• Iza,
  • Izabella
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Pirmā nolaišanās uz komētas: kādus noslēpumus atklāja zinātnieki (+FOTO)

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 09:57, 14.08.2024


Pirms 10 gadiem kosmosa kuģis "Rosetta" pirmo reizi vēsturē iegāja komētas orbītā un no tās virsmas palaida nosēšanās aparātu.


Foto: NASA

2014. gada augustā Eiropas Kosmosa aģentūras (ESA) zonde "Rosetta" pēc desmit gadu ilga lidojuma pirmo reizi vēsturē iegāja komētas 67P/Čurjumovs-Gerasimenko orbītā. Nedaudz vēlāk zonde atbrīvoja nolaižamo aparātu "Philae", kas kļuva par pirmo cilvēces radīto objektu, kas nolaidās uz komētas virsmas. Zinātnieki cerēja, ka 4 km platais ledus un akmens veidojums, kas saglabājies kopš Saules sistēmas veidošanās, palīdzēs atklāt dažus tās noslēpumus. Par godu šīs ievērojamās misijas 10. gadadienai ESA zinātnieki dalījās ar "Space", kādus atklājumus viņi ir izdarījuši.

Tikai dažas stundas pēc tam, kad kosmosa kuģis "Rosetta" nonāca komētas 67P/Čurjumovs-Gerasimenko orbītā, zinātnieki uzņēma pirmos detalizētos šī ledainā ķermeņa attēlus, atceras ESA pārstāvis Marks Makaukrins.


Foto: NASA

Šīs pirmās detalizētās fotogrāfijas liecināja, ka komēta nelīdzinājās kartupeļa formas iežiem, kā bija gaidīts. Tā vietā komēta sastāvēja no divām daļām un atgādināja rotaļu gumijas pīli. Zinātnieki secināja, ka šī forma ir izveidojusies divu pilnvērtīgu komētu sadursmes rezultātā agrīnajā Saules sistēmā.

Kad ieradās zonde "Rosetta", komēta 67P/Čurjumovs-Gerasimenko devās uz Saules sistēmas iekšējo daļu. Zinātnieki norādīja kosmosa kuģim sastapt komētu, kamēr tā vēl atradās aukstajā Saules sistēmas daļā, lai novērotu, kā ledainais veidojums pārveidojas, kad tā reģioni, kas ilgi atradušies tumsā, sāk saņemt saules gaismu.


Foto: NASA

Zonde fiksēja lielu daudzumu ūdens tvaiku un aptuveni tonnu putekļu, kas katru sekundi atstāja komētas virsmu. Šie izdalījumi veidoja komētas raksturīgo, miljoniem kilometru garo asti.

"Rosetta zonde ir sniegusi mums ieskatu par to, kā veidojas komētas astes," saka ESA zinātnieks Džeraints Džonss.

Zonde komētas astē atrada daudz organisko materiālu un citu elementu, atklājot, ka vairākas no Zemes atmosfērā esošajām cēlgāzēm, iespējams, nāk no komētām. Tajā pašā laikā izrādījās, ka ūdens tvaiku sastāvs uz komētas 67P/Čurjumovs-Gerasimenko būtiski atšķiras no tā, kas atrodams uz Zemes. Pārsteidzošs atklājums bija tas, cik ļoti komētas aktivitāte samazinājās, kad izdalītie putekļi atgriezās uz tās virsmas.

Pēc divu gadu ilgas komētas izpētes kosmosa kuģis "Rosetta" 2016. gada 30. septembrī ietriecās komētas virsmā. Pirms sadursmes zonde nosūtīja uz Zemi tuvplāna fotogrāfijas no komētas virsmas.

2021. gadā komēta 67P/Čurjumovs-Gerasimenko pietuvojās Zemei vistuvākajā attālumā pēdējo 200 gadu laikā. Pašlaik šis kosmiskais objekts strauji attālinās no mūsu planētas, taču uz tās virsmas, iespējams, joprojām atrodas "Rosetta" un nolaižamā aparāta "Philae" atliekas.

Kopš misijas beigām zinātnieki turpina analizēt zondes savāktos datus, kas palīdz atklāt jaunus faktus. Piemēram, četrus gadus pēc misijas beigām zinātnieki pirmo reizi atklāja unikālu ultravioletās gaismas veidu, kas tika konstatēts uz komētas 67P/Čurjumovs-Gerasimenko.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Latvijas ūdenstilpēs pārņem bīstamais rotāns, ihtiologi ceļ trauksmi (+VIDEO)

Šī asarveidīgo kārtas suga nāk no Ķīnas ziemeļaustrumiem.

Interesanti fakti Sēņu augšanai nelabvēlīgu laikapstākļu dēļ atlikta Dabas muzeja sēņu izstāde

Sēņu augšanai nelabvēlīgu laikapstākļu dēļ atlikta šonedēļ plānotā Dabas muzeja sēņu izstāde, informē pasākuma rīkotāji.

Interesanti fakti Uzņēmējus aicina kļūt par krustvecākiem īpaši aizsargājamajām teritorijām

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) aicina Latvijas uzņēmumus iesaistīties akcijā "Samīļo Latviju", kļūstot par "krustvecāku" kādai no īpaši aizsargājamajām dabas teritorijām, kas iekļautas "Natura 2000" dabas teritoriju tīklā.

Interesanti fakti Dabas muzejs aicina uz sēņu parādi (+VIDEO)

Visiem interesentiem būs iespēja saņemt konsultācijas par dažādām sugām.

Lasiet arī

Interesanti fakti NASA atliek astronautu došanos uz SKS

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) otrdien atlikusi plānoto astronautu došanos uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS), jo vēl nav atrisinātas problēmas ar kompānijas "Boeing" kosmosa kuģi "Starliner".

Interesanti fakti 16 Saules uzliesmojumi: Kad gaidāma ģeomagnētiskā vētra?

NASA kosmosa kuģis ir pieredzējis ārkārtēju saules aktivitāti.

Interesanti fakti Zinātnieki iesaka sagatavoties veselas nedēļas magnētiskajām vētrām

Eksperti prognozē, ka ģeomagnētiskās vētras turpināsies līdz nedēļas beigām.

Interesanti fakti Kas notika ar cilvēku atstātajiem karogiem un priekšmetiem uz Mēness (foto)

Pētnieki ir aprakstījuši, kā mūsdienās izskatās karogi un fotogrāfijas, ko astronauti atstājuši pirmās nolaišanās laikā uz Zemes pavadoņa.