• Agija,
  • Aldonis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Izveidots trīsdimensiju Adventes kalendārs

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
LETA 21:44, 25.11.2022


Turpinot iecienītu tradīciju, Rundāles pils muzejs gada nogalē piedāvā ieskatīties trīsdimensiju Adventes kalendārā muzeja mājaslapā, nformēja Rundāles pils muzeja pārstāve Andra Jakoviča.


Ilustratīvs foto.

Šogad kalendārs ir veltīts muzeja sudrablietu kolekcijai. Kalendārs būs pieejams latviešu, angļu un vācu valodās.

No 1. līdz 24.decembrim trīsdimensiju fotogrāfijās būs apskatāmi dažādi sudraba priekšmeti - kausi, kannas, kārbiņas, trauki, rakstāmpiederumu un tualetes piederumu komplekti -, kas radīti laikā no 15.gadsimta līdz 20.gadsimta sākumam. Adventes kalendārs dos iespēju priekšmetus pietuvināt un aplūkot no visām pusēm, lai pamanītu nianses, kas nav redzamas, skatoties uz to muzeja vitrīnā. Katru dienu, sākot ar 1.decembri, kalendārā būs atverams viens jauns lodziņš ar vienu priekšmetu. Adventes kalendārs būs pieejams latviešu, angļu un vācu valodās.

Muzeja sudraba izstrādājumu kolekcijas pamatu veido sakrālie priekšmeti, kurus muzejam nodevušas Latvijas draudzes. Vecākais no tiem ir 15.gadsimtā izgatavotais gotiskais Svētā Vakarēdiena kauss no Rīgas Sv. Jāņa baznīcas. Tas ir viens no senākajiem pirmsreformācijas laika Rīgas sudrabkaļu darinātajiem liturģiskajiem priekšmetiem, kas saglabājies līdz mūsdienām.

Vēsturiskā ziņā unikāls priekšmets ir maza parfimērijas kārbiņa, Jelgavas meistara Georga Šmīdhammera darbs, kuru vēlākais Kurzemes-Zemgales hercogs Ernsts Johans Bīrons 1722.gadā uzdāvināja savai līgavai Benignai Gotlībai fon Trotai-Treidenai.

Īpaši vērtīgs priekšmets ir arī baroka laikmetā izcilākā Rīgas sudrabkaļa Johana Georga Ebena 1706.gadā darinātā kanna ar vāku. Ebenam raksturīgs meistarīgs figūru un perspektīvas atveidojums lēzenā cilnī. Viņa darbi atrodas arī Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā, Viktorijas un Alberta muzejā Londonā un Metropolitēna muzejā Ņujorkā.

Trīsdimensiju Adventes kalendāru veidošana sadarbībā ar studiju "Ocean Multimedia" muzejā notiek jau vairākus gadus. Interesentiem ir bijusi iespēja tuvāk izpētīt stikla, porcelāna un fajansa priekšmetus, daļu no muzeja vēdekļu kolekcijas, apgaismes ķermeņus, sīkus sadzīves priekšmetus - kārbiņas, adatiņas, stikla pudelītes - un muzeja pulksteņu kolekcijas interesantākos eksemplārus. Šo priekšmetu attēli tagad apskatāmi Rundāles pils muzeja mājas lapas sadaļā "Virtuālais muzejs".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Rīgā sāksies Lieldienu kultūras un izklaides pasākumi

Šodien Rīgā sāksies Lieldienu kultūras un izklaides pasākumi, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļā.

Kultūra Palestīniešu atbalstītāji piespiež Britu muzeju agrāk beigt darbu

Palestīniešu atbalstītāju demonstrācijas dēļ Britu muzejs svētdien bijis spiests slēgt savas durvis pirms paredzētā laika.

Kultūra Latvijas rokenrola varonis Novikovs atkal ir uz skatuves (+VIDEO)

"Redzēsim, kādas būs atskaņas par manām jaunajām dziesmām, taču esmu sajutis pieprasījumu".

Lasiet arī

Sabiedrība Par vectēva noslepkavošanu mazdēlam piespriež 18 gadu cietumsodu

Vidzemes rajona tiesa jaunam vīrietim par vectēva noslepkavošanu piespriedusi 18 gadu cietumsodu.

Sabiedrība LVM: pēdējo piecu gadu laikā pieauguši mežos atstāto atkritumu apjomi

Pēdējo piecu gadu laikā pieauguši mežos atstāto atkritumu apjomi, lielākos apjomus sasniedzot pavasara un rudens mēnešos, liecina LVM publiskotā informācija.

Sabiedrība Siliņa: Kariņš rīkojies kā kārtīgs Rietumu politiķis

Atkāpjoties no ārlietu ministra amata, Krišjānis Kariņš (JV) rīkojies kā kārtīgs Rietumu politiķis, ceturtdien pēc sarunas ar politiķi paziņoja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Pasaule Maskavā aizturēti pieci žurnālisti

Maskavā policija pēdējo 24 stundu laikā aizturējusi piecus neatkarīgos žurnālistus, no kuriem viens ticis piekauts, ceturtdien paziņojusi nevalstiskā organizācija "OVD-Info".