• Iza,
  • Izabella
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Zinātnieki atklājuši unikālu mūsu smadzeņu spēju

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 07:36, 27.08.2024


Mūsu smadzenes ir neticami sarežģīta struktūra ar daudzām neizmantotām spējām. Zinātnieki nesen atklāja, ka tās spēj "dzirdēt" lietas, kas vēl fiziski nav sasniegušas mūsu ausis.



Nesenā zinātnieku pētījumā tika parādīts, ka, lasot lūpas, mūsu smadzenes aktivizē apgabalus, kas atbildīgi par dzirdamo runu, kas var izklausīties diezgan dīvaini. Tomēr, balstoties uz atklājumiem, zinātnieki ierosināja, ka smadzenes atšifrē no lūpām nolasītus vārdus līdzīgi tam, kā tās apstrādā runāto valodu. "Knowridge" raksta par šo neparasto mehānismu, kas ļauj "klausīties" runu, kuru nevar dzirdēt.

Jaunajā pētījumā, kas publicēts žurnālā "Current Biology" un kuru vadīja Mičiganas Universitātes psiholoģijas docents Deivids Brangs, pētnieki izmantoja funkcionālās magnētiskās rezonanses attēlveidošanu (fMRI) un intrakraniālo elektrodu ierakstus, lai pētītu, kā smadzenes integrē vizuālos un dzirdes signālus komunikācijas laikā. Pētījuma rezultāti parādīja, ka vizuālā informācija, kas iegūta no lūpu lasīšanas, stimulē dzirdes neironus jau pirms skaņa nonāk ausīs, ļaujot precīzāk un efektīvāk saprast runu.

Analizējot datus no veseliem cilvēkiem un pacientiem ar epilepsiju, zinātnieki apstiprināja, ka no lūpām nolasītie vārdi smadzenēs tiek apstrādāti ātrāk nekā runātie vārdi, kas liecina par neparasta prognozēšanas mehānisma klātbūtni mūsu komunikācijas sistēmā. Šī ātrā vizuālo un dzirdes signālu integrācija atvieglo runas izpratni, īpaši trokšņainā vidē, kur dzirdes uztvere vien var nebūt pietiekama, norāda autori.

Šī pētījuma ietekme var būt īpaši svarīga cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem. Patiesībā, dzirdes traucējumu gadījumā atkarība no vizuāliem signāliem, piemēram, lasīšanas no lūpām, kļūst arvien nozīmīgāka. Brangs uzskata, ka vizuālās runas spēja aktivizēt smadzeņu dzirdes apgabalus kalpo kā kompensācijas mehānisms, kas palīdz uzturēt efektīvu komunikāciju, kad dzirdes uztvere samazinās līdz ar vecumu.

Šis pētījums liecina par tiešas saziņas nozīmīgumu dzirdes problēmu gadījumā, jo vizuālo un dzirdes signālu integrācijai ir izšķiroša loma efektīvā runas uztverē, saka autori.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Latvijas ūdenstilpēs pārņem bīstamais rotāns, ihtiologi ceļ trauksmi (+VIDEO)

Šī asarveidīgo kārtas suga nāk no Ķīnas ziemeļaustrumiem.

Interesanti fakti Sēņu augšanai nelabvēlīgu laikapstākļu dēļ atlikta Dabas muzeja sēņu izstāde

Sēņu augšanai nelabvēlīgu laikapstākļu dēļ atlikta šonedēļ plānotā Dabas muzeja sēņu izstāde, informē pasākuma rīkotāji.

Interesanti fakti Uzņēmējus aicina kļūt par krustvecākiem īpaši aizsargājamajām teritorijām

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) aicina Latvijas uzņēmumus iesaistīties akcijā "Samīļo Latviju", kļūstot par "krustvecāku" kādai no īpaši aizsargājamajām dabas teritorijām, kas iekļautas "Natura 2000" dabas teritoriju tīklā.

Interesanti fakti Dabas muzejs aicina uz sēņu parādi (+VIDEO)

Visiem interesentiem būs iespēja saņemt konsultācijas par dažādām sugām.

Lasiet arī

Interesanti fakti Kaut kas neparasts notiek ar Zemes atmosfēras polārajiem virpuļiem

Dienvidu polārais virpulis var drīzumā sabrukt, kas var izraisīt pēkšņas un radikālas laikapstākļu izmaiņas.

Sabiedrība Piebalgā pēc 87 gadiem tiek pētīta latviešu antropoloģija (+VIDEO)

Ir atrastas jau četras sievietes, kuras tika mērītas tālajā 1937. gadā.

Interesanti fakti Zinātnieki nejauši atklāja pasaulē retāko minerālu, pateicoties vecai vēstulei

Vienkārša vēstule, kurā uzskaitītas fosilijas vienā no raktuvēm, ļāva zinātniekiem atklāt retu minerālu un papildināt to kolekciju. Šis atklājums ir tik rets, ka cilvēce to pat nevar izmantot pieticīgo rezervju dēļ.

Interesanti fakti Jauns alumīnija sakausējums var mainīt dzinējus uz visiem laikiem

Jaunais alumīnija sakausējums var izturēt ļoti augstu temperatūru, izturēt koroziju un uzlabot veiktspēju.