• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Vai kaķiem vajadzētu atstāt ieslēgtu gaisa kondicionieri?

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 08:14, 31.07.2024


Pētnieki ir atklājuši, kā mājdzīvnieki tiek galā ar karstumu un vai mums vajadzētu meklēt veidus, kā tos atdzesēt.



Cilvēki un kaķi dzīvojuši kopā tūkstošiem gadu. Šajā laikā mēs esam daudz uzzinājuši par saviem mājdzīvniekiem, taču daži viņu ieradumi joprojām ir noslēpums. Piemēram, katrs kaķa īpašnieks ir pamanījis, kā viņa mīlulis gozējas saules gaismā. Bet vai šī mīlestība pret sauli mainās vasarā, kad ir ļoti karsts? Pētnieki snieguši atbildi, raksta Inverse.

Saskaņā ar Viskonsinas Universitātes Madisonas Veterinārmedicīnas skolas veterinārārsti Mariju Verbrugi, ja jums ir īsspalvains, veselīgs kaķis, kuram patīk siltums, jums, iespējams, nebūs problēmu atstāt viņu nevēsā mājā pat karstā laikā. Eksperti atzīmē, ka nepieciešamība dzesēt telpu lielā mērā ir atkarīga no dzīvnieka, bet kaķiem parasti patīk siltums.

Tomēr zinātnieki ir nobažījušies par garspalvainiem kaķiem, kā arī dzīvniekiem ar sirds slimībām un epilepsiju. Eksperti saka, ka šiem dzīvniekiem ir lielāks pārkaršanas risks.

Iepriekšējie pētījumi ir parādījuši, ka mīlestība pret siltumu ir ieprogrammēta kaķu DNS, un tāpēc viņiem siltums ir psiholoģiski ērts. Saskaņā ar Verbruges teikto, kaķi ir arī pārsteidzoši adaptīvi: viņi bieži spēj atrast siltas vietas, kur paslēpties, ja viņiem ir auksti, un vēsas vietas, kad ir karsts.

Eksperti atzīmē, ka kaķa pašsajūta neatvēsinātā mājā ir atkarīga arī no tā, cik tajā parasti ir vēss. Piemēram, māja dzīvniekam var šķist neērta, ja temperatūra tajā ir par 20 grādiem augstāka nekā dzīvnieks ir pieradis. Vienkārši sakot, ja vēlaties vēsāku māju, iespējams, ka arī jūsu kaķis to vēlas.

Tomēr situācija ir atkarīga arī no laikapstākļiem. Ja jūsu reģionā ir karsts laiks un jūs nevarat izturēt atrašanos telpās bez dzesēšanas, apsveriet iespēju ieslēgt kaķim gaisa kondicionieri. Tāpat kā jebkura cita dzīvā būtne, kaķi var ciest dzīvībai bīstamu karstuma dūrienu, ja tie ir ieslēgti slēgtā un karstā telpā.

Pārkaršanas pazīmes kaķim

Zinātnieki ir nosaukuši vairākus simptomus, kuriem jāpievērš uzmanība:
- Cieta elpa
- Izvirzīta mēle
- Vājums
- Kritiens
- Stiepjas uz cietām virsmām un grīdām

Kā palīdzēt kaķim karstumā

- Nodrošiniet pietiekamu ūdens daudzumu
- Dzesējiet telpu


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Kā latvieši gatavo pārtikas krājumus ziemai (+VIDEO)

C vitamīni un daļēji B grupas vitamīni nav termiski stabili un saldēšanas laikā izzūd.

Interesanti fakti Uzstādīti četri torņi Latvijas-Baltkrievijas robežas novērošanai Daugavas posmā

Uzlabojot valsts robežas aizsardzību Daugavas posmā pie Latvijas-Baltkrievijas robežas, šobrīd ir uzstādīti četri no sešiem torņiem robežas novērošanai, informēja VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes locekle Jeļena Gavrilova.

Interesanti fakti Eksperts: Platforma «X» atjaunojusi komunistu tradīcijas ASV politikā

Platforma "X" jeb tviteris ir atjaunojis komunistu tradīcijas ASV politikā, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) pētnieks, Latvijas Transatlantiskās organizācijas valdes loceklis Sandis Šrāders.

Interesanti fakti Siliņa saņēmusi Ukrainas valsts ordenu

\Uzturoties vizītē Ukrainā, Latvijas Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) saņēmusi Ukrainas valsts apbalvojumu - Kņazienes Olgas I šķiras ordeni, kuru premjerei pasniedza Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, informēja Ministru kabineta preses sekretāre Santa Jirgensone.

Lasiet arī

Sabiedrība Limbažu novadā sākta bezsaimnieka kaķu sterilizācija

Šomēnes Limbažu novadā sākts bezsaimnieka kaķu sterilizācijas pilotprojekts, kuru īsteno fonds "Sofi" sadarbībā ar Limbažu novada pašvaldību un dzīvnieku aizsardzības biedrību "Vidzemes ķepas", informē "Sofi" pārstāve Sindija Liepiņa.