• Iza,
  • Izabella
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


16 Saules uzliesmojumi: Kad gaidāma ģeomagnētiskā vētra?

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 08:27, 07.08.2024


NASA kosmosa kuģis ir pieredzējis ārkārtēju saules aktivitāti.


Foto: NASA

Saule atkal demonstrēja savu spēku, divu stundu laikā radot divus X klases uzliesmojumus. Tiek pieņemts, ka plazmas izvirduma gadījumā šī plūsma varētu skart Zemi un tuvākajās dienās izraisīt ģeomagnētisko vētru. Pēdējās dienās uz Saules ir noticis vēl vairāk uzliesmojumu, lai gan ar mazāku jaudu, ziņo Space.

Solar Dynamics Observatory kosmosa kuģis ir uzņēmis attēlus ar spēcīgiem starojuma izvirdumiem uz Saules, kas notika pirmdienas, 5. augusta, pēcpusdienā.

X klases uzliesmojumi

X klases uzliesmojumi ir visspēcīgākie uzliesmojumi uz Saules. Tieši šie starojuma izvirdumi notika divu stundu laikā. Pirmais X1.7 klases uzliesmojums notika uz Saules plankumā AR3767 plkst. 16:40 pēc Rīgas laika. Otrais X1.1 klases uzliesmojums notika saules plankumā AR3780 plkst. 18:27 pēc Rīgas laika.

Zinātnieki, kas pēta Sauli, Saules uzliesmojumus iedala piecās klasēs: X, M, C, B, A. Cipari pie burtiem norāda aptuveno izstarotā starojuma stiprumu. Saules uzliesmojumi bieži notiek kopā ar koronālās masas izmešanu, kas var izraisīt ģeomagnētiskas vētras, ja izmestā plazma skar Zemi.

Plazmas izvirdumi un ģeomagnētiskās vētras

Zinātnieki vēl precīzi nezina, vai plazmas emisijas notika kopā ar X klases uzliesmojumiem un vai tās bija vērstas uz Zemi. Ja plazmas plūsmas patiešām pastāvēja un devās uz mūsu planētu, tad tās šeit ieradīsies trešdien, 7. augustā vai ceturtdien, 8. augustā. Ģeomagnētiskās vētras, ko izraisa plazmas izvirdumi kopā ar X klases uzliesmojumiem, dažkārt sasniedz maksimālo jaudas līmeni.

Paredzamie uzliesmojumi


Pēc zinātnieku prognozēm, līdz nedēļas beigām uz Saules notiks dažāda stipruma uzliesmojumi, kas varētu atstāt iespaidu uz mūsu planētu. Daži saules plankumi, kas ir tumši paaugstinātas magnētiskās aktivitātes apgabali, pārvietojas pa Saules disku tā, ka tie būs vērsti uz Zemi. Tāpēc līdz pat nedēļas beigām var rasties dažāda stipruma ģeomagnētiskās vētras, kas būs atkarīgas no jaunu uzliesmojumu klases un koronālās masas izmešanas klātbūtnes.

Papildus aktivitāte

Papildus X klases uzliesmojumiem, svētdien, 4. augustā un pirmdien, 5. augustā, uz Saules parādījās 16 M un C klases uzliesmojumi. Visi no tiem parādījās saules plankumā AR3780, un visspēcīgākais no šīs grupas bija M6.1 klases uzliesmojums.

Noslēgumā

Saules aktivitāte šobrīd ir augstā līmenī, un, ja plazmas izvirdumi bija vērsti uz Zemi, tuvākajās dienās iespējamas spēcīgas ģeomagnētiskās vētras. Zinātnieki turpina uzraudzīt situāciju, lai precīzi prognozētu iespējamos notikumus un to ietekmi uz mūsu planētu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Latvijas ūdenstilpēs pārņem bīstamais rotāns, ihtiologi ceļ trauksmi (+VIDEO)

Šī asarveidīgo kārtas suga nāk no Ķīnas ziemeļaustrumiem.

Interesanti fakti Sēņu augšanai nelabvēlīgu laikapstākļu dēļ atlikta Dabas muzeja sēņu izstāde

Sēņu augšanai nelabvēlīgu laikapstākļu dēļ atlikta šonedēļ plānotā Dabas muzeja sēņu izstāde, informē pasākuma rīkotāji.

Interesanti fakti Uzņēmējus aicina kļūt par krustvecākiem īpaši aizsargājamajām teritorijām

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) aicina Latvijas uzņēmumus iesaistīties akcijā "Samīļo Latviju", kļūstot par "krustvecāku" kādai no īpaši aizsargājamajām dabas teritorijām, kas iekļautas "Natura 2000" dabas teritoriju tīklā.

Interesanti fakti Dabas muzejs aicina uz sēņu parādi (+VIDEO)

Visiem interesentiem būs iespēja saņemt konsultācijas par dažādām sugām.

Lasiet arī

Interesanti fakti Zinātnieki ir izstrādājuši jaunu metodi, kā Marsu padarīt apdzīvojamu

Pētījuma autori uzskata, ka Marsu padarīt viesmīlīgāku ir vieglāk, nekā varētu šķist, raksta Focus.

Interesanti fakti NASA atliek astronautu došanos uz SKS

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) otrdien atlikusi plānoto astronautu došanos uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS), jo vēl nav atrisinātas problēmas ar kompānijas "Boeing" kosmosa kuģi "Starliner".

Interesanti fakti Zinātnieki iesaka sagatavoties veselas nedēļas magnētiskajām vētrām

Eksperti prognozē, ka ģeomagnētiskās vētras turpināsies līdz nedēļas beigām.

Interesanti fakti Kas notika ar cilvēku atstātajiem karogiem un priekšmetiem uz Mēness (foto)

Pētnieki ir aprakstījuši, kā mūsdienās izskatās karogi un fotogrāfijas, ko astronauti atstājuši pirmās nolaišanās laikā uz Zemes pavadoņa.