• Ilga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kāpēc ir interesanti braukt uz Auci (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 09:57, 13.07.2024


1616. gadā rakstos pirmoreiz pieminēta Vecauces muiža, kurā tika sasaukts Kurzemes un Zemgales hercogistes landtāgs.


Vecauces pils.

Jūlija izskaņā Aucē ar interesantu un plašu svētku programmu tiks atzīmēti pilsētas svētki "Aucei 100". Aizraujoši koncerti, bagātīgs svētku tirgus, sportiskas aktivitātes, spēles un atrakcijas bērniem, ballītes un neaizmirstams prieks par kopā būšanu. Tieši tā varēs raksturot svētkus ikviens, kurš būs Auces pilsētas svētku viesu vidū.

Auces pilsētas svētki šogad sāksies 26.jūlijā. Jau visas dienas garumā bērniem un jauniešiem būs pieejamas dažādas atrakcijas un karuseļi, savukārt vakarā gaidāms aizraujoši ģimenisks orientēšanās piedzīvojums "Sprīdīšu stafete", kur varēs sacensties par "Ģimenes kausu".

26.jūlija vakarā Vecauces pils parkā izskanēs koncertprogramma "Kāda laimīga sagadīšanās", ko izpildīs izcilais kontrtenors Sergejs Jēgers un koncertprogramma "Akordeons un saksofoni pasaules mūzikā", ko izpildīs kameransamblis. Vecauces pilī būs apskatāma Ingunas Ivanovskas lakatu izstāde "Darīt prieks", kā arī iespēja tikties ar darbu autori un vērot lakatu gatavošanas paraugdemonstrējumus.

Arī sestdien, 27.jūlijā, Aucē gaidāmas sportiskas aktivitātes gan komandām, gan individuālās disciplīnās. Sportotājus pēc sportiskajām aktivitātēm uzmundrinās akrobātu šova komanda "Street wariors". Piedalies un sporto uz visiem simts!

Kā allaž, arī šogad Ausmas un Maija ielu sestdien piepildīs svētku tirgus "Ražots Latvijā". Pusdienlaikā Auces estrādes teritorija pārtaps īstā Garšu skvērā, kur pulcēsies Dobeles novada darītāji, piedāvājot garšīgas aktivitātes un dažādus konkursus.

Kā jau tik nozīmīgā pilsētas gadskārtā šogad svētku gājienam dots trāpīgs nosaukums: "Trāpi simtnieKĀ!?" Gājiena sākums plkst.16.00 no Dzelzceļa stacijas laukuma līdz estrādei. Pirms gājiena sākuma Aspazijas laukumā deju grupa "Kāpnes" izdejos koncertprogrammu "Dalies priekā".

Pēc svētku gājiena dalībniekus un pasākuma apmeklētājus ar jestru koncertu priecēs Auces jauniešu pūtēju orķestris "Auce", pēc kura jau tradicionāli notiks jaundzimušo ģimeņu godināšana un lustes bērniem. Vakara gaitā svētku dalībniekus priecēs Latvijas Nacionālā teātra aktieru ansamblis "Greizais Ratiņš" ar koncertprogrammu "Ir bezgalīgi labi ar Jums šai pasaulē", grupa "Dzelzs Vilks", kā arī Katrīna Dimanta un grupa "Zeltrači". Svētku noslēgumā - svētku balle, kurā par dejiskiem ritmiem rūpēsies grupa "Sienāži".

Auce atradās zemgaļu Spārnenes pilsnovadā, kuru pēc Zemgales valsts sadalīšanas līguma 1254. gada aprīlī piešķīra Rīgas arhibīskapijas domkapitulam. Dalīšanas līgumā minēts, ka Spārnenes zemē ietilpst Auces ezers, tagad – Lielauces ezers. Kādā 1426. gada dokumentā pieminēta kā Owcze. Minēta arī 1576. gada Dobeles pēdējā komtura Tīsa Rekes līgumā ar pirmo Kurzemes hercogu Gothardu, kad tās īpašnieks bija Johans no Brēmenes.

1616. gadā rakstos pirmoreiz pieminēta Vecauces muiža, kurā tika sasaukts Kurzemes un Zemgales hercogistes landtāgs, kas iekšējo konfliktu dēļ tika pārcelts uz Jelgavu. 1667. gadā Vecaucē tika uzcelta luterāņu baznīca. Vecauces muiža līdz 1672. gadam piederēja Fītinghofu dzimtai, pēc tam – Kurzemes hercogiem, no 1768. gada līdz agrārajai reformai 1920. gadā tā atradās grāfu Mēdemu dzimtas īpašumā. Pils projekta autors ir arhitekts Augusts Frīdrihs Štīlers (1800–1865), un tā celta angļu neogotikas stilā. Celtnes kompozīcijā un apdarē pasvītrota fon Mēdemu dzimtas bruņnieciskā izcelsme.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Saturns šonedēļ būs vislielākais un spožākais

Milzu gāzes planēta būs opozīcijā, un nākamreiz šāda parādība būs novērojama tikai pēc gada.

Interesanti fakti Nīderlandē mācību stundās aizliegts izmantot mobilos tālruņus

Nīderlandē vidusskolās un pamatskolās mācību stundās no pirmdienas aizliegts izmantot mobilos tālruņus.

Interesanti fakti Šajā nedēļas nogalē Bauskā būs vērienīgi svētki (+VIDEO)

Šī gada pastaigu pavadīs sauklis "Cierē un laimē lidojumu ar gaisa balonu!"

Interesanti fakti Norvēģijas princese salaulājusies ar amerikāņu šamani

Norvēģijas karaļpāra vecākā meita Marta Luīze sestdien salaulājusies ar pašpasludināto amerikāņu šamani Dareku Veretu.

Lasiet arī