• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kuldīgā notiks CERN fizikas dienas (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 07:18, 03.08.2024


27 kilometrus garais Lielais hadronu paātrinātājs milzu ātrumā vienu pret otru raida protonu kūļus.


CERN ir viena no milzu materiālajām struktūrām, ko radījusi cilvēce.

No 5. līdz 9. augustam Kuldīga kļūs par pasaulslavenu fiziķu un inženieru pulcēšanās vietu, jo Kuldīgas Centra vidusskolā notiks Eiropas Kodolpētniecības centra (CERN) Baltijas grupas organizētā 4. Augstas enerģijas fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju skola. Tajā starptautiski atzīti mācībspēki un zinātnieki studentiem no visas pasaules lasīs lekcijas un vadīs diskusijas elementārdaļiņu fizikā un paātrinātāju tehnoloģijās.

CERN Baltijas skola domāta maģistrantiem un doktorantiem, kuriem piedāvā lekcijas par augstas enerģijas fizikas teorijas pamataspektiem, uzmanību pievēršot CERN pētījumiem. Lekcijas paredzētas par daļiņu detektoru un paātrinātāju tehnoloģijām, eksperimentālajām metodēm un augstas precizitātes fizikas mērījumiem, kas iegūstami, izmantojot Lielo hadronu paātrinātāju, kurš zinātniekiem palīdz fiksēt jaunus fizikas fenomenus.

CERN skolā lekcijas studentiem lasīs augstas raudzes zinātnieki, piemēram, Marks Tomsons no Kembridžas Universitātes, Džons Eliss no Londonas Karaliskās koledžas un CERN, Mauricio Vretenārs un Žaklīna Keinzele no CERN.

Savukārt plašāku auditoriju – kuldīdzniekus un pilsētas viesus – CERN strādājošais Latvijas zinātnieks, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Daļiņu fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju institūta direktors Kārlis Dreimanis aicina uz lekciju “Daļiņu fizika? Elementāri!”.

Tā notiks 8. augustā plkst. 19.00 koncertzālē “Kļaviņš Piano”, un tajā viņš stāstīs, kā radies Visums, kādi ir tā uzbūvi noteicošie fizikas likumi, kāpēc Visums vēl joprojām eksistē. Pēc lekcijas apmeklētāji varēs uzdot jautājumus, uz kuriem atbildēs gan K. Dreimanis, gan teorētiskās fizikas profesore Ilaria Brivio no Boloņas Universitātes.

Atbildes uz jautājumiem par Visumu jau 70 gadus meklē zinātnieki CERN, pētot visniecīgāko Visuma sastāvdaļu – elementārdaļiņu – īpašības. Viņiem palīdz ļoti sarežģīta zinātniskā iekārta – 27 kilometrus garais Lielais hadronu paātrinātājs, kas milzu ātrumā vienu pret otru raida protonu kūļus, radot šo daļiņu sadursmes, kur ļoti augstā enerģijā tiek imitēts Lielais sprādziens, un mērījumos zinātnieki pēta procesus Visumā.

Šajā zinātniskajā darbā jau vairākus gadus ir iesaistīt arī Latvijas daļiņu fiziķi un inženieri, jo 2021. gadā 2. augustā Latvija kļuva par pilntiesīgu CERN asociēto dalībvalsti. Tas Latvijas zinātniekiem paver plašas iespējas strādāt vienā no pasaules spēcīgākajiem zinātnes centriem, savukārt doktorantiem – savus promocijas darbus izstrādāt CERN. K. Dreimanis CERN vada Latvijas zinātnieku grupu, kas strādā vienā no nozīmīgākajiem CERN eksperimentiem, kura mērķis – atklāt jaunus fizikas fenomenus.

CERN Baltijas skola šogad notiek jau ceturto reizi, to rīko RTU Daļiņu fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju institūts.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Eksperts: Platforma «X» atjaunojusi komunistu tradīcijas ASV politikā

Platforma "X" jeb tviteris ir atjaunojis komunistu tradīcijas ASV politikā, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) pētnieks, Latvijas Transatlantiskās organizācijas valdes loceklis Sandis Šrāders.

Interesanti fakti Siliņa saņēmusi Ukrainas valsts ordenu

\Uzturoties vizītē Ukrainā, Latvijas Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) saņēmusi Ukrainas valsts apbalvojumu - Kņazienes Olgas I šķiras ordeni, kuru premjerei pasniedza Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, informēja Ministru kabineta preses sekretāre Santa Jirgensone.

Interesanti fakti Latvietis izstrādājis datorspēli, kas mudina staigāt (+VIDEO)

Darbības, piemēram, cirst kokus, ir iespējams uzstādīt pirms došanās pastaigā.

Interesanti fakti Latvijas ūdenstilpēs pārņem bīstamais rotāns, ihtiologi ceļ trauksmi (+VIDEO)

Šī asarveidīgo kārtas suga nāk no Ķīnas ziemeļaustrumiem.

Lasiet arī