• Gunvaldis,
  • Gunvaris,
  • Sandra,
  • Sondra
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kāpēc Latvijā joprojām populāri paliek apvidus auto un krosoveri (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 12:02, 30.08.2024


"Tagad pirmo vijoli spēlē tehnoloģijas".


Uz mūsu ceļiem bieži vien var pabraukt tikai SUV.

Agrāk cilvēki braukšanai pilsētā izvēlējās mazus hečbekus, biznesmeņi brauca ar sedaniem, bet ceļotāji - ar universāļiem. Ģimenes iegādājās minivenus vai mikroautobusus, bet lauksaimnieki, mednieki un visi, kas pārvietojās pa sarežģītu apvidu, pirka apvidniekus. Vienpatņi un jauni pāri deva priekšroku kupejām un kabrioletiem. Tagad, īpaši Latvijā, vērojama īsta mānija pēc transportlīdzekļiem ar paaugstinātu klīrensu. Pie mums vislabāk tiek pirkti vidējas klases vidēju gabarītu apvidus auto un krosoveri. No kurienes šī tendence radusies?

SUV pērk, bet savvaļas ekspedīcijās nedodas

Nesenās pārmaiņas tirgū nepārsteidz auto žurnālistu Māri Gaugeru. Pēc viņa domām, laika gaitā cilvēki vienkārši saprata, ka noteiktas SUV funkcijas ir ārkārtīgi noderīgas uz ceļa arī bez nobraukšanas no asfalta. Tas arī ierādīja jaunu virzienu ražotājiem.

"Agrāk apvidnieki bija tieši tādi - labi izvadāja pa bezceļu, taču nebija ērti ikdienā. Vēlāk cilvēki aptvēra, ka sēdēt augstāk ir patīkamāk, lielāka virsbūve dod drošības sajūtu, bet pats SUV tēls šķiet nopietnāks, tāpēc pamazām šo segmentu iecienīja arī tie, kas pat negrasījās doties savvaļas trasēs. Ražotāji to saprata, un modeļi tika pielāgoti šīm vēlmēm: saglabājās tēls, spēcīgs dizains un augsta sēdpozīcija, bet braukt varēja viegli un ērti. Gluži kā ar vieglo automašīnu. Ne vienmēr ir vajadzīga pilnpiedziņa," skaidro Māris.

ākotnēji ražotāji savus SUV sagatavoja sarežģītam apvidum, aprīkojot ar pazeminātiem pārnesumiem un bloķējošiem diferenciāļiem, taču ar laiku šie mezgli no modeļu piedāvājuma izzuda, jo jaunie īpašnieki ar tiem pārvietojās tikai pa civilizētiem ceļiem.

Sekojot premium segmentam, savu vietu ir iekarojuši arī vidējās klases auto. Krosoveri un apvidnieki ir aizēnojuši minivenus un arvien vairāk no tirgus izspiež sedanus un universāļus.

Visas nepieciešamās funkcijas vienuviet

Cilvēki jau sen ir sapratuši, ka ietilpīgais SUV salons un lielais bagāžnieks var aizstāt minivenus un universāļus. Pateicoties mūsdienīgām balstiekārtām, dinamikas ziņā šāda tipa transportlīdzekļi vairs būtiski neatpaliek no mazākiem modeļiem. Turklāt lielais klīrenss ļauj gan patīkami pa grants ceļiem tikt līdz lauku viensētai, gan nemulst pie apmalēm pilsētā.

"Tagad pirmo vijoli spēlē tehnoloģijas. Labi brauc lielākā daļa automašīnu, un būtiskākās atšķirības ir tehnoloģijās. Dažkārt liekas - ai, bez tā jau var iztikt, bet, kad pierodam pie vienas vai otras sistēmas, bez tās dzīvot vairs negribas. Tāpēc cilvēkiem patīk, piemēram, ātri reaģējoši augstas izšķirtspējas ekrāni," skaidro Māris Gaugers.

Lai gan auto cienītājiem šie modeļi varētu šķist garlaicīgi, tehnoloģiski progresīvie plašpatēriņa krosoveri un apvidnieki piedāvā gandrīz visas funkcijas, kas mums varētu noderēt ikdienā. Un cilvēki to novērtē, balsojot ar savu maku.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Siliņa saņēmusi Ukrainas valsts ordenu

\Uzturoties vizītē Ukrainā, Latvijas Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) saņēmusi Ukrainas valsts apbalvojumu - Kņazienes Olgas I šķiras ordeni, kuru premjerei pasniedza Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, informēja Ministru kabineta preses sekretāre Santa Jirgensone.

Interesanti fakti Latvietis izstrādājis datorspēli, kas mudina staigāt (+VIDEO)

Darbības, piemēram, cirst kokus, ir iespējams uzstādīt pirms došanās pastaigā.

Interesanti fakti Latvijas ūdenstilpēs pārņem bīstamais rotāns, ihtiologi ceļ trauksmi (+VIDEO)

Šī asarveidīgo kārtas suga nāk no Ķīnas ziemeļaustrumiem.

Interesanti fakti Sēņu augšanai nelabvēlīgu laikapstākļu dēļ atlikta Dabas muzeja sēņu izstāde

Sēņu augšanai nelabvēlīgu laikapstākļu dēļ atlikta šonedēļ plānotā Dabas muzeja sēņu izstāde, informē pasākuma rīkotāji.

Lasiet arī