• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kosmosa pētnieki no Ventspils veikuši svarīgu atklājumu (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 10:25, 16.08.2024


Matemātiskajā modelī pētīta molekulu spēja sasalt uz mikroskopiskiem minerālu putekļiem.


Zvaigžņu telpu var pētīt no Kurzemes.

Eiropas nozīmīgākajā astronomijas zinātniskajā žurnālā Astronomy & Astrophysics jūlijā publicēts Ventspils Augstskolas (VeA) astronomu pētījums par matēriju tālajā kosmosā. VeA institūta "Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs" astronomi Juris Kalvāns, Aija Kalniņa un Kristaps Veitners šajā pētījumā ar matemātisku modeli atveido vielu kosmiskajos miglājos starpzvaigžņu vidē.

Matemātiskajā modelī pētīta molekulu spēja sasalt uz mikroskopiskiem minerālu putekļiem, kas peld gāzē kosmiskajos miglājos. Vielām sasalstot, uz katra puteklīša izveidojas ledus slānītis. Modelī pirmo reizi vienkopus iekļauti tādi aspekti kā putekļu dažādais izmērs un temperatūra, ledus slānīša iekšējā struktūra (dažāds sastāvs iekšpusē un ārpusē), kā arī molekulu izkļūšana no ledus virsmas atpakaļ gāzē. Šāds "starpzvaigžņu ledus" mums pazīstams kā komētas, kuras nav nekas cits kā Saules dzimtā kosmiskā miglāja nedaudzi cietie atlikumi, kas gandrīz neskarti pārdzīvojuši Saules mūžu - 4,6 miljardus gadu. Šāda starpzvaigžņu ledus galvenās sastāvdaļas ir labi pazīstamas vielas - ūdens ledus, sasalusi tvana gāze, oglekļa dioksīds, slāpeklis, amonjaks, dabasgāze (metāns) un koka spirts (metanols).

Šā brīža zināšanas liecina, ka komētas uz Zemi nogādāja "lietošanai gatavus" organisko vielu koncentrātus, iespējams, veicinot dzīvības izcelšanos uz jaunizceptās planētas, kura tobrīd ar organisku savienojumu bagātību nevarēja lepoties. Mūsdienās komētas tiek uzlūkotas kā stratēģisks resurss kosmosā, kas satur starpplanētu bāzēm pašu svarīgāko izejvielu vielu - ūdeni, kas būs nepieciešams gan cilvēku apkalpes uzturēšanai, gan raķešu degvielas ieguvei. Komētas bagātas arī ar ūdeņraža izotopu deiteriju - kodolsintēzes reaktoru degvielu.

Tādējādi kosmosa ķīmijas pētījumi mums ļauj gan izprast savu izcelsmi, gan arī radīt zināšanas, kas būs vajadzīgas nākotnē. VeA radītais modelis jau ļāvis izprast, ka starpzvaigžņu ledus sastāvs ir līdzīgs dažādos kosmiskajos miglājos, jo ledus sastāvu vienlaikus regulē vairāki mehānismi. Ja viens mehānisms kāda iemesla dēļ pavājinās, tā vietu ieņem cits. Turpmāki šī augstu attīstītā modeļa pielietojumi nesīs jaunus atklājumus, tai skaitā par procesiem zvaigžņu dzimšanas laikā.Kosmosa pētnieki no Ventspils veikuši svarīgu atklājumu


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Eksperts: Platforma «X» atjaunojusi komunistu tradīcijas ASV politikā

Platforma "X" jeb tviteris ir atjaunojis komunistu tradīcijas ASV politikā, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) pētnieks, Latvijas Transatlantiskās organizācijas valdes loceklis Sandis Šrāders.

Interesanti fakti Siliņa saņēmusi Ukrainas valsts ordenu

\Uzturoties vizītē Ukrainā, Latvijas Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) saņēmusi Ukrainas valsts apbalvojumu - Kņazienes Olgas I šķiras ordeni, kuru premjerei pasniedza Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, informēja Ministru kabineta preses sekretāre Santa Jirgensone.

Interesanti fakti Latvietis izstrādājis datorspēli, kas mudina staigāt (+VIDEO)

Darbības, piemēram, cirst kokus, ir iespējams uzstādīt pirms došanās pastaigā.

Interesanti fakti Latvijas ūdenstilpēs pārņem bīstamais rotāns, ihtiologi ceļ trauksmi (+VIDEO)

Šī asarveidīgo kārtas suga nāk no Ķīnas ziemeļaustrumiem.

Lasiet arī

Ekonomika Apturēta Meroni pārvaldītā Latvijas naftas tranzīta saimnieciskā darbība

Apturēta Šveices advokāta Rūdolfa Meroni kontrolētā uzņēmuma AS "Latvijas naftas tranzīts" saimnieciskā darbība, liecina informācija "Firmas.lv".

Sabiedrība Ventspils Digitālais centrs veic ģimenes izglītojošus pasākumus (+VIDEO)

aunu zināšanu apguve notiks radošā un aktīvā veidā.

Ekonomika Ventspilī izbūvēs 60 jaunus zemas īres dzīvokļus

Lai risinātu mājokļu pieejamības jautājumu Ventspilī, PSIA "Ventspils nekustamie īpašumi" izsludinājuši atklātu konkursu par zemas īres mājokļa būvniecību Saules ielā 122, informēja PSIA "Ventspils nekustamie īpašumi".

Sabiedrība Ziemeļeiropas lielākais radioteleskops Irbenē kalpos NATO vajadzībām (+VIDEO)

"Centra kapacitāte un jauda ir apliecinājums Latvijas kosmosa tehnoloģiju attīstības potenciālam", - pauž A.Sprūds.