotiem. Geladām un huzārpērtiķiem sagādāts labirints, kurā paslēpta barība, savukārt žirafu aploka dzīvnieki var izvingrināt garo mēli kausiņu un karošu trenažierī.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Kuldīgas mākslinieces Sabīnes Verneres darbi tika novērtēti Vīnē (+VIDEO)

Verneres darbi ir izteikti jutekliski, emocionāli un estētiski pievilcīgi.

Kultūra «Emmy» ceremonijā triumfē «Shogun» un «Hacks»

"Emmy" balvu pasniegšanas ceremonijā svētdien Losandželosā labāko seriālu godalgas saņēma seriāli "Shogun" ("Sjoguns") un "Hacks" ("Padomi").

Kultūra Piedzīvojumu filma «Banāns upē» dodas Latvijas tūrē

Stāsta centrā ir jauns vīrietis, kurš mēģina sadraudzēties ar savas draudzenes trīspadsmit gadus veco dēlu.

Kultūra «Autobuss debesīs» ieraksta jaunu singlu un gatavojas 25 gadu jubilejam (+VIDEO)

"Tagad, gatavojoties tūrei un jaunajam albumam, sapratām, ka dziesma ir īsta pērlīte".

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.